GuidePedia

0


Ιωάννης Χάρχαρης
Επιχειρήσεις «σκούπα» στην αμυντική βιομηχανία για «κατασκόπους Γκιουλενιστές»-Ο "σουλτάνος" εναντίον πολιτικών αντιπάλων του, επικαλούμενος αυτή τη φορά την ασφάλεια της Τουρκίας από κατασκόπους

Μια περίεργη υπόθεση κατασκοπείας και διαφθοράς στην τουρκική αμυντική βιομηχανία, ήρθε να «ταράξει» τα νερά στις Ένοπλες Δυνάμεις της γειτονικής χώρας.

Υποβλήθηκε μήνυση εναντίον του Yusuf Hakan Özbilgin, πρώην Υπεύθυνου Έργου της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών και 10 υπόπτων, κατηγορώντας ότι πούλησαν πληροφορίες των κρίσιμων αμυντικών τους σχεδίων σε ξένους.

Οι αρχές ασφαλείας στην Τουρκία, συνέλαβαν 26 άτομα για κατασκοπεία στην αμυντική βιομηχανία. Αυτονόητο ότι το καθεστώς Ερντογάν, συνδέει αυτά τα 26 άτομα με τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιχειρήσεις αυτές, στόχευαν σε πρόσωπα που είχαν θέσεις και πρόσβαση σε στρατιωτικά προγράμματα, που θεωρούνται ως γκιουλενιστές, μέλη της προαναφερθείσας μυστικής τρομοκρατικής οργάνωσης, όπως την χαρακτηρίζει η κυβέρνηση του Προέδρου Ερντογάν.

Το Γραφείο Διερεύνησης Τρομοκρατικών Εγκλημάτων της Γενικής Εισαγγελίας της Άγκυρας, ολοκλήρωσε την έρευνά του για τη διαρροή πληροφοριών, σχετικά με τις προσφορές των εθνικών έργων της Προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) και της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων (DKK) σε ξένες εταιρείες. Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, ζήτησε φυλάκιση 9 ατόμων έως και 35 χρόνια για το έγκλημα, της "παροχής πληροφοριών του κράτους που πρέπει να διατηρούνται εμπιστευτικές, για σκοπούς πολιτικής ή στρατιωτικής κατασκοπείας". Ζητήθηκε να καταδικαστούν οι 2 Διευθυντές που εργάζονται στο DKK σε ποινή κάθειρξης έως και 10 ετών, για το έγκλημα της "αποκάλυψης εμπιστευτικών πληροφοριών, σχετικά με την ασφάλεια και τα συμφέροντα του κράτους".

Σύμφωνα με πληροφορίες του Abdullah Sarıca από την Yeni Şafak, στο κατηγορητήριο που έγινε δεκτό από το 25ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας, αναφέρθηκε ότι οι έρευνες ξεκίνησαν μετά από ανώνυμες επιστολές που στάλθηκαν στον Γενικό Εισαγγελέα. Σε αυτό το πλαίσιο, εκδόθηκε διάταγμα ακρόασης και οι κατηγορούμενοι βρέθηκαν υπό παρακολούθηση. Αποκαλύφθηκε ότι έδωσαν πληροφορίες, σχετικά με ορισμένες συσκευές και υλικά από το απόθεμα του DKK, τα ελικόπτερα που σχεδιάστηκαν να αγοραστούν, τα χαρακτηριστικά τους και πού θα χρησιμοποιηθούν. Επιπλέον, ανταλλάχθηκαν πληροφορίες, για ορισμένα εθνικά έργα που αναπτύχθηκαν από την ASELSAN και τη ROKETSAN.



Να υπενθυμίσουμε ότι η τουρκική αστυνομία τον περασμένο Απρίλιο, είχε ανακοινώσει συλλήψεις, οι οποίες έγιναν σε πέντε διαφορετικές περιοχές.

Οι 16 από τους συλληφθέντες ήταν εργαζόμενοι της Turkish Aerospace Industries, 4 της Aselsan, της μεγαλύτερης αμυντικής εταιρείας της Τουρκίας, δύο της Havelsan, δύο μέλη του Συμβουλίου Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας, γνωστό ως TUBITAK, ένας της Roketsan κι ένας είναι πρώην υπάλληλος του κυβερνητικού οργανισμού προμηθειών άμυνας (SSB).


