GuidePedia

0

Με μια απόφαση ο Πούτιν κατάφερε χτύπημα στα «τουρκικά κράτη», κραυγάζει η Τουρκία.

Φωνάζει η Τουρκία για την προσπάθεια, όπως ισχυρίζεται, του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να ζωντανέψει τη Ρωσική Αυτοκρατορία, τονίζοντας ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας με μια απόφαση κατάφερε χτύπημα στον τουρκικό κόσμο.

Ο νόμος του Πούτιν

Στις 21 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπέγραψε νόμο για τη δημόσια περιφερειακή εξουσία.
Σε αυτήν αναφέρεται ρητά ότι οι επικεφαλής των περιφερειών της Ρωσικής Ομοσπονδίας απαγορεύεται να αποκαλούνται πρόεδροι.

Αντιρρήσεις για την απόφαση εκφράστηκαν από το Ταταρστάν, τη μοναδική περιοχή της Ρωσίας όπου ο επικεφαλής αποκαλείται πρόεδρος.

Η Τουρκία αντέδρασε έντονα στην υπογραφή αυτού του νόμου. Μάλιστα, συντάκτης άρθρου στην τουρκική εφημερίδα «Türkiye» ανέφερε ότι οι αποφάσεις που παίρνει ο Πούτιν όσον αφορά τον τουρκόφωνο πληθυσμό είναι εξωφρενικές.
Απώλεια για τον «τουρκικό κόσμο»

Και αυτό που συνέβη στη Δημοκρατία του Ταταρστάν, κατά τη γνώμη του, συνιστά μεγάλη απώλεια για τον «τουρκικό κόσμο».


Ο επικεφαλής του Ταταρστάν Ρούσταμ Μινιχάνοφ (φωτογραφία tatar-congress.org)

Στο τουρκικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Ρωσία με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση, βήμα προς βήμα, προχωρά προς τον στόχο της στον δρόμο να γίνει υπερδύναμη.

Ο συγγραφέας είναι εξοργισμένος που ο κόσμος απλώς το κοιτάζει και δεν προβαίνει σε καμία αντίδραση.

«Το Ταταρστάν έχει χάσει την ιδιαίτερη και αυτόνομη θέση του… Στόχος είναι να ζωντανέψει τη Ρωσική Αυτοκρατορία με αφομοιωμένους λαούς», κραυγάζει ο τούρκος αρθρογράφος.

«Ο Πούτιν ξυπνά τον κοιμισμένο γίγαντα…» είναι ο τίτλος του άρθρου. «Ησυχα, αργά, ψύχραιμα, σταδιακά και διεξοδικά, συνεχίζει να φέρνει επανάσταση στη Ρωσία» σημειώνεται.
Στους «τσαρικούς» χρόνους

«Η Ρωσική Ομοσπονδία προχωρά σταθερά και με σιγουριά βήμα-βήμα προς τον στόχο της να γίνει υπερδύναμη, από ομοσπονδία να επιστρέψει στους “τσαρικούς” χρόνους. Είναι προφανές ότι η Ρωσία επιδιώκει να ζωντανέψει τις μέρες της παλιάς της δόξας… Και ο κόσμος απλώς το κοιτάζει!» αναφέρει η Türkiye.

«Ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών επίσης δεν βλέπει, ακούει ή παρατηρεί αυτά τα γεγονότα! Ωστόσο, αυτά τα ασυνήθιστα και απροσδόκητα βήματα της Ρωσίας αφορούν κυρίως τον “τουρκικό κόσμο”. Η ιστορία μας ψιθυρίζει ότι η Ρωσία είναι ένα κράτος που όσο μεγαλώνει και δυναμώνει, τυφλώνεται από την απληστία!» προστίθεται στο άρθρο.

«Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε νόμο που καταργεί το καθεστώς του “προέδρου” στη Δημοκρατία του Ταταρστάν ως μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Και τώρα σε αυτή την περιοχή θα χρησιμοποιείται η έκφραση “αρχηγός της περιοχής” αντί για “Πρόεδρος του Ταταρστάν”.

