GuidePedia

0


Ευάγγελος Δ. Κόκκινος
Είναι επιτακτική ανάγκη να αναγνωρίσουμε ως διεθνής κοινότητα ότι η μακροχρόνια ειρήνη είναι αδύνατη χωρίς να εξαλειφθεί η κατασκευή και η πώληση όπλων ως προσοδοφόρα οικονομική βιομηχανία.

Ηρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει καταδικαστεί ευρέως για την αδικαιολόγητη επιθετικότητά της. Υπάρχουν εύλογοι φόβοι για μια αναζωογονημένη ρωσική αυτοκρατορία και ακόμη και για έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο. Λιγότερο συζητημένο ζήτημα είναι η αμυντική βιομηχανία σχεδόν μισού τρισεκατομμυρίου δολαρίων που προμηθεύει τα όπλα και στις δύο πλευρές και τα σημαντικά κέρδη που θα έχει ως αποτέλεσμα.

Η σύγκρουση έχει ήδη δει τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών. Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει και θα παραδώσει 450 εκατομμύρια ευρώ όπλα στην Ουκρανία, ενώ οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί 350 εκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια επιπλέον των άνω των 90 τόνων στρατιωτικών προμηθειών και 650 εκατομμυρίων δολαρίων μόνο το περασμένο έτος.

Συνολικά, αυτό οδήγησε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να στείλουν 17.000 αντιαρματικά όπλα και 2.000 αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger, για παράδειγμα. Ένας διεθνής συνασπισμός εθνών εξοπλίζει επίσης πρόθυμα την ουκρανική αντίσταση, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας, της Τουρκίας και του Καναδά.

Αυτό είναι ένα σημαντικό όφελος για τους μεγαλύτερους αμυντικούς εργολάβους στον κόσμο. Για να δώσουμε μόνο μερικά παραδείγματα, η Raytheon κατασκευάζει τους πυραύλους Stinger και από κοινού με τη Lockheed Martin κατασκευάζει τους αντιαρματικούς πυραύλους Javelin που προμηθεύονται από εταιρείες όπως οι ΗΠΑ και η Εσθονία.

Και οι δύο όμιλοι των ΗΠΑ, οι μετοχές της Lockheed και της Raytheon αυξήθηκαν κατά περίπου 16% και 3% αντίστοιχα από την εισβολή, έναντι πτώσης 1% στον S&P 500, όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω διάγραμμα.

Η BAE Systems, ο μεγαλύτερος παίκτης στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, σημειώνει άνοδο 26%. Από τους πέντε κορυφαίους εργολάβους του κόσμου σε έσοδα, μόνο η Boeing σημείωσε πτώση, λόγω της έκθεσής της στις αεροπορικές εταιρείες μεταξύ άλλων λόγων.
Οι τιμές των μετοχών της αμυντικής εταιρείας έναντι του S&P 500

Η ευκαιρία χτυπά

Πριν από τη σύγκρουση, κορυφαίες δυτικές εταιρείες όπλων ενημέρωναν τους επενδυτές για μια πιθανή ώθηση στα κέρδη τους. Ο Gregory J Hayes, ο διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού αμυντικού γίγαντα Raytheon, δήλωσε σε μια κλήση κερδών στις 25 Ιανουαρίου:

"Πρέπει απλώς να κοιτάξουμε την περασμένη εβδομάδα όπου είδαμε την επίθεση με drone στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα… Και φυσικά, οι εντάσεις στην Ανατολική Ευρώπη, οι εντάσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όλα αυτά τα πράγματα ασκούν πίεση σε ορισμένες από τις αμυντικές δαπάνες για εκεί. Οπότε αναμένω πλήρως ότι θα δούμε κάποιο όφελος από αυτό".

Ακόμη και εκείνη την εποχή, η παγκόσμια αμυντική βιομηχανία είχε προβλεφθεί να αυξηθεί κατά 7% το 2022, αναφέρει το Global Research. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους επενδυτές, όπως εξηγεί ο Richard Aboulafia, διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας αμυντικών συμβούλων AeroDynamic Advisory, είναι ότι «το όλο θέμα αποκαλύπτεται ότι είναι ένα ρωσικό χαρτοφυλάκιο και η απειλή εξαφανίζεται».

Χωρίς ενδείξεις ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, οι αμυντικές εταιρείες επωφελούνται με διάφορους τρόπους. Εκτός από την απευθείας πώληση όπλων στις εμπόλεμες πλευρές και την παροχή άλλων χωρών που δωρίζουν όπλα στην Ουκρανία, θα δουν επιπλέον ζήτηση από χώρες όπως η Γερμανία και η Δανία που έχουν δηλώσει ότι θα αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες.

Ο συνολικός κλάδος είναι παγκόσμιος σε εμβέλεια. Οι ΗΠΑ είναι εύκολα ο παγκόσμιος ηγέτης, με το 37% του συνόλου των πωλήσεων όπλων την περίοδο 2016-20. Ακολουθεί η Ρωσία με 20%, ακολουθούμενη από τη Γαλλία (8%), τη Γερμανία (6%) και την Κίνα (5%).

Πέρα από τους πέντε κορυφαίους εξαγωγείς είναι επίσης πολλοί άλλοι πιθανοί ωφελούμενοι σε αυτόν τον πόλεμο. Η Τουρκία αψήφησε τις ρωσικές προειδοποιήσεις και επέμεινε να προμηθεύει την Ουκρανία με όπλα, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών υψηλής τεχνολογίας – ένα σημαντικό όφελος για τη δική της αμυντική βιομηχανία, η οποία προμηθεύει σχεδόν το 1% της παγκόσμιας αγοράς.

