GuidePedia

0

Η Γαλλία, η μεγάλη θιγμένη από την στρατιωτική συμφωνία συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας, ανακάλεσε τους πρεσβευτές της από Ουάσιγκτον και Καμπέρα για διαβουλεύσεις. Περιέργως, ο πρεσβευτής της στο Λονδίνο, παρέμεινε στη θέση του. Τι διδάσκει όμως στους Έλληνες πολιτικούς το όλο ζήτημα;

Σύμφωνα με το σημερινό πρωτοσέλιδο άρθρο του Bloomberg η Γαλλία εκφράζει με αυτόν τον τρόπο την οργή της για τον διπλωματικό της παραγκωνισμό που αποκάλυψε η μυστική συμφωνία AUKUS, αλλά και τις οικονομικές απώλειες από την αποχώρηση της Αυστραλίας από την συμφωνία αξίας 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για κατασκευή 12 Γαλλικών συμβατικών υποβρυχίων. Η Αυστραλία αντί για τα Γαλλικά συμβατικά υποβρύχια, θα αποκτήσει Αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια.

Η Γαλλία και οι ΗΠΑ δεν είναι η πρώτη φορά που έρχονται σε αντιπαράθεση για παγκόσμια θέματα. Η τελευταία φορά ήταν το 2003 για τον πόλεμο στο Ιράκ. Ποτέ όμως δεν είχε ανακαλέσει τον πρέσβη της από την Ουάσιγκτον για διαβουλεύσεις.

Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν ήδη ακυρώσει γκαλά στην Ουάσιγκτον και τη Βαλτιμόρη για τον εορτασμό των Γαλλο-Αμερικανικών δεσμών.

Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Jean-Yves Le Drian δήλωσε ότι πρόκειται για «απαράδεκτη συμπεριφορά μεταξύ συμμάχων και εταίρων, η οποία επηρεάζει την αίσθηση που υπάρχει για τη συμμαχία και τις σχέσεις μας, καθώς και την σημασία του Ινδο-Ερηνικού για την Ευρώπη».

Μετά την τελευταία σύνοδο των G7 ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron προσκάλεσε τον Αυστραλό Πρωθυπουργό Scott Morrison στο Παρίσι για να συζητήσουν για τα συμβόλαια και την πρόοδο της κατασκευής των 12 υποβρυχίων από την κρατική Γαλλική εταιρεία Naval Group.

Μπορεί οι σχέσεις του Μακρόν με τον Τραμπ να μην ήταν και οι καλύτερες, οι σχέσεις όμως του Μακρόν με τον Μπάιντεν ήταν θερμές. Ο Εμμάνουελ Μακρόν είχε δηλώσει μετά την σύνοδο G7 ότι οι ΗΠΑ επέστρεψαν και είναι έτοιμες να συνεργαστούν με τους Ευρωπαίους εταίρους τους.

Εάν η Γαλλία είχε την παραμικρή αμφιβολία για την συμφωνία με τα 12 υποβρύχια, δεν θα είχε υπογράψει τον οδικό χάρτη με την Αυστραλία πριν 2 εβδομάδες, στην οποία υπήρχε δέσμευση για εμβάθυνση της αμυντικής βιομηχανίας των δύο χωρών, ενώ τονιζόταν και η σημασία του προγράμματος κατασκευής των υποβρυχίων.

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι Αμερικανοί και Γάλλοι αξιωματούχοι συζήτησαν την σχέση τους με την Αυστραλία πριν γίνουν οι ανακοινώσεις.

Αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και την Μεγάλη Βρετανία είπαν ότι η Αυστραλία έπρεπε να είχε ενημερώσει την Γαλλία.

Η Αυστραλία υποστήριξε ότι η ακύρωση της παραγγελίας των Γαλλικών υποβρυχίων δικαιολογείται από την θεμελιώδη ανάγκη της για πυρηνοκίνητα υποβρύχια, παρά για συμβατικά με μηχανές ντίζελ, καθώς αλλάζει το περιβάλλον ασφαλείας και η Κίνα επεκτείνεται στρατιωτικά στον περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού.

Η Αυστραλία υποστηρίζει πως το θέμα δεν είναι προσωπικό, αλλά η Γαλλία δεν το βλέπει έτσι.

Η αλήθεια είναι πως οι σχέσεις των λεγομένων συμμάχων στο ΝΑΤΟ και των διασυνδεδεμένων με αυτό χωρών δεν είναι και οι καλύτερες. Τα συμφέροντα τόσων πολλών χωρών είναι αδύνατο να συμπίπτουν. Κάθε χώρα προσπαθεί να πετύχει το καλύτερο γι’ αυτήν και τον λαό της. Επομένως, είναι πολύ πιθανό να δούμε σύντομα και άλλες συγκρούσεις εντός του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Οι Έλληνες πολιτικοί θα πρέπει επιτέλους να διδαχτούν από τα γεγονότα και να σταματήσουν να είναι το καλό, πιστό, υπάκουο και δεδομένο παιδί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Τα συμφέροντα της Ελλάδας δεν ταυτίζονται με τα συμφέροντα πολλών χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για να μην πούμε πως είναι αντίθετα. Παράδειγμα αποτελούν η Ιταλία, η Ισπανία και η Γερμανία, οι οποίες υποτίθεται συμφωνούν και υποστηρίζουν την Ελλάδα στις συνόδους της ΕΕ και της Μεσογειακής Ένωσης και την επόμενη μέρα εμπράκτως στηρίζουν και βοηθούν την Τουρκία σε μια σειρά θεμάτων.

Το συμφέρον της Ελλάδας και του Ελληνικού λαού δεν μπορεί να τίθεται κάτω από συμβιβασμούς για χάρη των συμφερόντων των υποτιθέμενων συμμάχων μας. Οι σχέσεις των χωρών βασίζονται στην ταύτιση των συμφερόντων τους. Η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρεί στενές σχέσεις και να συνεργάζεται με όποια χώρα εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα και όχι το αντίθετο.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top