GuidePedia

0

Μόνοι μας θα αντιμετωπίσουμε τον νεο-οθωμανικό στρατιωτικό επεκτατισμό σε στεριά, αέρα και θάλασσα μέχρι να παρέμβουν αργότερα Γάλλοι και ΗΠΑ.

Πραγματικά τρομερό δίλημμα έθεσε το ινστιτούτο atlantic council, για την πιθανότητα μιας ελληνοτουρκική διένεξης σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, ειδικά μετά και την τωρινή προκλητική στάση των Τούρκων στην Κύπρο, με την περικύκλωση περιοχών από τουρκικά πολεμικά πλοία.

“Σε μια τέτοια σύγκρουση, το ΝΑΤΟ θα βρεθεί σε μια πάρα πολύ δύσκολη θέση. Αναγνωρίζοντας αυτήν την πραγματικότητα, η συμμαχία δημιούργησε αρχικά έναν μηχανισμό αποσυμπίεσης για να αποφευχθεί η έξαρση νέων εντάσεων.

Ωστόσο, αυτός ο μηχανισμός δεν βοήθησε τις δύο χώρες να αντιμετωπίσουν τις θαλάσσιες διαφορές τους και το ΝΑΤΟ απέφυγε να πάρει οποιαδήποτε πλευρά.

Με αυτό το ελληνογαλλικό αμυντικό σύμφωνο όμως, η Γαλλία δεσμεύεται ουσιαστικά να πάρει την πλευρά της Ελλάδος συμπεριλαμβανομένης της ένοπλης σύγκρουσης», δηλώνει ειδικός του ινστιτούτου.

Μια πιθανή σύγκρουση μεταξύ των δύο μελών της Συμμαχίας δεν είναι ένα περίεργο σενάριο, αφού η Άγκυρα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι θα εξετάσει μια πιθανή επέκταση των χωρικών υδάτων σε βάρος της Ελλάδος.

Τον τελευταίο καιρό, η Τουρκία έχει επίσης επεκτείνει τις αξιώσεις της με βάση το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» στα ελληνικά νησιά, μη αναγνωρίζοντας υφαλοκρηπίδα ή το δικαίωμα αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (αντίθετο με το διεθνές δίκαιο όπως ορίζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, την οποία η Τουρκία δεν έχει υπογράψει)’, αναφέρει μεταξύ άλλων το ίδιο.

Σε μια τέτοια περίπτωση είναι όντως πιθανή η σύγκρουση Τουρκίας και Ελλάδος, με το ΝΑΤΟ να βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη θέση, αλλά είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα κάνει το παραμικρό επί του πεδίου, για να την σταματήσει εάν και όποτε αυτή προκληθεί από την Τουρκία.

Την ίδια περίοδο επισημαίνονται ραγδαίες εξελίξεις και ζυμώσεις που διενεργούνται εντός του τουρκικού βαθέως κράτους για την παραμονή ή όχι της χώρας εντός του ΝΑΤΟ, το οποίο δεν εξυπηρετεί πλέον τα τουρκικά συμφέροντα και αυτό είναι πασιφανές πιο πολύ από ποτέ.

Ο Τούρκος Ταξίαρχος ε.α. Nejat Eslen, μέλος ενός εκ των πολλών τουρκικών THINK TANK στην χώρα αναφέρει επακριβώς την όλη διαδικασία που ξεκίνησε, ενώ τονίζει ότι η συμμαχία εξυπηρετεί πλέον χώρες σαν την Ελλάδα μόνο.

Ο ίδιος είχε επισημάνει ότι “σήμερα, το ΝΑΤΟ είναι πιο σημαντικό για τις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, που αποτελεί το νέο μέτωπο εναντίον της Ρωσίας, και την Ελλάδα, η οποία έχει γίνει η βάση συγκέντρωσης του ΝΑΤΟ, (παρά για την Τουρκία).

Ως εκ τούτου, μπορεί να ειπωθεί ότι σήμερα και ο πυρήνας του ΝΑΤΟ αποτελείται από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τα κράτη της Βαλτικής, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα.

Στην πραγματικότητα, η συμμαχία είναι ένας από τους θεσμούς της νέας παγκόσμιας τάξης που καθιέρωσαν οι ΗΠΑ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος εξυπηρετεί πρωτίστως και πρωτίστως τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ”.

Η Τουρκία που προσπαθεί να αγκαλιάσει τη Ρωσία και το Ιράν είναι η ίδια που δείχνει τους νεο-Οθωμανικούς χάρτες με την “Γαλάζια Πατρίδα”, οι οποίοι φυσικά δεν γίνονται αποδεκτοί στο ΝΑΤΟ.

Η ίδια Τουρκία που προσπαθεί να αγκαλιάσει τη Ρωσία και το Ιράν είναι η ίδια που εξακολουθεί να μιλάει για το μύθο της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν είναι σαφές πώς μια Τουρκία που έχει αυταρχικό καθεστώς και όπου δεν επιτρέπονται σχεδόν κριτικοί δημοσιογράφοι και όπου οι άνθρωποι φυλακίζονται για δεκαετίες για tweets, θα επιχειρήσει μια πιθανή ευθεία πρόκληση κατά της Ελλάδος, αλλά η όσφρηση είναι ότι ο Ερντογάν λόγω προβλημάτων θα επιχειρήσει "κάτι" μεταξύ Κρήτης και Κύπρου.

Το ΝΑΤΟ έχει επιτρέψει ουσιαστικά στην Άγκυρα για χρόνια να γίνει πιο αυταρχική, συμπεριλαμβανομένης της δικαιολογίας της εισβολής της Άγκυρας στην Κύπρο, στην Συρία, την Λιβύη και τώρα ετοιμάζεται ίσως να κάνει το ίδιο ξανά στην κυπριακή και την ελληνική ΑΟΖ, αλλά θα βρεθεί μπροστά στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις που αναμένουν με καρτερία τον Τούρκο εχθρό, τόσο του ελληνισμού όσο και του ίδιου του ΝΑΤΟ.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top