GuidePedia

0


Του Περικλή Ζορζοβίλη
Στην ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), η Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022 αποτελεί σημαντικό ορόσημο καθώς η άφιξη των τεσσάρων μονοθέσιων και δύο διθέσιων μαχητικών Rafale στην αεροπορική βάση της Τανάγρας, την έδρα της 114 Πτέρυγας Μάχης (114 ΠΜ), σηματοδοτεί την πρόοδο του προγράμματος αναβάθμισης της εθνικής αεροπορικής ισχύος, η οποία άρχισε στις 28 Απριλίου 2018 με την απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) που ενέκρινε την υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης 85 μαχητικών F-16 Block 52+ και Block 52+ Advanced σε επίπεδο Block 72 Viper.

Σχεδόν 13 χρόνια μετά την Παρασκευή 22 Μαΐου 2009, όταν στην αεροπορική βάση Αράξου, στην έδρα της 116 ΠΜ, προσγειώθηκαν τα πρώτα τέσσερα F-16 Block 52+ Advanced του προγράμματος Peace Xenia IV (συνολικά 20 μονοθέσια F-16C και 10 διθέσια F-16D), η ΠΑ εντάσσει σε υπηρεσία ένα μαχητικό αεροσκάφος 4,5 γενεάς, πολλαπλού ρόλου, υψηλών επιχειρησιακών επιδόσεων, που μπορεί να αποτελέσει, υπό προϋποθέσεις που θα αναλύονται στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος, παράγοντα ανατροπής υπέρ υμών του συνολικού ελληνοτουρκικού συσχετισμού στρατιωτικής ισχύος.

Με την άφιξη των πρώτων έξι μαχητικών αρχίζει η επίπονη, τόσο για την 332 Μ όσο και την ΠΑ γενικότερα, διαδικασία εισαγωγής σε υπηρεσία, που περιλαμβάνει όχι μόνον την υλοποίηση πλειάδας προγραμμάτων εκπαίδευσης του προσωπικού αλλά και την αξιολόγηση του, ώστε στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα τα Rafale να μπορούν να αξιοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό ως οπλικό σύστημα.

Οι οκτώ ιπτάμενοι, που ήδη ολοκλήρωσαν τη θεωρητική και πτητικοί εκπαίδευση στη Γαλλία και οι τέσσερις που την παρούσα περίοδο εκπαιδεύονται, καθώς και οι 100 περίπου τεχνικοί και λοιπές ειδικότητες, θα αποτελέσουν τους εκπαιδευτές για το ιπτάμενο και επίγειο προσωπικό της μοίρας.



Σύμφωνα με πληροφορίες τα επόμενα έξι μαχητικά, που όπως και τα πρώτα έξι προέρχονται από τα αποθέματα της Αεροπορικής και Διαστημικής Δύναμης της Γαλλίας (Armée de l’Air et de l’Espace), αναμένεται να παραδοθούν μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού του 2022. Οι παραδόσεις των υπόλοιπων έξι, νέας κατασκευής, μαχητικών (από τα 18 της αρχικής σύμβασης), προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού του 2023. Εκτιμάται ότι περί τα τέλη του 2022 ή το αργότερο εντός του πρώτου τριμήνου του 2023, η 332 Μ θα κηρυχθεί πλήρως επιχειρησιακή.

