Η Άγκυρα υπέκυψε στις πιέσεις του Καΐρου και έλαβε νέα μέτρα εναντίον όσων εμπλέκονται στη δολοφονία του Γενικού Εισαγγελέα της Αιγύπτου Χισάμ Μπερεκέτ και το κλείσιμο της έδρας της οργάνωσης
İnci Mecdi
Αραβικά ΜΜΕ υποστήριξαν ότι η Άγκυρα απέτρεψε όσους εμπλέκονται στη δολοφονία του Γενικού Εισαγγελέα της Αιγύπτου Χισάμ Μπερέκετ να φύγουν από τη χώρα.
Νέοι περιορισμοί επιβλήθηκαν στον αρχηγό της τρομοκρατικής κίνησης Γιαχιά Μούσα και στον Χασμ, Αλα ες-Σαμάχι, οι οποίοι, σύμφωνα με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αναζητούνται διεθνώς και είναι υπεύθυνοι για τη σχεδίαση της δολοφονίας του γενικού εισαγγελέα και άλλων τρομοκρατικών επιχειρήσεων στην Αίγυπτο.
Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν σε αραβικά κανάλια, η Μουσουλμανική Αδελφότητα (Ihvan-i Muslimimin) τερμάτισε τις δραστηριότητες ορισμένων κέντρων της στην Τουρκία πριν από μία εβδομάδα, μετά από την άμεση απαγόρευση των τουρκικών αρχών.
Εκκένωσε επίσης την έδρα της στην Κωνσταντινούπολη. Η είδηση ήρθε αφού ο υφυπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, πρέσβης Χάμντι Λόζα, ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί την Άγκυρα την επόμενη εβδομάδα.
Αυτή θα είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη αιγυπτιακής αντιπροσωπείας στην Τουρκία μετά τις εντάσεις του 2013.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου ανακοίνωσε την Τρίτη ότι, κατόπιν πρόσκλησης του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο υφυπουργός Εξωτερικών Χάμντι Λόζα θα επισκεφθεί την Άγκυρα στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου 2021 για μια δεύτερη σειρά συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών.
Παράδοση φυγάδων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας
Οι εκτιμήσεις είναι ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται αποφασισμένος να συνεχίσει τα βήματά του προς την προσέγγιση με το Κάιρο μετά από ένα μακροχρόνιο διάλειμμα και μετά από αλεπάλληλες εντάσεις.
Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές ποια βήματα θα κάνει και ποια μέτρα θα λάβει η Άγκυρα εναντίον της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην επικράτειά της.
Οι παρατηρητές διχάζονται για το αν η Άγκυρα σκοπεύει να παραδώσει ορισμένα μέλη της εις βάρος των οποίων υπάρχουν «δικαστικές αποφάσεις στην Αίγυπτο».
Μιλώντας στην Independent Arabia, ο Hasan Nafaa, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, δήλωσε: “Η Τουρκία δεν θα κόψει τους δεσμούς της με την Μουσουλμανική Αδελφότητα. Ωστόσο, μπορεί να συνεργαστεί με την Αίγυπτο για να παραδώσει τους δράστες και αυτούς που έχουν λάβει δίκαιη τιμωρία. “
Υποστήριξε ότι δεν ήταν δυνατόν τα μέλη της ομάδας που διαμένουν στην Τουρκία να παραδοθούν, τουλάχιστον προς το παρόν.
Ο Munir Edib, ο οποίος διεξάγει έρευνες για φιλο-ριζοσπαστικές ομάδες, δήλωσε ότι το κλείσιμο των κέντρων που συνδέονται με την Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Τουρκία ή η αποτροπή ορισμένων στοιχείων όπως ο Mutez Matar, ο Muhammed Nasır και οι συμπαθούντες τους να φύγουν από τη χώρα, αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της προσέγγισης μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας.
“Όλα δείχνουν ότι αυτοί οι άνθρωποι ενδέχεται να παραδοθούν για δίκη στην Αίγυπτο ή ότι οι ποινές που τους έχουν δοθεί σε υποθέσεις που σχετίζονται με την τρομοκρατία θα εκτελεστούν”, δήλωσε ο Εντίμπ.