»Στην πραγματικότητα, αυτό σημαίνει ότι η ιδιότητα του προέδρου μετατρέπεται σε καθεστώς ομοσπονδιακού κυβερνήτη» τονίζεται, επίσης.
Υποβιβάστηκε σε «αρχηγό»

«Εντός της Ρωσίας, 21 δημοκρατίες που κατείχαν σχετική ανεξαρτησία, είχαν δικό τους σύνταγμα, κοινοβούλιο και προϋπολογισμό. Και σε όλες αυτές τις δημοκρατίες, εκτός της Δημοκρατίας του Ταταρστάν, ο ανώτατος αξιωματούχος ονομαζόταν “αρχηγός της περιοχής”.

»Ταυτόχρονα, στις 21 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, το καθεστώς του Προέδρου του Ταταρστάν ακυρώθηκε και ο ανώτατος αξιωματούχος αυτής της δημοκρατίας υποβιβάστηκε σε “αρχηγό της περιοχής” σε μια μέρα. Το Ταταρστάν έχει χάσει την ιδιαίτερη και αυτόνομη θέση του!» διαμαρτύρεται ο αρθρογράφος.

Στη συνέχεια, παρουσιάζει τη δομή της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τις αλλαγές που, όπως ισχυρίζεται, έκανε ο Πούτιν και είχαν ως αποτέλεσμα η λέξη «“αυτόνομος” να χρησιμοποιείται μόνο ονομαστικά!».

«Με αυτές τις διοικητικές αλλαγές, οι τουρκικές περιοχές επλήγησαν πολύ» σημειώνει η Türkiye.

«Οι Τούρκοι περιορίστηκαν στην εκπαίδευση σε προσχολικά ιδρύματα, στη μητρική τους γλώσσα. Λήφθηκαν μέτρα για να διασφαλιστεί ότι η εκπαίδευση στις ανώτερες τάξεις και στα πανεπιστήμια διεξάγεται εξ ολοκλήρου στα ρωσικά και ότι η ρωσική κουλτούρα και ιστορία κυριαρχούν σε όλα τα ιδρύματα.

»Στόχος είναι να ζωντανέψει η Ρωσική Αυτοκρατορία με αφομοιωμένους λαούς. Μακροπρόθεσμα, όλοι εμείς, ολόκληρος ο “τουρκικός κόσμος”, θα δούμε τον αντίκτυπο αυτών των μέτρων, που εισάγονται σταδιακά μέχρι τώρα.

»Είναι πολύ λυπηρό που ακυρώθηκε το ειδικό καθεστώς του Ταταρστάν. Το Ταταρστάν έχασε το πιο σημαντικό του προνόμιο.


Το Ταταρστάν στον χάρτη της Ρωσίας (φωτογραφία aljazeera.com)

»Με μια λέξη, ας μάθει ολόκληρος ο “τουρκικός κόσμος” ότι η 21η Δεκεμβρίου είναι η μέρα που χάσαμε εντελώς τη Δημοκρατία του Ταταρστάν!» καταλήγει το τουρκικό άρθρο.
Το Ταταρστάν

Το Ταταρστάν βρίσκεται στη συμβολή των δύο μεγάλων ποταμών Βόλγα και Κάμα, ως είδος γέφυρας που συνδέει το ευρωπαϊκό και το ασιατικό τμήμα της Ρωσίας.

Καλύπτει έκταση 67.800 km 2, μεγαλύτερη από το Βέλγιο και την Ολλανδία και περίπου ίση με την Ιρλανδία.

Ο πληθυσμός του Ταταρστάν ανέρχεται σε 3,8 εκατομμύρια και αποτελείται από Τατάρους (53,2%), Ρώσους (39,7%), και άλλες μικρότερες, συνολικά 171, πληθυσμιακά εθνότητες.

Κύριες γλώσσες είναι τα ταταρικά και τα ρωσικά. Το Ισλάμ είναι η πιο κοινή πίστη καθώς το 53,8% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι, ενώ οι υπόλοιποι είναι κυρίως ρώσοι ορθόδοξοι χριστιανοί και μη θρησκευόμενοι.

Οι Τάταροι είναι τουρκικός λαός, απόγονοι των Μογγόλων της Χρυσής Ορδής και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή στα μέσα του 13ου αιώνα, αντικαθιστώντας ή απορροφώντας σε μεγάλο βαθμό τον γηγενή βουλγαρικό πληθυσμό.

Η οικονομία του επικεντρώνεται στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, τη βιομηχανία και τη γεωργία.

Το Ταταρστάν παρέμεινε δημοκρατία εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Eνωσης το 1991, αλλά αμέσως μετά εμφανίστηκαν αυτονομιστικά αισθήματα στον πληθυσμό των Tατάρων.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top