Oλοκληρωμένο σύστημα εκπαίδευσης αποστολής
Το επόμενο σημαντικό ορόσημο στην επιχειρησιακή αξιοποίηση των Rafale είναι ο Μάρτιος του 2022, όταν με βάση το χρονοδιάγραμμα της σύμβασης που υπογράφηκε τον Ιανουάριο του 2021, πρόκειται να παραληφθεί ο εξομοιωτής του Rafale, που αποτελεί ολοκληρωμένο σύστημα εκπαίδευσης αποστολής (FMS: Full Mission System), δηλαδή παρέχει πλήρη και ρεαλιστική εκπαίδευση στις διαδικασίες πτήσης και ανάγκης του μαχητικού, στον χειρισμό και αξιοποίηση των συστημάτων του (ραντάρ, εμπρόσθιου τομέα θέασης ηλεκτροπτικό σύστημα ορατού και υπέρυθρου φάσματος, σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου – αυτοπροστασίας, κ.λπ.) καθώς και στις διαδικασίες στοχοποίησης και άφεσης όπλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εξομοιωτής Rafale FMS θα εγκατασταθεί στο κτίριο που είναι εγκατεστημένος ο εξομοιωτής των Mirage 2000 – Mk. 2, στη θέση του εξομοιωτή του Mirage 2000EGM που ήδη έχει αποσυναρμολογηθεί και απομακρυνθεί. Επίσης στην 332 Μ θα εγκατασταθούν και δύο αυτόνομα συστήματα εκπαίδευσης επιπέδου μονάδας (ULT: Unit Level Trainers).

Φυσικά σημαντική εξέλιξη στο πρόγραμμα θα αποτελέσει και η επικείμενη υπογραφή της σύμβασης για την προμήθεια επιπλέον έξι, νέας κατασκευής, μαχητικών Rafale, εκτιμώμενου κόστους περί τα 1,1 δις ευρώ συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών, των όπλων τους και της εν συνεχεία υποστήριξης. Μετά την παραλαβή και αυτών η 332 Μ θα επιχειρεί 24 μαχητικά του τύπου.

Η ένταξη σε υπηρεσία των 24 Rafale F3-R θα αναβαθμίσει σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) σε όλο το φάσμα των αεροπορικών αποστολών: αεράμυνα και αεροπορική υπεροχή, εγγύς αεροπορική υποστήριξη, προσβολή στόχων εδάφους (με κατευθυνόμενες βόμβες λέιζερ, παντός καιρού εκ αποστάσεως πυρομαχικά ακριβείας, βλήματα πλεύσης), προσβολή στόχων επιφανείας (με αντιπλοϊκά κατευθυνόμενα βλήματα), τακτική και στρατηγική αναγνώριση στόχων εδάφους και επιφανείας και εναέριου ανεφοδιασμού ομοιότυπου αεροσκάφους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η αναβάθμιση είναι εφικτή χωρίς περαιτέρω επένδυση, ενώ σε άλλες θα απαιτηθεί η προμήθεια όπλων και πρόσθετων συστημάτων που θα επιτρέψουν την πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση των μαχητικών. Για να γίνουν αντιληπτές οι δυνατότητες του μαχητικού σε συνδυασμό με τα κατάλληλα όπλα και πρόσθετα συστήματα, αναφέρουμε μερικά ενδεικτικά παραδείγματα αποστολών.

Αέρος – αέρος.
Το Rafale με το ραντάρ ενεργητικής ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA) RBE2-AA μπορεί να εντοπίσει πολλαπλούς στόχους σε αποστάσεις έως και 200 χλμ. Επιπρόσθετα με τον οργανικό, παθητικής λειτουργίας (άρα μη δυνατό να εντοπιστεί από τον στόχο) ηλεκτροοπτικό σύστημα OSF (Optronique Secteur Frontal) μπορεί να εντοπίσει, στόχους στο ορατό ή στο υπέρυθρο φάσμα σε αποστάσεις από 6 (επίγειους) έως και 100 χλμ. (εναέριους) και να τους αναγνωρίσει σε αποστάσεις έως και 40 χλμ.

Το OSF διαθέτει επίσης και τηλέμετρο λέιζερ. Το αεροσκάφος μπορεί να φέρει μέχρι οκτώ (συν δύο εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου), κατευθυνόμενα (Κ/Β) βλήματος αέρος – αέρος MICA EM (ηλεκτρομαγνητικής καθοδήγησης) και MICA IR (υπέρυθρης καθοδήγησης) βεληνεκούς 0,5 έως 60 χλμ. (και τα δύο διατίθενται από την ΠΑ). Επίσης, εξοπλίζεται και με το νέο απόκτημα της ΠΑ, το μακρού βεληνεκούς (200 χλμ.), Κ/Β βλήμα αέρος – αέρος Meteor που σύμφωνα με την κατασκευάστρια MBDA διαθέτει κινητικές επιδόσεις τρεις έως έξι φορές υψηλότερες σε σχέση με τα διατιθέμενα σήμερα βλήματα αέρος – αέρος της κατηγορίας του.