Ο Munir Edib, ο οποίος θεωρεί τη δυνατότητα οποιασδήποτε συναλλαγής παράδοσης να πραγματοποιηθεί πριν από τον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων ή στο εγγύς μέλλον, ως απομακρυσμένη δυνατότητα, συνέχισε τα λόγια του ως εξής:
Αυτά και παρόμοια βήματα θα γίνουν σύμφωνα με τη στάση που θα τηρήσει η Τουρκία. Ίσως η τουρκική ασφάλεια να ενημερώσει τον Αιγύπτιο αξιωματούχο για τις κινήσεις αυτών των εξτρεμιστών. Τα στοιχεία αυτά μπορεί να παραδοθούν στην Αίγυπτο μέσω μιας από τις ευρωπαϊκές χώρες.
Ορισμένα ονόματα, όπως ο Μούσα και ο Σαμάχι, βρίσκονται στη λίστα της Ιντερπόλ.
Τον Ιανουάριο, οι ΗΠΑ συμπεριέλαβαν τον ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Yahya es-Sayed Ibrahim, με το παρατσούκλι “Yahya Musa”, ιδρυτής του Κινήματος Hasm, και τον Ala Ali Muhammed, παρατσούκλι “Ala es-Samahi”, τον ηγέτη του κινήματος , στη λίστα των τρομοκρατών.
Ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου θα διεξαχθεί στην Άγκυρα
Σύμφωνα με τη δήλωση του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ που έγινε τότε, ορισμένοι ηγέτες του Κινήματος Χασμ είχαν προηγουμένως συνδεθεί με την Αιγυπτιακή Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Το κίνημα ανέλαβε την ευθύνη για τις απόπειρες δολοφονίας εναντίον του Αιγύπτιου αξιωματούχου της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας Ιμπραήμ Αζάζι και του πρώην Μουφτή της Δημοκρατίας Αλί Τζούμα.
Ανέλαβε επίσης την ευθύνη για την επίθεση στην πρεσβεία της Μιανμάρ στο Κάιρο στις 30 Σεπτεμβρίου 2017.
Το κίνημα πυροδότησε επίσης ένα αυτοκίνητο-βόμβα μπροστά από το Νοσοκομείο Ογκολογικό Ινστιτούτο στο κέντρο του Καΐρου τον Αύγουστο του 2019.
Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από την επίθεση.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, τόσο ο Μούσα όσο και ο Σαμάχι διέφυγαν κρυφά από την Τουρκία, πριν από μερικούς μήνες, και αυτό έχει σχέση με την προσέγγιση της Τουρκίας με το Κάιρο. Ο Εντίμπ τόνισε ότι οι τουρκικές αρχές δεν θα επιτρέψουν στα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας να διαφύγουν από την Τουρκία για να μην χάσουν το «διαπραγματευτικό τους χαρτί» στη διαδικασία προσέγγισης με την Αίγυπτο.
Προσπαθώντας για την προσέγγιση
Η κυβέρνηση της Άγκυρας κάνει ολοκληρωμένα βήματα προς τη συμφιλίωση με το Κάιρο μετά από σχεδόν οκτώ χρόνια επιδείνωσης των σχέσεων.
Αυτές οι σχέσεις επιδεινώθηκαν μετά την ανατροπή της κυβέρνησης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας τον Ιούλιο του 2013 και η Άγκυρα φιλοξένησε στην Τουρκία ορισμένα μέλη της ομάδας που χαρακτηρίστηκαν ως τρομοκράτες στην Αίγυπτο.
Η Τουρκία ανακοίνωσε την επανέναρξη των διπλωματικών επαφών με την Αίγυπτο τον περασμένο Μάρτιο. Ομοίως, έκανε πολλά βήματα, συμπεριλαμβανομένης της πίεσης στα κανάλια της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που εκπέμπουν από τα εδάφη της. Τείνει επίσης να μετριάσει τον προκλητικό τόνο που υιοθέτησαν αυτά τα κανάλια εναντίον του Καΐρου.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, μετά από μια σειρά φιλικών δηλώσεων σχετικά με την αναθέρμανση των σχέσεων με την Αίγυπτο, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τηλεφώνησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμίχ Σούκρι, «για να συγχαρεί τον ερχομό του Ραμαζανιού».
