GuidePedia

0


Παναγιώτης Νάστος
Οι ΗΠΑ προσπαθούν να επεκτείνουν το σύμφωνο ασφαλείας και να οικοδομήσουν νέες στρατηγικές συνεργασίες με την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ευρώπη για να αποτρέψουν την Κίνα

Η προσφορά της Αμερικής να προμηθεύσει βρετανική και αμερικανική τεχνολογία πυρηνικών υποβρυχίων στην Αυστραλία (AUKUS) έγινε πολιτικό γεγονός σχεδόν αμέσως. Ο πρόεδρος Μπάιντεν και οι πρωθυπουργοί Μπόρις Τζόνσον και Σκοτ Μόρισον το ανακοίνωσαν.

Ωστόσο όποια κι αν είναι η έκβασή της, αν περιορίζεται μόνο στην κατασκευή υποβρυχίων, είναι απίθανο να αποτρέψει το Πεκίνο.

Για να το πετύχει αυτό και να δημιουργήσει μια πραγματική Pax Pacifica, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να αναβαθμίσει το πρόγραμμά της και να σφυρηλατήσει πρόσθετες στρατηγικές -τεχνολογικές συνεργασίες με Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Ευρώπη.

Τι θα συμβεί αν δεν το κάνει η Ουάσιγκτον;

Η Σεούλ και το Τόκιο θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το δικό τους δρόμο. Έχοντας απορριφθεί αφού ζήτησαν από την Ουάσιγκτον να τις βοηθήσει να κατασκευάσουν πυρηνικά υποβρύχια το 2020, οι Νοτιοκορεάτες αναρωτιούνται τώρα γιατί η Ουάσιγκτον είπε ναι στην Αυστραλία.

Αν υποθέσουμε ότι η Σεούλ θα προχωρήσει με τα σχέδιά της, αυτό θα συνεπάγεται ότι θα σπαταλήσει δισεκατομμύρια σε πυρηνικά υποβρύχια που είναι απίθανο να έχουν καλή απόδοση στις κλειστές και ρηχές θάλασσες που περιβάλλουν την Κορέα.

Παράλληλα θα μπορούσε να κινηθεί για την κατασκευή-απόκτηση πυρηνικών όπλων, κάτι το οποίο η Ιαπωνία δύσκολα θα το άντεχε.

Τα παραπάνω δεν είναι απίθανο να συμβούν, εκτός εάν η Ουάσιγκτον, το Τόκιο, η Σεούλ, η Καμπέρα και η Ευρώπη δημιουργήσουν μια Pax Pacifica αυστηροποιώντας τους πυρηνικούς κανόνες και συνεργαζόμενοι σε νέα, τεχνολογικά έργα αιχμής.

Ο στόχος θα ήταν να συνειδητοποιήσει η Κίνα ότι οποιοσδήποτε περιφερειακός θερμός πόλεμος θα μπορούσε να καταλήξει περαιτέρω σε πολύ μεγαλύτερο που πιθανότατα θα έχανε.

Πώς μπορούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους να το καταφέρουν αυτό;

Ένας τρόπος, που πρότεινε πρόσφατα ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιάπωνας Σίνζο Άμπε, θα ήταν να ενισχυθούν τα μη πυρηνικά χαρακτηριστικά της συμφωνίας Αυστραλίας-ΗΒ-ΗΠΑ , με τη διαστημική συνεργασία, την ανάπτυξη συστημάτων μη επανδρωμένων υποβρύχιων πολεμικών συστημάτων και προηγμένη συνεργασία υπολογιστών και πυραύλων για να τα ανοίξει έτσι ο δρόμος στη συμμετοχή της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και άλλων κατά περίπτωση.

Η Ουάσιγκτον θα μπορούσε επίσης να σφυρηλατήσει νέες συνεργασίες.

Μια από αυτές θα μπορούσε να είναι μια πρωτοβουλία για την κατασκευή ενός βελτιωμένου συστήματος επιτήρησης του διαστήματος που, μεταξύ άλλων, θα μπορούσε να στοχεύει στην εξάλειψη των τυφλών σημείων που δημιουργεί η φωτεινότητα του φεγγαριού κοντά του, για τα επίγεια τηλεσκόπια μας.


Η Γαλλία, η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία και η διαστημική διοίκηση του ΝΑΤΟ, θα μπορούσαν να συνεργαστούν.

Το ίδιο και η Σεούλ, η οποία διαφορετικά είναι έτοιμη να σπαταλήσει δισεκατομμύρια σε περιττά συστήματα εκτόξευσης στο διάστημα και σε περιττούς δορυφόρους

Εν τω μεταξύ, το σύστημα επιτήρησης του έργου θα μπορούσε να παρακολουθεί τους κινεζικούς στρατιωτικούς και πολιτικούς δορυφόρους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων κοντά στο φεγγάρι, που απειλούν κρίσιμους δορυφόρους των ΗΠΑ και των συμμάχων σε γεωστατικές τροχιές.

Ένα άλλο χρήσιμο έργο θα ήταν να συνεργαστεί η Γερμανία, ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες σε προηγμένα συστήματα υπολογιστών και επικοινωνιών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να σπάσουν κωδικούς, να ασφαλίσουν τις επικοινωνίες και να ανοίξουν κλειστά συστήματα Διαδικτύου.

Αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τα σημαντικά επιτεύγματα της Ιαπωνίας, της Ευρώπης και της Αμερικής σε αυτούς τους τομείς,

Αυτό, μετά τη βιασύνη της Κίνας να αξιοποιήσει την ευρωπαϊκή αγορά 5G, δεν θα ήταν μέτριο επίτευγμα. Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη διείσδυση στο Μεγάλο Τείχος προστασίας του Πεκίνου, το οποίο παρακολουθεί και λογοκρίνει τις ανοιχτές επικοινωνίες εντός και εκτός Κίνας.

Αυτές οι πρόσθετες πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν επιπλέον συμμετέχοντες;

Στόχος τους θα ήταν να μειώσουν τα κίνητρα της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο ή να αποκτήσουν πυρηνικά και να ενθαρρύνουν τις δημοκρατίες της Ευρώπης να εμπλακούν περισσότερο με εκείνες του Ειρηνικού· και να δημιουργήσουν ειρηνικά μέτρα αντιμετώπισης των κινεζικών οικονομικών, στρατιωτικών και διπλωματικών μορφών εκφοβισμού.

Ακούγεται πολύ καλό για να είναι ποτέ αληθινό; Μπορεί να είναι. Σίγουρα, υπάρχει ένα ερώτημα που εγείρουν οι Κινέζοι και οι Ρώσοι επικριτές του AUKUS που θα μπορούσε να κάνει όλο αυτό νεκρό.

Η κοινή χρήση τεχνολογίας πυρηνικών υποβρυχίων με την Αυστραλία δεν έρχεται σε άμεση αντίθεση με τον περιορισμό των πυρηνικών κινδύνων; Για πολλούς, η απάντηση είναι ναι. Θα έπρεπε να είναι ακριβώς το αντίθετο.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Γκάρεθ Έβανς έχει υποστηρίξει δημόσια την AUKUS, εφόσον η Αυστραλία δεν εμπλουτίζει το δικό της ουράνιο.

Ακόμα κι αν το έκανε, η Αυστραλία δεν έχει καμία ανάγκη να εμπλουτίσει ουράνιο ή να επεξεργαστεί εκ νέου τα χρησιμοποιημένα καύσιμα των αντιδραστήρων. Ως εκ τούτου, η Αυστραλία θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΑΕ και της Ταϊβάν απορρίπτοντας αυτές τις δραστηριότητες στη συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας της με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει με την τροποποίηση της υφιστάμενης συμφωνίας πυρηνικής συνεργασίας ΗΠΑ-Αυστραλίας η οποία επί του παρόντος απαγορεύει τη μεταφορά οποιασδήποτε ελεγχόμενης πυρηνικής τεχνολογίας των ΗΠΑ για οποιονδήποτε στρατιωτικό σκοπό.

Οι συμφωνίες των ΗΠΑ με Ν. Κορέα και Αυστραλία για τα πυρηνικά όπλα

Η νομική συμφωνία για την παραίτηση από τον εμπλουτισμό και την επανεπεξεργασία έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι βραχυκυκλώνουν τους επικριτές της διάδοσης των πυρηνικών όπλων στη Διάσκεψη αναθεώρησης της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Τέλος, θα βοηθούσε στον περαιτέρω περιορισμό της Νότιας Κορέας, η οποία επιθυμεί να εμπλουτίσει ουράνιο και να επεξεργάζεται εκ νέου αναλωμένο καύσιμο αμερικανικής προέλευσης, αλλά απαγορεύεται να το πράξει από την τρέχουσα συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας της με την Ουάσιγκτον.

Όσον αφορά τις ανησυχίες σχετικά με το υψηλά εμπλουτισμένο ουράνιο, το οποίο θα τροφοδοτούσε τα υποβρύχια αλλά θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην κατασκευή πυρηνικών όπλων, τόσο το Λος Άντζελες των ΗΠΑ όσο και τα βρετανικά υποβρύχια κλάσης Astute χρησιμοποιούν αυτό το καύσιμο.

Οι πυρήνες των αντιδραστήρων τους, ωστόσο, δεν χρειάζονται ανεφοδιασμό για 33 χρόνια ή περισσότερο και δεν μπορούν να συντηρηθούν χωρίς να ανοίξουν τα κύτη.

Η Αυστραλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να το εκμεταλλευτούν ανακοινώνοντας ότι είτε οι Ηνωμένες Πολιτείες είτε το Ηνωμένο Βασίλειο θα διατηρήσουν τον τίτλο του καυσίμου, επομένως η Αυστραλία δεν θα χρειάζεται να το αγγίξει.

Συνδυάστε το με μια νομικά δεσμευτική δέσμευση για μη εμπλουτισμό ή επανεπεξεργασία και πρόσθετη αμερικανο-ευρωπαϊκή στρατηγική τεχνολογική συνεργασία με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, και η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να δημιουργήσει το σκηνικό όχι μόνο για λιγότερη διάδοση των πυρηνικών όπλων αλλά και για μια Pax Pacifica με πραγματική ισχύ παραμονής. 

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top