Και με το Ισραήλ να απολαμβάνει περίπου το 3% των παγκόσμιων πωλήσεων, μια από τις εφημερίδες της δημοσίευσε πρόσφατα άρθρο που διακήρυξε: «Ένας πρώιμος νικητής της εισβολής της Ρωσίας: Η αμυντική βιομηχανία του Ισραήλ».

Όσο για τη Ρωσία, έχει δημιουργήσει τη δική της βιομηχανία ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις που χρονολογούνται από το 2014. Η κυβέρνηση θέσπισε ένα τεράστιο πρόγραμμα υποκατάστασης εισαγωγών για να μειώσει την εξάρτησή της από ξένα όπλα και τεχνογνωσία, καθώς και να αυξήσει τις πωλήσεις στο εξωτερικό. Υπήρξαν ορισμένες περιπτώσεις συνεχιζόμενης αδειοδότησης όπλων, όπως από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Ρωσία αξίας περίπου 3,7 εκατομμυρίων λιρών, αλλά αυτό έληξε το 2021.

Ως ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων, η Ρωσία έχει στοχεύσει μια σειρά διεθνών πελατών. Οι εξαγωγές όπλων της μειώθηκαν κατά 22% μεταξύ 2016-2020, αλλά αυτό οφειλόταν κυρίως στη μείωση κατά 53% των πωλήσεων στην Ινδία. Παράλληλα, αύξησε δραματικά τις πωλήσεις της σε χώρες όπως η Κίνα, η Αλγερία και η Αίγυπτος.

Σύμφωνα με μια έκθεση προϋπολογισμού του Κογκρέσου των ΗΠΑ: «Τα ρωσικά όπλα μπορεί να είναι λιγότερο ακριβά και ευκολότερα στη λειτουργία και συντήρηση σε σχέση με τα δυτικά συστήματα». Οι μεγαλύτερες ρωσικές αμυντικές εταιρείες είναι ο κατασκευαστής πυραύλων Almaz-Antey (όγκος πωλήσεων 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια), η United Aircraft Corp (4,6 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) και η United Shipbuilding Corp (4,5 δισεκατομμύρια δολάρια).

Μπροστά στον ιμπεριαλισμό του Πούτιν, υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να επιτευχθεί. Φαίνεται ελάχιστη αξιόπιστη πιθανότητα να αποστρατικοποιηθεί η Ουκρανία ενόψει της συνεχιζόμενης απειλής της Ρωσίας.

Ωστόσο, έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες για αποκλιμάκωση της κατάστασης, με το ΝΑΤΟ, για παράδειγμα, να απορρίπτει πολύ δημόσια το αίτημα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Αλλά αυτές οι προσπάθειες υπονομεύονται από τα τεράστια οικονομικά κίνητρα και από τις δύο πλευρές για αύξηση του επιπέδου των όπλων.

Αυτό που μοιράζονται η Δύση και η Ρωσία είναι ένα βαθύ στρατιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα. Και οι δύο βασίζονται, επιτρέπουν και επηρεάζονται από τις τεράστιες βιομηχανίες όπλων τους. Αυτό έχει ενισχυθεί από νεότερες επιθετικές δυνατότητες υψηλής τεχνολογίας από drones έως εξελιγμένα αυτόνομα οπλικά συστήματα καθοδηγούμενα από τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Εάν ο απώτερος στόχος είναι η αποκλιμάκωση και η βιώσιμη ειρήνη, υπάρχει ανάγκη για μια σοβαρή διαδικασία επίθεσης στα οικονομικά αίτια αυτής της στρατιωτικής επίθεσης. Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν άμεσα κυρώσεις στη ρωσική αμυντική βιομηχανία, καθιστώντας δυσκολότερο για αυτούς να αποκτήσουν πρώτες ύλες και να πουλήσουν τα προϊόντα τους διεθνώς για να επανεπενδύσουν σε περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό.

Τούτου λεχθέντος, αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια εμπορική ευκαιρία για τους δυτικούς εργολάβους. Θα μπορούσε να αφήσει ένα προσωρινό κενό στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες ώστε να αποκτήσουν ένα περαιτέρω ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, με αποτέλεσμα τη διεύρυνση της παγκόσμιας κούρσας εξοπλισμών και τη δημιουργία ακόμη μεγαλύτερου επιχειρηματικού κινήτρου για νέες συγκρούσεις.

Στον απόηχο αυτού του πολέμου, θα πρέπει να διερευνήσουμε τρόπους περιορισμού της ισχύος και της επιρροής αυτής της βιομηχανίας. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει διεθνείς συμφωνίες για τον περιορισμό της πώλησης συγκεκριμένων όπλων, πολυμερή υποστήριξη για χώρες που δεσμεύονται να μειώσουν την αμυντική τους βιομηχανία και κυρώσεις σε εταιρείες όπλων που φαίνεται να ασκούν πίεση για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών.

Πιο θεμελιωδώς, θα συνεπαγόταν την υποστήριξη κινήσεων που αμφισβητούν την περαιτέρω ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων.

Σαφώς, δεν υπάρχει εύκολη απάντηση και δεν θα συμβεί εν μία νυκτί, αλλά είναι επιτακτική ανάγκη να αναγνωρίσουμε ως διεθνής κοινότητα ότι η μακροχρόνια ειρήνη είναι αδύνατη χωρίς να εξαλειφθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η κατασκευή και η πώληση όπλων ως προσοδοφόρα οικονομική βιομηχανία.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top