Αυτή ήταν η πρώτη άμεση επαφή υψηλού επιπέδου μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών από τη στιγμή που οι σχέσεις τους επιδεινώθηκαν τον Νοέμβριο του 2013.
Ο Τσαβούσογλου ανακοίνωσε στις 14 Απριλίου ότι ξεκίνησε μια νέα φάση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Ο Υπουργός επεσήμανε ότι «θα πραγματοποιηθούν αμοιβαίες επισκέψεις και συνομιλίες».
Οι δηλώσεις που έγιναν έλεγαν ότι η πρώτη συνάντηση των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο τον Μάιο.
Οι συνομιλίες σταμάτησαν
Η αιγυπτιακή δικαιοσύνη επικύρωσε τις θανατικές ποινές 12 κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων ήταν και ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ως τελικές και εκτελεστές αποφάσεις στην υπόθεση της καθιστικής διαμαρτυρίας «Rabia al-Adawiyya», η οποία χρονολογείται από το 2013.
Στη συνέχεια, ο Σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου στην Αίγυπτο Γιασίν Ακτάι έκανε σκληρές δηλώσεις και οι συνομιλίες διακόπηκαν για μήνες αφού η Αίγυπτος δήλωσε ότι «η Τουρκία δεν εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της».
Η θανατική καταδίκη του Καΐρου προκάλεσε θυμό και δυσαρέσκεια στους αιγυπτιακούς πολιτικούς κύκλους. Ξαναγύρισε την προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών στο σημείο εκκίνησης.
“Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία για την επανάληψη των διερευνητικών συναντήσεων μεταξύ των δύο πλευρών για την αποκατάσταση των αμοιβαίων σχέσεων”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμίχ Σούκρι σε τηλεοπτικό κανάλι στα τέλη Ιουνίου.
Ο Σούκρι επεσήμανε ότι η Αίγυπτος διατηρεί επιφυλάξεις για τις τουρκικές πολιτικές σε πολλά ζητήματα, ιδιαίτερα στο ζήτημα της Λιβύης.
Το Κάιρο έχει κάνει επανειλημμένα δηλώσεις ότι η Άγκυρα πρέπει να εγκαταλείψει τη Λιβύη άνευ όρων και να τηρήσει τις αρχές της καλής γειτονίας με τις χώρες της περιοχής.
Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι δήλωσε ότι «η Σύρτη – Τζούφρα είναι η κόκκινη γραμμή» για την υποστήριξη των ανατολικών δυνάμεων εναντίον της δυτικής Λιβύης, η οποία υποστηρίζεται στρατιωτικά από την Τουρκία.
Απείλησε να επέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη. Σε αυτό το πλαίσιο, μέχρι το καλοκαίρι του 2020, ο ψυχρός πόλεμος μεταξύ Καΐρου και Άγκυρας φαινόταν ότι θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένοπλη σύγκρουση.
Οι κύριες διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών απορρέουν από την αντίθεση της Άγκυρας στην ανατροπή του εκλιπόντος Αιγύπτιου Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, τον οποία το Κάιρο έχει χαρακτηρίσει ως «τρομοκράτη».
Ομοίως, η διαφορά επικεντρώνεται στις διαφωνίες μεταξύ των μερών στη σύγκρουση στη Λιβύη και στις θέσεις τους σχετικά με τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο (όπου υπάρχει μια διαμάχη που ονομάζεται «αποκλειστική οικονομική ζώνη για τις χώρες της περιοχής»).
Ενώ οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών συνεχίστηκαν κανονικά, η αντίδραση της Τουρκίας στην ανατροπή του Μόρσι οδήγησε σε τεταμένη σχέση μεταξύ των δύο χωρών.
Ήρεμη ατμόσφαιρα
Ωστόσο, η Τουρκία έχει λάβει μέτρα σχετικά με την Αίγυπτο τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με τη γενική ήρεμη ατμόσφαιρα που επικρατεί στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της επανέναρξης των σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου και Κατάρ και την επίσκεψη ανώτερου αξιωματούχου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) στην Άγκυρα.
Το Κάιρο ανακοίνωσε επίσης ότι θα ξεκινήσει τον δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων, τον οποίο εξακολουθεί να χαρακτηρίζει «διερευνητικό».