Επίσης τον Δεκέμβριο του 2018, αρκετές δεκάδες μηχανικοί και αξιωματούχοι που εργάζονταν σε «κρίσιμα εθνικά αμυντικά προγράμματα», συνελήφθησαν στο πλαίσιο κυβερνητικής έρευνας στην Τουρκία για την συμμετοχή τους στην οργάνωση του Γκιουλέν.

Πιο πρόσφατα, τον Ιανουάριο, έξι ύποπτοι συνελήφθησαν στην Τουρκία σε ένα φερόμενο σχέδιο απάτης, που αφορούσε συμβάσεις της αμυντικής βιομηχανίας. Οι συλλήψεις, που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση στις 12 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκαν μετά από κοινή επιχείρηση της τουρκικής αστυνομίας και της MIT. Οι ύποπτοι κατηγορούνται για την πώληση διαβαθμισμένων και μυστικών δεδομένων, που αφορούν προγράμματα αμυντικής βιομηχανίας.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα στην Άγκυρα, δήλωσε ότι η επιχείρηση στοχεύει «μια ομάδα ανθρώπων, που εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες στον αμυντικό κλάδο». Η MIT και η αστυνομία δήλωσαν, ότι είχαν υπό παρακολούθηση υπόπτους από πέρυσι, έχοντας υποψιαστεί ότι επηρέασαν αμυντικά προγράμματα και συμβάσεις με αντάλλαγμα χρήματα. Σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα, οι ύποπτοι κοινοποίησαν εμπιστευτικά δεδομένα και πληροφορίες σχετικά με τους πόρους των προγραμμάτων, τις τιμές, τις τεχνικές προδιαγραφές και τη συμβατική πρόοδο σε ξένες αμυντικές εταιρείες.



«Οι εκπρόσωποι ξένων εταιρειών, κοινοποίησαν αυτά τα δεδομένα στις εταιρείες τους και κέρδισαν πλεονεκτήματα, στις προσφορές και στα δικά τους έργα», σύμφωνα με δήλωση του εισαγγελέα.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι ο κατηγορούμενος Yusuf Hakan Özbilgin, πρώην διαχειριστής έργου στο SSB, συναντιόταν συχνά με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας Mustafa Sırrı Akın και τον υπάλληλο της εταιρείας Emre Uzlük, ο οποίος ήταν εκπρόσωπος μιας ξένης εταιρείας. Αποκαλύφθηκε ότι ο Özbilgin, μετέφερε πληροφορίες σχετικά με τα έργα του SSB και τους διαγωνισμούς που θα γίνουν, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τα UAV και τα drones της BAYKAR, στους διευθυντές της εταιρείας κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων. Ο Özbilgin κατηγορείται επίσης, ότι μετέφερε πληροφορίες σχετικά με τα έργα πολλών εταιριών όπως η ASELSAN και το TUSAŞ και έλαβε οικονομικά οφέλη.

Ένας άλλος κατηγορούμενος είναι ο απόστρατος συνταγματάρχης Murat Ali Çömez, ο οποίος υπηρέτησε ως αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Ναυτικής Αεροπορίας του Τεχνικού Τμήματος της DKK πριν από τη συνταξιοδότησή του, και κατηγορείται ότι μετέφερε πληροφορίες, σχετικά με τα σχέδια προμήθειας ελικοπτέρων της DKK στον Emre üzlük.

Ο Çömez έδωσε επίσης πληροφορίες, για τα ελικόπτερα που περιλαμβάνονται στο "Σχέδιο προμήθειας δεκαετούς διάρκειας", το οποίο περιλαμβάνει όλες τις ανάγκες και τις στρατηγικές της τουρκικής αεροπορίας, στον Uzlük. Στη γνώμη που ζητήθηκε από το SSB για το θέμα αυτό, δόθηκε η ακόλουθη απάντηση: «Το Εμπιστευτικό Δεκαετές Πρόγραμμα Προμηθειών του TAF, το οποίο περιλαμβάνει όλες τις ανάγκες και τις στρατηγικές του, έγινε γνωστό σε τρίτους . Αυτό έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια του κράτους, τη στρατιωτική του δύναμη και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται ή πρόκειται να πραγματοποιηθούν».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top