GuidePedia

0

 Ο Ζελένσκι δέχεται συνάντηση με Πούτιν στα Ιεροσόλυμα.
Νωρίτερα ο Ισραηλινός προέτρεψε το Ζελένσκι να αποδεχθεί την πρόταση Πούτιν & να παραδοθεί.

O Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ συμβούλευσε τον Ουκρανό πρόεδρο να δεχθεί την πρόταση της Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου, μετέδωσε η Jerusalem Post, αποδεικνύοντας πως ο Ισραηλινός ηγέτης έχει αναλάβει πλήρως το ρόλο του διαμεσολαβητή στην ουκρανική κρίση.

Σε μια είδηση επί του πιεστηρίου από την άλλη πλευρά ο Ζελένσκι που μιλάει (ξανά!!) παραδέχτηκε πως θα ήταν ένα καλό σενάριο μαι συνάντηση με τον Πούτιν στα Ιεροσόλυμα και εκθείασε την στάση του Ισραήλ λέγοντας πως επηρεάζει πολλές χώρες.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δήλωσε σε συνέντευξή του σε ξένα μέσα ενημέρωσης ότι πρότεινε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Naftali Bennett να έχει συνομιλίες με τη Ρωσία στην Ιερουσαλήμ. Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και εξέφρασε την ελπίδα ότι η ειρηνευτική διαδικασία θα ξεκινήσει στην πράξη, όχι στα λόγια. «Ήδη συζητούνται θέματα, έχουν αρχίσει να συμφωνούν σε κάτι», είπε ο Ζελένσκι για τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία. "Είμαι ήδη χαρούμενος με το σήμα από τη Ρωσική Ομοσπονδία (για τις διαπραγματεύσεις). Δεν έχω ακούσει εδώ και δύο χρόνια ότι θα μπορούσε να υπάρξει διάλογος", πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα, επικαλούμενη αξιωματούχο της ουκρανικής κυβέρνησης, ο Ναφτάλι Μπένετ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Τρίτη, προτρέποντάς τον να αποδεχθεί τις προτάσεις Πούτιν. Ωστόσο ο Ουκρανός πρόεδρος αρνείται, επεκτείνοντας τις εχθροπραξίες.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο Ζελένσκι αρνήθηκε τη συμβουλή του Μπένετ. Η πηγή ισχυρίστηκε ότι την πρωτοβουλία για την τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. «Αν ήμουν στη θέση σου, θα σκεφτόμουν τις ζωές των ανθρώπων μου και θα δεχόμουν την προσφορά» φέρεται να είπε ο Μπένετ. Η απάντηση του Ουκρανού προέδρου ήταν σύντομη: «Σας ακούω».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι συμβουλές αυτές δεν άρεσαν στον Ζελένσκι και στους δικούς του ανθρώπους. «Ο Μπένετ μας είπε να παραδοθούμε» είπε ο αξιωματούχος. «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να το κάνουμε. Γνωρίζουμε ότι η προσφορά του Πούτιν είναι μόνο η αρχή».

Όπως γράφαμε στο Πενταπόσταγμα, ο Ρώσος πολιτικός επιστήμονας και δημοσιογράφος της αντιπολίτευσης Αντρέι Πιοντόφσκι ανακοίνωσε την ύπαρξη ενός συγκεκριμένου «σχεδίου Μπένετ» (βασισμένο στις προτάσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπένετ) για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, η Μόσχα αρνείται να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία (ταυτόχρονα διατηρεί τις περιοχές Ντόνιετσκ, Λουγκάνσκ και Κριμαία) και η Ουκρανία αρνείται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δηλώνοντας την ουδετερότητά της

Ο Πιοντκόφσκι σημειώνει ότι η Ουκρανία βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με μια πολύ δύσκολη επιλογή - αφενός, η Ρωσία εκβιάζει με την επανέναρξη των ενεργών εχθροπραξιών, αφετέρου, η Δύση «επιδεικνύει κυριολεκτικά την ανικανότητα και την απροθυμία της να υπερασπιστεί την Ουκρανία τουλάχιστον ελάχιστα».

