GuidePedia

0


Η Τουρκία όσο βρίσκεται σε συζητήσεις με τις ΗΠΑ για την αγορά των νέων 40 F-16, είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί ούτε νέους S-400 να πάρει, αλλά ούτε και να ενεργοποιήσει τους ήδη ευρισκόμενους στην κατοχή της S-400

Όπως αντιλαμβανόμαστε οι εξελίξεις στα εξοπλιστικά μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας επηρεάζουν αμεσότατα την Ελλάδα, αφού θα έχουν τη δυναμική να επηρεάσουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είτε θετικά είτε αρνητικά και για αυτό χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής από εμάς.

Στο παραπάνω πλαίσιο, θα αναφερθούμε στις πρόσφατες τουρκικές προσπάθειες για επαναπροσέγγιση με τις ΗΠΑ για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Άγκυρας, με συζητήσεις στρατιωτικών αντιπροσωπειών των 2 χωρών

Σύμφωνα λοιπόν με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΑΜ : "Σε θετικό και εποικοδομητικό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ στρατιωτικών αντιπροσωπειών στις Ηνωμένες Πολιτείες, λέγοντας ότι η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία".

Οι αντιπροσωπείες συζήτησαν διμερή και περιφερειακά θέματα ασφάλειας καθώς και το θέμα των F-16, ανέφερε το υπουργείο σε γραπτή δήλωση.

Ένα από τα κορυφαία θέματα στην ατζέντα των συζητήσεων των αντιπροσωπειών των δύο χωρών ήταν όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε το θέμα των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400.

"Η Τουρκία θα πρέπει να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις για να διασφαλίσει την ασφάλειά της, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες υιοθετήσουν αρνητική προσέγγιση για μια συμφωνία για μαχητικά αεροσκάφη F-16", δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Η Τουρκία ζήτησε να αγοράσει 40 F-16 και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού σε αντάλλαγμα για την προκαταβολή που είχε καταβάλει η Άγκυρα για το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35.

«Εάν η στάση των ΗΠΑ είναι αρνητική, η Τουρκία αναγκαστικά και φυσικά θα πρέπει να αξιολογήσει άλλες εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλειά της στο περιβάλλον απειλής στο οποίο βρίσκεται», συμπλήρωσε ο Ακάρ

Σημειωτέον ότι η Τουρκία είχε πληρώσει 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια (14,34 δισεκατομμύρια TL) για τα F-35 προτού η Ουάσιγκτον την αποβάλει από το πρόγραμμα το 2019 για την αγορά του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400 μετά τις αποτυχημένες προσπάθειές της να αποκτήσει πυραύλους Patriot κατασκευής ΗΠΑ .

Η Άγκυρα έχει ζητήσει αποζημίωση για την πληρωμή της και είπε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση ορισμένων από τα αιτήματά της για αγορά F-16 και kits εκσυγχρονισμού.

Ωστόσο, τυχόν στρατιωτικές πωλήσεις θα πρέπει να εγκριθούν από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, γνωστό για την δικαιολογημένα αρνητική στάση του κατά της Τουρκίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G-20 στη Ρώμη νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι ζήτησε από τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν υποστήριξη προκειμένου οι αμερικανοί νομοθέτες να στηρίξουν την πώληση.

Ο Ερντογάν είπε ότι είχε δει μια «θετική προσέγγιση» από τον Μπάιντεν στο αίτημα της Τουρκίας. «Ενώ είδα τη θετική προσέγγιση του κ. Μπάιντεν σε αυτό το θέμα, μια άλλη πτυχή του θέματος ωστόσο είναι η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία», πρόσθεσε.

Η Ουάσιγκτον μπορεί να προσεγγίσει το θέμα θετικά, είπε ο Ακάρ, προσθέτοντας: «Ωστόσο, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις (για το θέμα), καθώς η διαδικασία θα υπόκειται στην έγκριση του Κογκρέσου».

Σε περίπτωση αποτυχίας της συμφωνίας για τα F-16, η Άγκυρα είναι ακόμη έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο αγοράς μαχητικών αεροσκαφών Su-35 και Su-57 ρωσικής κατασκευής, δήλωσαν Τούρκοι αξιωματούχοι.

Υπενθυμίζουμε τέλος ότι η Άγκυρα είχε παραγγείλει περισσότερα από 100 αεροσκάφη F-35, κατασκευασμένα από τη Lockheed Martin, ενώ η αμυντική της βιομηχανία υπήρξε εξέχων παίκτης στην ανάπτυξη και την κατασκευή μαχητικών αεροσκαφών.

Βέβαια οι Τούρκοι δεν ζητούσαν από τις ΗΠΑ μόνο την απόκτηση των αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot, αλλά και τη συμπαραγωγή καθώς και απόκτηση τεχνογωσίας.