Ο Hasan Nafaa έκανε τις ακόλουθες αξιολογήσεις σχετικά με το σημείο που έφτασε η διαδικασία προσέγγισης της Αιγύπτου με την Τουρκία:
Οι συνομιλίες, οι οποίες περιλαμβάνουν χαμηλό επίπεδο διπλωματικής εκπροσώπησης, περιορίζονται στους αναπληρωτές υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.
Η διεξαγωγή της δεύτερης συνόδου, ωστόσο, σηματοδοτεί ένα στάδιο κατανόησης και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για τη διερεύνηση μελλοντικών προοπτικών.
Οι συνομιλίες δεν θα περάσουν στο επόμενο επίπεδο μέχρι να αρθούν τα εμπόδια στην ομαλοποίηση. Υπάρχουν ορισμένα ζητήματα ανοιχτού τύπου, ειδικά το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, η Λιβύη και οι σχέσεις με την Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Ο καθηγητής πολιτικών επιστημών Nafaa πιστεύει ότι υπάρχει μια ήρεμη ατμόσφαιρα στην περιοχή μετά τις συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων της Τουρκίας και των χωρών του Κόλπου, καθώς και τη σύνοδο κορυφής al-Ula που φιλοξενήθηκε από τη Σαουδική Αραβία, τις συμφιλιώσεις των χωρών του Κόλπου με το Κατάρ και τη συμφωνία μεταξύ Καΐρου και Ντόχα.
Η Nafaa έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις σχετικά με το θέμα:
Υπάρχει μια γενική ατμόσφαιρα που δίνει ώθηση στην αιγυπτιακο-τουρκική συμφιλίωση. Νομίζω ότι αυτό συνέβη μετά την πρόοδο στις σχέσεις Αιγύπτου-Κατάρ, ειδικά μετά τη συνάντηση που έφερε κοντά τον Αιγύπτιο Πρόεδρο και τον Εμίρη του Κατάρ στη Βαγδάτη.
Δεν φαίνεται στον ορίζοντα να υπάρχει επιστροφή
Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Γερμανικό Ινστιτούτο για την Ασφάλεια και τις Διεθνείς Σχέσεις, υποστηρίχθηκε ότι αν και οι δύο πλευρές είχαν καλούς λόγους για να έρθουν πιο κοντά και να διατηρήσουν διπλωματικές σχέσεις, οι σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας δεν θα μπορούσαν να αποκατασταθούν πλήρως.
Σύμφωνα με την έρευνα, και τα δύο μέρη φαίνεται να ενδιαφέρονται για τη ρύθμιση, για παράδειγμα, όσον αφορά τη Λιβύη.
Αλλά είναι ακόμα ασαφές τι θα συμβεί, καθώς είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τι θα γίνει.
Το Ινστιτούτο έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις στην έρευνά του:
Θα είναι δύσκολο για την Αίγυπτο να δεχτεί μια μακροχρόνια τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη. Από την άλλη πλευρά, η πλήρης αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τη Λιβύη δεν αποτελεί επιλογή για την Άγκυρα.
Φαίνεται επίσης εξωπραγματικό να περιμένουμε από το Κάιρο να αλλάξει ριζικά την πολιτική των συμμαχιών του στην Ανατολική Μεσόγειο υπέρ της Άγκυρας.
Δεν υπάρχει επίσης καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα, η Νότια Κύπρος και η Αίγυπτος θα συνεχίσουν να επεκτείνουν τις σχέσεις τους.
Οι ειδικοί του ινστιτούτου έκαναν τις ακόλουθες εκτιμήσεις για την κατάσταση:
Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την πλήρη επιστροφή στις σχέσεις είναι οι ιδεολογικές διαφορές των κυρίαρχων καθεστώτων. Οι περισσότεροι ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας έλαβαν τουρκικά διαβατήρια. Επομένως, η Τουρκία υπό τον Ερντογάν δεν αναμένεται να χάσει τον ρόλο της ως κέντρο της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης στο εξωτερικό.
Μετάφραση από τα τουρκικά: Σάββας Καλεντερίδης
Το αυθεντικό κείμενο στον Independent Arabia
Δημοσίευση σχολίου