Γράφει ο Χρήστος Καπούτσης
Τα γαλλικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη ΡΑΦΑΛ στην βελτιωμένη τους έκδοση F3, όπως τα 24 που θα ενταχτούν στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, είναι πιο προηγμένα τεχνολογικά, από τα αναβαθμισμένα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη F-16 . Τα F-16 είναι τέταρτης γενιάς μαχητικό αεροσκάφος, ίδια ακριβώς που διαθέτουν η Ελλάδα και η Τουρκία. Ενώ τα υπερσύγχρονα αμερικανικής κατασκευής F-35 , είναι αεροσκάφη 5η γενιάς κατηγορίας ΣΤΕΛΘ («αόρατα» στα εχθρικά ραντάρ), τα πλέον προηγμένα τεχνολογικά στον Κόσμο.
Η Τουρκία είχε παραγγείλει 100 αεροσκάφη F-35, αλλά η Κυβέρνηση των ΗΠΑ ακύρωσε την παραγγελία ή ακριβέστερα έθεσε ως όρο να μην προμηθευτεί η Τουρκία τους αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400 από την Ρωσία. Ήδη οι ρωσικοί S-400 έχουν ενταχθεί στην τουρκική αεράμυνα και τα Ελληνικά ΡΑΦΑΛ, θα είναι στόχος – προτεραιότητας, για τους S-400 ….
Επομένως, τα RAFALE, είναι αυτή τη χρονική περίοδο, το πιο σύγχρονο μαχητικό αεροσκάφος, ανήκει στην ενδιάμεση κατηγορία, μεταξύ 4ης και 5ης γενιάς μαχητικού. Και θα παραμείνει στην κορυφή, μέχρι να αποκτήσει η Τουρκία αεροσκάφος 5ης Γενιάς , είτε αμερικανικά, είτε ρωσικά , είτε Κινέζικα.
Το επιπλέον πλεονέκτημα των Rafale, είναι τα εξελιγμένα οπλικά συστήματα που διαθέτει , καθώς και τα ηλεκτρονικά συστήματα, όπως το σύστημα αυτοπροστασίας, που το καθιστούν σχεδόν άτρωτο και δίνουν το πλεονέκτημα της αεροπορικής υπεροχής στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, παρέχοντας και την δυνατότητα ικανοποιητικής αεροπορικής κάλυψης στην Κύπρο.
Τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη RAFALE, θα είναι εφοδιασμένα με πυραύλους στρατηγικούς, όπως οι πύραυλοι Scalp-EG, αλλά και με πυραύλους Meteor, που μπορούν να πλήξουν με ακρίβεια, με ασφάλεια και από μεγάλη απόσταση, ζωτικούς χώρους – στόχους στο έδαφος, στον αέρα ή στη θάλασσα.
Ο Scalp είναι ένας πύραυλος τύπου cruise, έχει δραστικό βεληνεκές περίπου 560 χιλιομέτρων (300 ναυτικά μίλια). Η εμβέλεια αυτή επιτρέπει στον πύραυλο να εξουδετερώνει χερσαίους στόχους υψηλής αξίας από μεγάλες αποστάσεις.
Ο πύραυλος Meteor διαθέτει προηγμένα συστήματα ανίχνευσης στόχου και πρόωσης, που τον καθιστούν ιδιαίτερα αποτελεσματικό, αλλά και ιδιαίτερα καταστροφικό. Ο πύραυλος αέρος-αέρος Meteor έχει δυνητική μέγιστη εμβέλεια τα 200 χιλιόμετρα.
Επίσης το ίχνος των αεροσκαφών Rafale, δεν ανιχνεύεται εύκολα από τα ραντάρ. Είναι αυτό ακριβώς, που δίνει τεράστιο πλεονέκτημα στην Πολεμική μας Αεροπορία, για αποστολές εναέριας υπεροχής, ναυτικής κρούσης και στρατηγικών ρόλων. Το Rafale μπορεί να καλύψει όλο το φάσμα των επιχειρησιακών αποστολών, από αναχαιτίσεις και αερομαχίες έως μακρά πλήγματα και αεροπορικούς βομβαρδισμούς
Αυτοί είναι οι λόγοι, που τα Rafale προκαλούν εκνευρισμό στην Άγκυρα, που δεν αποκλείεται, να επιχειρήσει αναστροφή του κλίματος, που αυτή τη στιγμή, σε στρατιωτικό επίπεδο, άρα και διπλωματικό, είναι υπέρ της Ελλάδας.
Ως απόρροια των παραπάνω εξελίξεων στον στρατιωτικό τομέα και σε εκείνο της εξοπλιστικής διπλωματίας, μπορεί να ερμηνευτεί και η διπλωματική στροφή του προέδρου της Τουρκίας Τ. Ερντογάν, που επιχειρεί να αναθερμάνει τις «παγωμένες» διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίας με διάφορα κράτη, με τα οποία η Ελλάδα έχει συνάψει ισχυρές αμυντικές συμφωνίες , όπως είναι η Αίγυπτος , το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία. Οι διεθνοπολιτικές ισορροπίες στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή είναι εύθραυστες και δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανατροπές στις διακρατικές συμμαχίες.
Γιατί λοιπόν θεωρείται εύλογη, η ανησυχία και η αντίδραση της Τουρκίας; Διότι, η ισχυροποίηση της Ελλάδος, περιορίζει, εκ των πραγμάτων (De facto), τις δυνατότητες και επιλογές της Τουρκικής διπλωματίας. Άρα, η «απάντηση» της Τουρκίας με την προμήθεια μαχητιιου αεροσκαφους 5ης γενιάς, ώστε να ανακτήσει και πάλι την πρωτοβουλία των διπλωματικών κινήσεων, είναι θέμα χρόνου…
Δημοσίευση σχολίου