Χρήστου Δημήτρης
Η πανδημία με τα εκατομμύρια θύματα και την αναταραχή στην ομαλότητα της ζωής, με συνέπειες στην εργασία και το βιοτικό επίπεδο, δεν τρόμαξε όσους σχεδιάζουν να κυριαρχήσουν και να ηγεμονεύσουν στον πλανήτη. Ο νέος ψυχρός πόλεμος, ίσως ο σκληρότερος που θα έχουμε γνωρίσει, απειλεί κυριολεκτικά την επιβίωση των ανθρώπων από την επισιτιστική κρίση που έρχεται. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο τις επιβαρύνσεις που προκαλεί η απληστία των ανθρώπων και οι αδιαφορία για τις επόμενες γενιές.
Όπως εξήγησε σε συνέντευξή του στο Politico ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος WFP Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, ο πόλεμος στην Ουκρανία, που συμπληρώνει έναν μήνα από την έναρξή του, έχει προκαλέσει σοκ στις διεθνές αγορές τροφίμων διαταράσσοντας τις αλυσίδες προμήθειας, εκτοξεύοντας τις τιμές και επιδεινώνοντας το ήδη οξύ πρόβλημα της πείνας ανά την υφήλιο. Οι εξελίξεις αυτές απειλούν να πλήξουν τις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη που μαστίζονται από λιμούς, να πυροδοτήσουν εκεί πολιτικό χάος και μια νέα μεταναστευτική κρίση χωρίς προηγούμενο.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, το σημείο καμπής αναμένεται το φθινόπωρο, όταν θα γίνει πιθανότατα αισθητή ή πλήρης έκταση του προβλήματος. «Αν νομίζετε ότι έχουμε τώρα κόλαση επί γης, ετοιμαστείτε. Αν αγνοήσουμε τη βόρεια Αφρική, τότε θα έρθει στην Ευρώπη. Αν αγνοήσουμε τη Μέση Ανατολή, θα έλθει στην Ευρώπη», προειδοποίησε σημειώνοντας ότι η οικονομική κατάσταση στις εν λόγω περιοχές του πλανήτη είναι χειρότερη απ’ ό,τι στον απόηχο της “Αραβικής Άνοιξης”, ενώ δραματική είναι η κατάσταση και στην υποσαχάρια Αφρική, σε χώρες όπως ο Νίγηρας και η Μπουρκίνα Φάσο.
Διπλός κίνδυνος για τη Γη
Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, οι προειδοποιήσεις για το κλίμα έφτασαν στα επίπεδα συναγερμού. Οι τρομακτικοί καύσωνες (!) στους δύο πόλους της Γης προκαλούν ανησυχία στους επιστήμονες, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει ότι τα “πρωτοφανή” γεγονότα θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν ταχύτερη και απότομη (!) κλιματική κατάρρευση. Οι θερμοκρασίες στην Ανταρκτική έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ στα μέσα του Μαρτίου “αγγίζοντας” κατά τόπους τους 40 βαθμούς (!) Κελσίου πάνω από τις κανονικές τιμές.
Οι επιστήμονες ενημέρωσαν ότι τα γεγονότα που εκτυλίσσονται είναι «ιστορικά», «πρωτοφανή» και «δραματικά». Οι καύσωνες στους πόλους, είναι ένα ισχυρό μήνυμα της ζημιάς που προκαλεί η ανθρωπότητα στο κλίμα και η τήξη θα μπορούσε, επίσης, να προκαλέσει περαιτέρω διαδοχικές αλλαγές που θα επιταχύνουν την καταστροφή του κλίματος. Καθώς ο πολικός θαλάσσιος πάγος λιώνει, ιδιαίτερα στην Αρκτική, αποκαλύπτει μια σκοτεινή θάλασσα που απορροφά περισσότερη θερμότητα από τον ανακλαστικό πάγο, θερμαίνοντας περαιτέρω τον πλανήτη. Μεγάλο μέρος του πάγου της Ανταρκτικής καλύπτει τη Γη και η τήξη του ανεβάζει τη στάθμη της θάλασσας.
Ο κόσμος βαδίζει «με τα μάτια κλειστά προς την κλιματική καταστροφή» προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζοντας λύπη για το γεγονός ότι παρά την «επιδείνωση» της κατάστασης, οι μεγάλες οικονομίες εξακολουθούν να αφήνουν τις εκπομπές τους αερίων του θερμοκηπίου να αυξάνονται.
Απληστία στον 21ο αιώνα
Και οι ισχυροί της γης αφαιρούν από τις ανάγκες της ζωής οικονομικούς πόρους για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, για λόγους κυριαρχίας. Γνώριζαν πολύ καλά ότι οι φτωχές χώρες, τις οποίες εκμεταλλεύτηκαν ως αποικίες επί αιώνες, δεν μπορούν να θρέψουν τους πληθυσμούς τους, χωρίς επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας στους τομείς της μεταποίησης. Και αφού τις καταλήστευσαν, τις εγκατέλειψαν στην μοίρα τους. Έτσι σήμερα εμποδίζουν με τείχη και θαλάσσιους αποκλεισμούς τους απελπισμένους από την πείνα, την δίψα και τους πολέμους ανθρώπους, όσους προσπαθούν να μετακινηθούν σε ασφαλέστερους τόπους.
Αυτό είναι το τίμημα της απληστίας των ανθρώπων, που τους έμαθαν να λένε ότι μετά από 200 ή 300 χρόνια που θα καταστραφεί η Γη, εμείς θα έχουμε πεθάνει, συνεπώς δεν μας νοιάζει!
Δημοσίευση σχολίου