Ανδρονόπουλος Μάκης
Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό, είναι οντολογικό-γεωπολιτικό και πρέπει να το απαντήσει ευθέως ο ίδιος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Διότι η αποστολή “ομάδας μάχιμων στρατιωτικών” (“στρατιωτικούς συμβούλους, έχουμε ήδη”) στη ζώνη του Σαχέλ δεν αποτελεί μόνο εγκατάλειψη της πάγιας ελληνικής αποχής από διεθνείς διενέξεις, αλλά –υποθέτουμε- ότι υποδηλώνει τουλάχιστον ένα σοβαρό στόχο.
Πάμε λοιπόν στην πάμπτωχη – αλλά πλούσια σε ουράνιο– σαβάνα των 3 εκατ. τετρ. χλμ που εκτείνεται νότια της Σαχάρας σε πέντε χώρες, τη Μπουρκίνα Φάσο, το Τσαντ, το Μάλι, τη Μαυριτανία και τον Νίγηρα, όπου εδώ και εννιά χρόνια γαλλικά στρατεύματα μαζί με άλλες δυτικές δυνάμεις προσπαθούν να περιορίσουν την δράση των τζιχαντιστών αλλά και άλλων ισλαμιστικών και μη ομάδων σε μια χαοτική κατάσταση, όπου εμπλέκονται Ρώσοι, Κινέζοι και άλλοι ανεξέλεγκτοι παίκτες.
Πάμε με βάση τη διμερή συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας και όχι με μια συμφωνία του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ, να βοηθήσουμε τους Γάλλους στο Σαχέλ, όταν αυτοί δεν θα μας προστατεύσουν αν απειληθεί η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ μας. Εννοείται ότι ξέραμε τι υπογράφαμε. Τώρα αν δεν περιμέναμε να ζητήσουν την συνδρομή μας οι Γάλλοι και μάλιστα τόσο γρήγορα είναι πρόβλημα δική μας ανεπάρκειας.
Είμαστε “μισθοφόροι”;
Διότι οι Γάλλοι μετά από τόσα χρόνια πολεμικής δράσης στο Σαχέλ δεν κέρδισαν και φαίνεται πως θέλουν να απεμπλακούν συντεταγμένα και μειώνουν τον εκεί στρατό τους. Ο Μακρόν έχει κι εκλογές… Γράφεται ότι ο Μακρόν έλαβε carte blanche από τον Μπάιντεν να υπερασπίσει τα δυτικά γεωπολιτικά και γεωοικονομικά συμφέροντα στην Αφρική έναντι της Κίνας και του τζιχαντιστικού Ισλάμ… Τι σχέδιο έχει η Γαλλία; Γιατί λοιπόν πάμε;
Μια στρατηγικής προοπτικής εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι αναβαθμίζεται η ελληνική στρατιωτική διπλωματία σε καυτά μέτωπα των δυτικών συμφερόντων (αντικινεζικό μέτωπο, σχετικός έλεγχος του μεταναστευτικού, εκμετάλλευση κρίσιμων πρώτων υλών κ.ά.). Η εκδοχή αυτή δεν έχει υποστηριχθεί πάντως με ένα σχετικό αφήγημα, αντίθετα διαπιστώσαμε οι πάντες την αμηχανία του υπουργού Άμυνας.
Μια άλλη εξήγηση, κυνική αλλά πιο πραγματιστική, είναι ότι οι στρατιωτικοί μας που πάνε καλά στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ και με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, χρειάζονται εκπαίδευση-εμπειρία με πραγματικά πυρά, σε πραγματικό πόλεμο αντάρτικου τύπου και σε δύστροπες συνθήκες. Αυτό κάνει νόημα, αλλά δεν το είπαν.
Ενδεχομένως να πρόκειται για γκάφα ολκής και να πηγαίνουμε ως απλοί μισθοφόροι των Γάλλων.
Μπορεί να υπάρχει και κάποιο άτυπο παράρτημα ή μυστική συμφωνία Μητσοτάκη-Μακρόν που να δοκιμάζει την Ελλάδα ως κρυπτο-νέο-ιμπεριαλιστική δύναμη, τώρα –που σε δέκα χρόνια– θα έχουμε την δεύτερη ισχυρότερη αεροπορία της Ευρώπης.
Μπορεί να έχει εγγυηθεί ο Μακρόν ότι οι Βρυξέλλες δεν θα μας φορτώσουν κανένα νέο μνημόνιο-γέφυρα διάσωσης. Όλα είναι πιθανά πίσω από τις κλειστές πόρτες.
Οι εκδοχές για το γιατί πάμε στοΣαχέλ θα μπορούσαν να αυξηθούν και να συμπεριλάβουν απίστευτα σενάρια για το μέλλον της Ευρώπης και πολλά άλλα. Το σίγουρο είναι πως η κυβέρνηση δεν έχει εξηγήσει τίποτε σχετικό στον ελληνικό λαό κι αυτό υποβαθμίζει τους πολίτες και περιβάλει την κυβέρνηση με μια αυταρχική αύρα…
Δημοσίευση σχολίου