GuidePedia

0

Αθανάσιος Έλλις
Φοιτητές της Ναυτικής Ακαδημίας της Τουρκίας να κολυμπούν μια απόσταση 1.950 μέτρων προς το νησί Τούζλα, για να αποδείξουν ότι μπορούν να καταλάβουν το Καστελλόριζο. Και το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας να δημοσιεύει το σχετικό βίντεο, συνοδευόμενο από δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος με δηκτικό ύφος «διαμηνύει» ότι το συγκεκριμένο ελληνικό νησί απέχει μόλις 1.950 μ. από τις τουρκικές ακτές και πως τα επίδοξα μέλη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων μπορούν να φτάσουν εκεί κολυμπώντας. Αυτό, τη στιγμή που η Αγκυρα έχει ψηφίσει και διατηρεί εν ισχύι το casus belli απειλώντας ευθέως την Αθήνα πως αν ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας, αυτό θα αποτελέσει αιτία πολέμου.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία απαιτεί από την Ελλάδα να παραιτηθεί από το διεθνώς αναγνωρισμένο δικαίωμα της αυτοάμυνας, την ώρα που, όπως ορθώς επεσήμανε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, «έχει αντιπαρατάξει έναντι των νησιών μας τη μεγαλύτερη αποβατική δύναμη και τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στη Μεσόγειο και συγχρόνως απαιτεί από εμάς να αποστρατιωτικοποιήσουμε τα νησιά μας».

Ο κ. Ακάρ μας κατηγόρησε ότι «με κάποιες επιδείξεις εξοπλισμού», όπως και με τη σύναψη νέων συμμαχιών ή την εμβάθυνση υφιστάμενων, προσπαθούμε να αποκτήσουμε υπεροχή έναντι της Τουρκίας, και ότι όλες αυτές οι κινήσεις είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Με αφορμή αυτές τις αντιδράσεις της Τουρκίας, που συχνά ξεφεύγουν από την απλή υπερβολή και αγγίζουν τα όρια της φαιδρότητας, οι γείτονές μας πρέπει να κατανοήσουν μερικά πράγματα.

Πρώτον, με γελοίες ενέργειες όπως το να βιντεοσκοπούν τους σπουδαστές της Ναυτικής Ακαδημίας να κολυμπούν 1.950 μέτρα, με το σκηνικό να συμπληρώνουν πολύχρωμα καπνογόνα, δεν κερδίζουν κάτι. Και σίγουρα δεν φοβίζουν την Ελλάδα.

Δεύτερον, όποια χώρα έχει επιθετικές βλέψεις κατά της Ελλάδας οφείλει να υπολογίσει όχι μόνο τη στρατιωτική αποτρεπτική ικανότητα της χώρας μας, αλλά και τις συμμαχίες της και την ισχύ που απορρέει από την ισότιμη συμμετοχή της σε έναν πολιτικοοικονομικό γίγαντα όπως είναι η Ε.Ε., και υπό αυτό το πρίσμα το πλήγμα που θα επιφέρει στην οικονομία αλλά και στην περιφερειακή επιρροή της Τουρκίας ενδεχόμενη επίθεσή της κατά της Ελλάδας.

Τρίτον, η Αθήνα έχει μόνον ένα «μέτωπο», να διαχειριστεί, προς Ανατολάς, σε αντίθεση με την Αγκυρα η οποία έχει τουλάχιστον δύο, το Αιγαίο και το σύνθετο παζλ στη νοτιοανατολική πλευρά της.

Τέταρτον, η Ελλάδα δεν είναι μια «μύγα» όπως με περισσή αλαζονεία και θράσος, αλλά και άγνοια της πραγματικότητας, είχε δηλώσει κάποτε σύμβουλος του Ερντογάν.

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας δήλωσε: «Ο,τι και να κάνετε, η Τουρκία ως κράτος, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, έχουν την ικανότητα, τη δύναμη και τη θέληση να υπερασπιστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας. Αυτό θέλουμε να το ξέρουν όλοι».

Ακριβώς το ίδιο θα του απαντούσε και ο Ελληνας ομόλογός του για την Ελλάδα.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top