Ο Πιοντόφσκι γράφει ότι το σχέδιο του Μπένετ είναι εξαιρετικά δυσάρεστο για την Ουκρανία, αλλά δείχνει ότι, αντιμέτωπος με την αντίσταση, ο Πούτιν αναγκάζεται να εγκαταλείψει τους μέγιστους στόχους του. Δεν θα υπάρξει κατοχή και η Ουκρανία θα διατηρήσει τα υπάρχοντα όρια και την ισχύ της.

Σημειώνεται πως και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησε την κατάσταση στην Ουκρανία με τον Γάλλο ηγέτη Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε από τους ομολόγους του να επηρεάσουν το καθεστώς του Κιέβου προκειμένου να σταματήσουν οι εγκληματικές ενέργειες των εθνικιστικών ταγμάτων, αναφέρει η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

Ο Πούτιν ενημέρωσε τους συνομιλητές για την πραγματική κατάσταση των πραγμάτων στην Ουκρανία σε σχέση με τα ερωτήματα που έθεσαν οι συνομιλητές σχετικά με την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα. Συγκεκριμένα, ο Ρώσος ηγέτης ανέφερε πολλά γεγονότα παραβιάσεων των κανόνων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας: εξωδικαστικές δολοφονίες διαφωνούντων, σύλληψη ομήρων και χρήση αμάχων ως «ανθρώπινη ασπίδα», τοποθέτηση βαρέων όπλων σε κατοικημένες περιοχές, κοντά σε νοσοκομεία. , σχολεία, νηπιαγωγεία κ.λπ.

«Ταυτόχρονα, τα εθνικιστικά τάγματα διακόπτουν συστηματικά τις επιχειρήσεις για τη διάσωση του πληθυσμού, εκφοβίζουν τους αμάχους όταν προσπαθούν να εκκενώσουν. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προέτρεψε τον Εμμανουέλ Μακρόν και τον Όλαφ Σολτς να επηρεάσουν τις αρχές του Κιέβου για να σταματήσουν τέτοιες εγκληματικές πράξεις», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου σε ανακοίνωση.

Ποιες είναι οι προτάσεις του Ισραήλ στην Ουκρανία

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες και ειδικά μετά την επίσκεψη Μπένετ στη Μόσχα, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού και το υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίζονται πως οι μεσολαβητικές προσπάθειες του Ισραήλ τους αναγκάζουν να διατηρήσουν μια ακόμη πιο προσεκτική και ισορροπημένη προσέγγιση.

Αυτό το μήνυμα διαβιβάστηκε επίσης αθόρυβα στο γραφείο του Ζελένσκι. Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι το Ισραήλ συμβούλευσε την Ουκρανία να μην ζητήσει περισσότερη στρατιωτική και αμυντική βοήθεια, επειδή ένα τέτοιο αίτημα θα μπορούσε να βλάψει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ωστόσο, το γραφείο του Ζελένσκι δεν βλέπει αποτελέσματα από τη διαμεσολάβηση. Είπε ότι ο Μπένετ δεν μεσολαβεί τόσο πολύ παρά ενεργεί περισσότερο ως ταχυδρόμος διαβιβάζοντας απλώς μηνύματα μεταξύ των δύο πλευρών. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας μεσολαβητής πρέπει να προσπαθήσει να συνδυάσει έναν συμβιβασμό μεταξύ των δύο πλευρών και να κάνει τις δικές του προτάσεις.

«Δεν χρειαζόμαστε ταχυδρόμο» είπε ο αξιωματούχος. «Έχουμε αρκετούς. Εάν ο Μπένετ θέλει να είναι ουδέτερος, ας διορίσει κάποιον που θα εργάζεται επάνω σε αυτό μέρα και νύχτα και να προσπαθεί να πετύχει έναν συμβιβασμό».

Όπως αναφέρει η Jerusalem Post, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η εμπλοκή του Μπένετ στις διπλωματικές προσπάθειες προέρχεται από την απροθυμία του να λάβει ξεκάθαρη θέση σχετικά με τη ρωσική εισβολή από φόβο ότι θα βλάψει τους δεσμούς του Ισραήλ με τη Ρωσία.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Sky News, οι ισχυρισμοί πως ο Μπένετ παρότρυνε τον Ζελένσκι να δεχθεί τη συμφωνία που πρότεινε η Ρωσία, απορρίφθηκαν σήμερα το πρωί από έναν από τους συμβούλους του Ουκρανού προέδρου

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top