Σε φωτογραφία που αποδέσμευσε η Αεροπορική και Διαστημική Δύναμη της Γαλλίας (Armée de l’Air et de l’ Espace), στις 4 Μαρτίου 2021, η διαμόρφωση περιλαμβάνει δύο Κ/Β Meteor, δύο Κ/Β MICA IR, δύο Κ/Β MICA EM και μία εξωτερική δεξαμενή καυσίμου.

>Υποστρατηγικής κρούσης.
Εξοπλίζεται με το διατιθέμενο σήμερα Κ/Β πλεύσης (cruise) SCALP EG (βεληνεκούς 300 χλμ., σύμφωνα με τον ιστότοπο της ΠΑ). Μία τυπική διαμόρφωση περιλαμβάνει δύο Κ/Β SCALP EG, δύο Κ/Β MICA EM, δύο Κ/Β MICA IR και τρεις εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου χωρητικότητας 2.000 λίτρων. Σε αυτή τη διαμόρφωση, το 2011 γαλλικά Rafale έπληξαν στόχους στη Λιβύη, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Harmattan.

>Προσβολής στόχων επιφανείας
Το μαχητικό με δύο Κ/Β Exocet AM-39 Block 2 (διατιθέμενα στο οπλοστάσιο της ΠΑ), δύο Κ/Β MICA IR, δύο Κ/Β MICA EM και δύο εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου μπορεί να προσβάλει στόχους επιφανείας σε απόσταση που όμως εξαρτάται από το ύψος άφεσης του όπλου. Σε δοκιμή που έγινε από μαχητικό Rafale της Αεροπορίας Ναυτικού του Ναυτικού της Γαλλίας το βλήμα εκτοξεύθηκε από υψόμετρο 27.000 ποδών και σε λιγότερο από τρία λεπτά, προσέβαλε στόχο επιφανείας σε απόσταση περίπου 50 χλμ.

>Προσβολής στόχων εδάφους
Μία τυπική διαμόρφωση περιλαμβάνει έξι κατευθυνόμενες με λέιζερ βόμβες GBU-12 (500 λιβρών, διαθέσιμες στο οπλοστάσιο της ΠΑ), ή GBU-22 (επίσης 500 λιβρών), δύο Κ/Β MICA IR, δύο Κ/Β MICA EM και τρεις εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου. Επίσης μπορεί να φέρει κατευθυνόμενες με λέιζερ βόμβες GBU-16 (1.000 λιβρών) και GBU-24 (2.000 λιβρών) που διαθέτει το οπλοστάσιο της ΠΑ, όπως και τις κατευθυνόμενες, ισραηλινής προέλευσης SPICE, η προμήθεια των οποίων βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης.

Σε γαλλική υπηρεσία, η τυπική διαμόρφωση περιλαμβάνει έξι κατευθυνόμενα όπλα AASM Hammer (με δυνατότητα προσβολής ισάριθμων στόχων), δύο Κ/Β MICA IR, δύο Κ/Β MICA EM, δύο Κ/Β Meteor και τρεις εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου. Το AASM εξοπλισμένο με πυραυλοκινητήρα μπορεί να προσβάλει στόχο σε απόσταση μεγαλύτερη των 60 χλμ., όταν αφεθεί από μεγάλο ύψος πτήσης και σε απόσταση έως και 15 χλμ., όταν η άφεση γίνεται από χαμηλό ύψος πτήσης.

>Τακτική και στρατηγική αναγνώριση στόχων εδάφους και επιφανείας
Με σύγχρονης τεχνολογίας ατρακτίδια στοχοποίησης / αναγνώρισης και εκμεταλλευόμενο τη δυνατότητα πτήσης σε μεγάλα υψόμετρα, το Rafale μπορεί να επιχειρεί και ως αισθητήρας συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR) σε αποστάσεις αρκετών δεκάδων χιλιομέτρων.