Οι μελλοντικές εξελίξεις στα εξοπλιστικά μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας και τα ελληνοτουρκικά

Από τα παραπάνω και σε συγκερασμό με την πολιτική και εσωτερική κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία , αλλά και άλλα εκκρεμή διεθνή ζητήματα που εμπλέκονται ΗΠΑ και Τουρκία, όπως Συρία, Κουρδικό, Λιβύη προκύπτουν τα εξής:

Οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται ότι ο Ερντογάν μετράει λίγους μήνες, στην καλύτερη των περιπτώσεων, παραμονής του στην εξουσία.

Γνωρίζουν επίσης ότι η αντιπολίτευση η οποία θα ανέβει στην εξουσία θα προσπαθήσει να επαναφέρει σε καλό επίπεδο τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Η Ουάσιγκτον μπορεί να μην θέλει τον Ερντογάν, αλλά θέλει να έχει ως σύμμαχο την Τουρκία και να μην την αφήσει να ακολουθήσει την νυν πολιτική της, που είναι ένα μείγμα μεταξύ αυτόνομης αναθεωρητικής πολιτικής και λυκοφιλίας με τη Ρωσία.

Η απόκτηση από την Τουρκία νέων 40 F-16 Block70 και 80 κιτ εκσυγχρονισμού των υπαρχόντων F-16 της θα απαιτήσει χρόνο, προκειμένου να περάσει, πράγμα πολύ αναμφίβολο έως αδύνατο από το Αμερικανικό Κογκρέσο.

Συνεπώς οι ΗΠΑ εμπλέκονται σε συζητήσεις με την Τουρκία σε στρατιωτικό επίπεδο, δείχνοντας θετικό πρόσωπο στις συζητήσεις των αντιπροσωπειών τους, με απώτερο σκοπό το κέρδος χρόνου, προκειμένου ο Ερντογάν "ως ώριμο φρούτο" να εκπέσει της εξουσίας εν τω μεταξύ και χωρίς να πραγματοποιήσει στροφή ο Τούρκος Πρόεδρος για αγορά μαχητικών αεροσκαφών από την Ρωσία.

Αυτός είναι ο απώτερος στόχος των ΗΠΑ.

Παράλληλα εφόσον η πορεία αυτή των συζητήσεων διακοπεί λόγω απομάκρυνσης του Ερντογάν από την εξουσία, ως συνέπεια εκλογών ή εσωτερικής εξέγερσης, η υπόψιν αγορά νέων F-16 θα υλοποιηθεί από τη νέα φιλοαμερικανική κυβέρνηση, ως απτό δείγμα της βελτίωσης των σχέσεων των 2 χωρών που επιχειρείται.

Τα παραπάνω επηρεάζουν άμεσα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αφού η Τουρκία παρά τους λεονταρισμούς της δεν θα μπορεί να έρθει σε στρατιωτική αντιπαράθεση με την Ελλάδα αν δεν ευοδωθεί η αγορά των νέων F-16 από την Τουρκία και ο εκσυγχρονισμός μέρους των υπαρχόντων F-16 και εξηγώ.

Η Τουρκία όσο βρίσκεται σε συζητήσεις με τις ΗΠΑ για την αγορά των νέων 40 F-16 Block70 και 80 κιτ εκσυγχρονισμού των υπαρχόντων F-16 της, είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί ούτε νέους S-400 να πάρει, αλλά ούτε και να ενεργοποιήσει τους ήδη ευρισκόμενους στην κατοχή της S-400.

Το "άπλωμα" της Τουρκίας σε Συρία και Λιβύη είχε ως συνέπεια την εγκατάσταση αντιαεροπορικών συστημάτων της εκεί, με συνέπεια η ήδη προβληματικη τουρκική αεράμυνα να παρουσιάζει πολλά και σημαντικά κενά, τα οποία προσπαθεί να καλύψει η Άγκυρα τόσο από την εγχώρια παραγωγή αντιαεροπορικών συστημάτων, μη δοκιμασμένων όπως σε πεδία μαχών, όσο και με ανάλογες προμήθεις από την Ουκρανία.

Επίσης το αεροπορικό ισοζύγιο γέρνει υπέρ της Ελλάδας, αφού ο υπάρχον τουρκικός στόλος των F-16 "γερνάει" μέρα με τη μέρα χωρίς να εκσυγχρονίζεται αξιόπιστα , ενώ δεν διαθέτει αεροσκάφος 4+ γενιάς όπως τα Rafale που διαθέτει η Ελλάδα.

Η Τουρκία βρίσκεται στην παρούσα φάση με προβληματική και τελούσα σε αναπροσαρμογή αντιαεροπορική άμυνα και με πολεμική αεροπορία γερασμένη και υποδεέστερη της Ελλάδας.

Η λογική υπαγορεύει στον Ερντογάν να "καθίσει στα αυγά του", εκτός και αν ο Τούρκος Πρόεδρος θελήσει να πραγατοποιήσει "ηρωϊκή έξοδο" από την πολιτική, όπου διαφαίνεται ότι σίγουρα θα αφήσει τα ηνία της εξουσίας στην Τουρκία, ανατρέποντας τα παραπάνω δυσμενή γεγονότα, εξωθώντας τις καταστάσεις στα άκρα με τη χώρα μας.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top