Γρίβας Κώστας
Μεγάλη συζήτηση έγινε τις τελευταίες μέρες σε διεθνές επίπεδο αναφορικά με τα νέα τροχιακά βλήματα από την Κίνα, τα οποία θα μπορούν να εξαπολύουν από το διάστημα σε οποιοδήποτε σημείο της γης ένα υπέρ-υπερηχητικό όχημα αερολίσθησης (hypersonic glide vehicle / HGV), με μεγάλη ικανότητα διεξαγωγής ελιγμών ώστε να καθοδηγείται προς στατικούς αλλά και κινητούς στόχους. Ως υπερ-υπερηχητικό (ή πολυηχητικό) αναφερόμαστε σε ένα βλήμα ή αερόχημα που κινείται με ταχύτητα τουλάχιστον πέντε φορές μεγαλύτερης αυτής του ήχου (Mach 5).
Αν και η σχετική συζήτηση επικεντρώθηκε στη δυνατότητα αυτών των βλημάτων να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, εντούτοις η αξία τους έγκειται στο ότι αλλάζουν τα στρατηγικά δεδομένα, χωρίς να μεταφέρουν πυρηνική κεφαλή. Τα συστήματα αυτά ανήκουν στο ανώτερο φάσμα των λεγόμενων “μεταπυρηνικών υπερόπλων” (post nuclear super weapons), με τους αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους (ASBM) Dong Feng 21D (DF21D) να βρίσκονται στο κατώτερο και μάλλον πρωταρχικός τους στόχος δεν είναι η Ουάσιγκτον αλλά το Αμερικανικό Ναυτικό.
Συγκεκριμένα, τα συστήματα αυτά, όταν και εάν ωριμάσουν επαρκώς, θα μπορούν να προσβάλουν τις ομάδες μάχης των αμερικανικών αεροπλανοφόρων (CCG) σε όλο το εύρος του “Ινδοειρηνικού” (Indo Pacific), δηλαδή την απέραντη έκταση που εκτείνεται από τις ανατολικές ακτές της Αφρικής και φθάνει μέχρι τις δυτικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών, αποτελώντας, κατά πολλούς αναλυτές, τον νέο χώρο παγκόσμιας αντιπαράθεσης.
Έτσι, οι κινεζικές ικανότητες προβολής ισχύος ξεφεύγουν από τα όρια της “Πρώτης και Δεύτερης Γραμμής Νήσων” (First and Second Island Chain) που εμφανιζόταν να είναι μέχρι τώρα η στρατηγική στόχευση της Κίνας ως προς την άσκηση πλήρους και αποφασιστικού ελέγχου στην περιοχή του Ειρηνικού.
Νέοι κινεζικοί πύραυλοι και ισορροπία δυνάμεων
Η Πρώτη Γραμμή Νήσων ξεκινούσε από το νότο των ιαπωνικών νησιών, περνούσε ανατολικά της Ταϊβάν και δυτικά των Φιλιππίνων και περιέβαλε τη Νότιο Σινική Θάλασσα, ταυτιζόμενη ουσιαστικά σε εκείνο το σημείο με τη “γραμμή των εννέα γραμμών” (nine dash line), που αποτελεί τη βασική αξίωση των Κινέζων για τη Νότιο Σινική Θάλασσα.
Η Δεύτερη Γραμμή Νήσων, ξεκινούσε από τη Γιοκοσούκα, στο κέντρο των ιαπωνικών νησιών, περνούσε από το Γκουάμ, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη αμερικανική βάση στην περιοχή και κατέληγε στο Βόρνεο στην Ινδονησία. Ωστόσο, με τα νέα αυτά όπλα, η Κίνα θα μπορεί να απειλεί τα πλοία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σε οποιοδήποτε σημείο του Ινδοειρηνικού και όχι μόνο στα περιορισμένα όρια των πλεγμάτων αντιπρόσβασης και άρνησης περιοχής (A2 / AD) που αναπτύσσει για τις δύο γραμμές νήσων.
Αν πράγματι επιτύχουν κάτι τέτοιο, τότε, αυτό σημαίνει ότι, οι ΗΠΑ θα απωλέσουν το μονοπώλιο του να ασκούν επιθετική δράση εναντίον της Κίνας χωρίς να κινδυνεύουν από αντίστοιχες κινεζικές επιθετικές ενέργειες, εκτός των ορίων της Δεύτερης Γραμμής Νήσων. Αυτό θα δημιουργήσει ένα είδος “υποπυρηνικής” ισορροπίας του τρόμου μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων και θα ενισχύσει δραστικά την αποτρεπτική ισχύ της Κίνας, μειώνοντας εν παραλλήλω τις δυνατότητες άσκησης πολιτικών εξαναγκασμού (coercion) από πλευράς των ΗΠΑ με την απειλή χρήσης στρατιωτικής ισχύος.Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως βρισκόμαστε στην αρχή του φαινομένου. Τα hypersonic όπλα θα αλλάξουν δραστικά τα δεδομένα στις ισορροπίες ισχύος παγκοσμίως και αυτήν τη στιγμή η Κίνα φαίνεται πως βρίσκεται στην πρωτοπορία των σχετικών τεχνολογιών.
Δημοσίευση σχολίου