Άλλο ένα εξαιρετικά σημαντικό χαρακτηριστικό του Rafale είναι η ζεύξη δεδομένων Link 16 που διαθέτει και η οποία επιτρέπει την επικοινωνία (ανταλλαγή δεδομένων – πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης και της άφεσης όπλων με δεδομένα στοχοποίησης που μεταδίδονται από άλλο αεροσκάφος) με ομοιότυπα μαχητικά και το κυριότερο με τα αναβαθμισμένα F-16C/-D Block 72 Viper, τα αεροσκάφη EMB-145 AEW&C του Αεροφερόμενου Συστήματος Εγκαίρου Προειδοποίησης και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ), αλλά και κάθε άλλη επίγεια – ναυτική και αεροπορική πλατφόρμα – μέσο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που είναι εξοπλισμένο με Link 16, αυξάνοντας την ελληνική δυνατότητα διεξαγωγής δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων.

Τα επόμενα βήματα
Τα 18 Rafale που έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί (14 μονοθέσια και τέσσερα διθέσια), όπως και τα επιπλέον έξι νέας κατασκευής που η σύμβαση προμήθειας τους αναμένεται να υπογραφεί σύντομα, συνιστούν μία ισχυρή γαλλική «συνιστώσα» (24 μαχητικά) που συνεχίζει την παράδοση περίπου 50 ετών υπηρεσίας γαλλικών μαχητικών στη σύγχρονη ΠΑ. Ιδανικά η ΠΑ θα πρέπει να προχωρήσει στην προμήθεια επιπλέον Rafale ώστε να συγκροτηθούν δύο μοίρες.

Η εμπειρία έχει δείξει ότι ο διαχωρισμός των ρόλων ανά μοίρα έχει πολύ καλύτερα επιχειρησιακά αποτελέσματα συμπεριλαμβανομένου και του αποτελεσματικότερου ελέγχου και διοίκησης, ενώ καθιστά αρτιότερη και ευκολότερα ελεγχόμενη εκπαίδευση του ιπτάμενου και του τεχνικού προσωπικού, των οπλουργών αλλά και άλλων ειδικοτήτων που εμπλέκονται στη στοχοποίηση, εκπαίδευση, κ.λπ.

Ταυτόχρονα η αύξηση του αριθμού των αεροσκαφών θα αυξήσει και τα διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή για εκτέλεση αποστολής. Στατιστικά στο κύκλο συντήρησης 2ου και 3ου βαθμού (εργοστασιακού επιπέδου – DLM: Depot Level Maintenance) εμπλέκονται 1-3 ή 2-4 μαχητικά ανάλογα με το πως έχει σχεδιαστεί η τεχνική υποστήριξη και η εφοδιαστική αλυσίδα, με βάση τα στατιστικά βλαβών του Rafale από τις χιλιάδες ώρες πτήσης που έχουν διεξαχθεί (αν φυσικά έχουν αποδεσμευθεί από τη γαλλική πλευρά).

Σε αυτό το πλαίσιο, η ανάπτυξη των κατάλληλων υποδομών συντήρησης και υποστήριξης, που δυστυχώς με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες, δεν φαίνεται να έχει δρομολογηθεί αλλά και η διευθέτηση του ζητήματος της εγχώριας εργοστασιακού επιπέδου συντήρησης των αεροσκαφών θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητες για την ελληνική πλευρά.

Τέλος, σε πρακτικό επίπεδο, θα πρέπει να καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια ώστε τα Rafale να μην «αναλωθούν» στην επιχειρησιακή «καθημερινότητα» της ΠΑ (αναχαιτίσεις τουρκικών επανδρωμένων ή μη αεροσκαφών), αλλά η διαχείριση τους να καθορίζεται από την αντίληψη ότι μαζί με τα υπό παράδοση F-16 Block 72 Viper συγκροτούν την «αεροπορία σοκ και δέος» που όταν απαιτηθεί, θα επιφέρει καταστρεπτικά πλήγματα στον αντίπαλο.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top