GuidePedia

0


Νίκος Μελέτης
Κρίσιμο τεστ για το πλέγμα των Τριμερών Συνεργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί η Τριμερής σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στη Νεα Υόρκη, καθώς αναμένεται από την αιγυπτιακή πλευρά να ξεκαθαρίσει ότι οι συνεργασίες αυτές μένουν ανεπηρέαστες από την «επίθεση φιλίας» που έχει εξαπολύσει τους τελευταίους μήνες η Τουρκία προς το Κάιρο.

Η προοπτική αποκατάστασης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου φαίνεται ότι έχει μπει στην τελική ευθεία, με τα εμπόδια πάντως για την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων να παραμένουν και ενώ το Κάιρο σε επίπεδο τουλάχιστον του προέδρου Αλ Σίσι στέλνει διαρκώς μηνύματα ότι οι σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο, ακολουθούν παράλληλη και ανεξάρτητη πορεία.

Παρόλα αυτά η γραφειοκρατία του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ δεν κρύβει τις προθέσεις της για πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία ακόμη και με κόστος το «μαλάκωμα» της μέχρι τώρα περιφερειακής πολιτικής συμμαχιών, που είχαν σαφές αντιτουρκικό πρόσημο, λόγω και της επιδίωξης του Τ. Ερντογάν να υπονομεύσει το καθεστώς Αλ Σίσι και να επιβάλει τον ηγεμονικό ρόλο της Τουρκίας στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο.

Μετά και την τελευταία συνάντηση αξιωματούχων των δυο χωρών τα εμπόδια παραμένουν αλλα φαίνεται ότι γίνονται βήματα κατευνασμού του Καΐρου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν πρώτα στην Τουρκία και αναπαρήχθησαν από αιγυπτιακά ΜΜΕ φαίνεται ότι η Τουρκία έχει συμφωνήσει να εκδώσει στην Αίγυπτο 20 φυγάδες που κατηγορούνται για συγκεκριμένες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αίγυπτο μεταξύ αυτών και την δολοφονία του Ανώτατου εισαγγελέα της χώρας, οι οποίοι είχαν βρει καταφύγιο στην Τουρκία. Οι περισσότεροι από αυτούς που ζητά την έκδοση τους η Αίγυπτος ανήκουν στην οργάνωση Hasm την ένοπλη πτέρυγα των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Από την πλευρά της η Αίγυπτος φέρεται να έχει δεσμευθεί για την διακοπή των δραστηριοτήτων του κινήματός Γκιουλέν στο έδαφός της, που περιλαμβάνουν τουρκόφωνο τηλεοπτικό σταθμό, εκδοτικό οίκο και το κέντρο εκμάθησης της Αραβικής γλώσσας σε Τούρκους σπουδαστές.

Παρά τα αισιόδοξα μηνύματα που εξέπεμψαν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός εξωτερικών της Αιγύπτου, σοβαρότατο και κρίσιμο ερώτημα είναι εάν η Τουρκία είναι έτοιμη να προχωρήσει και στην ικανοποίηση των άλλων αιτημάτων που έχει θέσει το Κάιρο. Και αφορούν στην πλήρη διακοπή της στήριξης των Αδελφών Μουσουλμάνων και κυρίως στην απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από την Λιβύη.

Η Τουρκία γνωρίζοντας ότι βρίσκει ευήκοα ώτα στο Αιγυπτιακό ΥΠΕΞ, επαναλαμβάνει και προσφέρει ως «δέλεαρ» στο Κάιρο την πρόταση για συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δυο χωρών. Κάτι όμως που προϋποθέτει ότι η Αίγυπτος θα αποδεχθεί και θα νομιμοποιήσει την διεκδίκηση της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, «σβήνοντας» από την Ανατολική Μεσόγειο την ελληνική υφαλοκρηπίδα (και την όποια επήρεια του Καστελόριζου).

Ο πρόεδρος Αλ Σίσι πάντως τις τελευταίες εβδομάδες έχει στείλει σαφή μηνύματα. Με την επίσκεψη στο Κάιρο του Κύπριου προέδρου Ν. Αναστασιάδη και την πραγματοποίηση διακυβερνητικής συνάντησης (G+G) και κυρίως με τη δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης της Αιγύπτου της απόφασης του προέδρου Αλ Σίσι για την έγκριση του καταστατικού του East Med Gas Forum και την εγκατάστασης της έδρας του στο Κάιρο.

Η κίνηση αυτή ήταν υψηλού συμβολισμού αλλά και γεωστρατηγικού βάρους καθώς ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι στέλνει μήνυμα στην Τουρκία ότι παρά τις προσπάθειες αποκατάστασης των σχέσεων των δυο χωρών, ο ίδιος παραμένει σταθερά προσηλωμένος στην τήρηση όλων των δεσμεύσεων και στην υλοποίηση των πρωτοβουλιών που έχει λάβει η χώρα του από κοινού με την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Κόκκινο πανί» το EMGF

Το EMGF αποτελεί «κόκκινο πανί» για την Τουρκία καθώς θεωρεί ότι αποτελεί... «αντιτουρκικό» φόρουμ που έχει σκοπό να αποκλείσει την Τουρκία από τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την Ahram weekly το σημαντικότερο εμπόδιο στις σχέσεις των δυο χωρών παραμένει η Λιβύη καθώς για το Κάιρο είναι κρίσιμο να υπάρξει αλλαγή πολιτικής της Τουρκίας μέχρι τις κρίσιμες εκλογές του Δεκεμβρίου ώστε ανεπηρέαστοι οι Λίβυοι να αποφασίσουν γι α το μέλλον τους.

Σύμφωνα με την αιγυπτιακή εφημερίδα η πρόθεση της Τουρκίας να εκδώσει ορισμένους Αιγυπτίους που διώκονται στην χώρα τους για τρομοκρατία δεν θα ικανοποιήσει την απαίτηση της Αιγυπτιακής κυβέρνησης για εκδίωξη όλων των μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από την Τουρκία. Επίσης το Κάιρο είναι σε γνώση παρασκηνιακών διαβουλεύσεων μεταξύ Ερντογάν και του Αλβανού πρωθυπουργού Ε. Ράμα ώστε τα στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας να μεταφερθούν και να βρουν καταφύγιο στην Αλβανία. Και στη συνάντηση που είχε ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ Σ.Σούκρι με την Αλβανίδα ομόλογο του διαμηνύθηκε σύμφωνα με πληροφορίες ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα γίνει αποδεκτή.

Στo πλαίσιο αυτό έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα και οι συναντήσεις του Ν. Δένδια με τον υπουργό Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Sultan Al Jaber και τον υπουργό εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Faisal bin Farhan Al-Saud που εκπροσωπούν τις χώρες τους στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ώστε να επαναβεβαιωθούν ο στρατηγικός χαρακτήρας των σχέσεων με την Ελλάδα, καθώς και οι δυο σημαντικές χώρες του Κόλπου έχουν ξεκινήσει την διαδικασία αποκατάστασης των σχέσεων με την Τουρκία.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top