GuidePedia

0


Νέο δορυφορικό σύστημα θαλάσσιας επιτήρησης με δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης για την προστασία της ιαπωνικής ΑΟΖ. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα, η Ιαπωνία έχει ανακηρύξει ΑΟΖ και φέρεται διατεθειμένη να την προστατέψει από τις αξιώσεις της γειτονικής υπερδύναμης που ακούσει στο όνομα Κίνα. Το πράττει ήδη και θα το πράξει ακόμη πιο αποτελεσματικά, επιτηρώντας σε εικοσιτετράωρη βάση, 365 ημέρες το χρόνο, και τα διαφιλονικούμενα νησιά Diaoyu (κατά την Κίνα) / Senkaku (κατά την Ιαπωνία), αποτρέποντας παράλληλα τα βορειοκορεατικά και κινέζικα αλιευτικά (και όχι μόνο…) σκάφη να δραστηριοποιούνται εντός των ορίων της.

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Βέβαια ΑΟΖ ελληνική υφίσταται μόνο τμηματικά (συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο) και ακόμα κανείς δεν φαίνεται να νιώθει την ανάγκη να δώσει όχι μόνο εξηγήσεις, αλλά και να προσδιορίσει χρονικά τη συνολική ανακήρυξή της και κατάθεση των σχετικών στον ΟΗΕ, ώστε να ακολουθήσει η νόμιμη οδός έγερσης αντιρρήσεων στον ΟΗΕ από όποιον ενίσταται…

Η Ιαπωνία από την άλλη πλευρά γνωστοποίησε πρόσφατα ότι έχει ξεκινήσει τη διαδικασία ανάπτυξης ενός νέου συστήματος επιτήρησης θαλάσσιων περιοχών, με δυνατότητες εντοπισμού και παρακολούθησης σκαφών επιφανείας, τα οποία πλέον κοντά στα όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, ή εισβάλουν σε αυτή.

Προκειμένου το νέο σύστημα θαλάσσιας επιτήρησης να καταστεί επιχειρησιακό εντός του έτους 2024, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ενέκρινε συμπληρωματική αρχική δαπάνη 450 εκατομμυρίων γιέν (4,1 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ), ως μέρος του αμυντικού προϋπολογισμού για το έτος 2020, καλώντας τις ενδιαφερόμενες εταιρείες να συμμετάσχουν στον σχετικό διαγωνισμό.



Η κρισιμότητα της ταχείας ανάπτυξης και αξιοποίησης ενός πραγματικά αποτελεσματικού συστήματος επιτήρησης και παρακολούθησης κινήσεων πλοίων για την Ιαπωνία, αποκαλύπτεται από το γεγονός ότι η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου δαπανά τεράστια ποσά σε ετήσια βάση για την επιχειρησιακή εκμετάλλευση πλωτών και ιπτάμενων μέσων για την αστυνόμευση της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης.

Η ιαπωνική ΑΟΖ έχει έκταση 1,47 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, είναι η όγδοη σε μέγεθος στον κόσμο και είναι 11 φορές μεγαλύτερη από τη χερσαία έκταση των ιαπωνικών νησιών συνολικά.

Παρά την τεράστια αυτή δαπάνη σε ετήσια βάση, η τεράστια αυτή θαλάσσια έκταση στον ειρηνικό κυρίως, είναι αδύνατο να εποπτευθεί αποτελεσματικά με κλασσικά μέσα. Το νέο σύστημα επιτήρησης της ιαπωνικής ΑΟΖ θα βασίζεται λειτουργικά στη συγκέντρωση και επεξεργασία δεδομένων και εικόνων που θα προέρχονται από δορυφόρους.

Η επεξεργασία αυτών των δεδομένων και των εικόνων από τις κινήσεις πλοίων και σκαφών, θα συνθέτει μία πλήρη εικόνα της θέσης, της κατεύθυνσης (πορείας), και της ταχύτητάς τους, έτσι ώστε η επέμβαση των πλωτών και των εναέριων μέσων της ιαπωνικής Ακτοφυλακής και των ενόπλων δυνάμεων να είναι κάθε φορά στοχευμένη και αποτελεσματική ως προς τον χώρο και το χρόνο.

Μία από τις περιοχές με μεγάλο ενδιαφέρον για τους Ιάπωνες είναι τα ακατοίκητα νησιά Senkaku που υπάγονται στην Οκινάουα και για τους Κινέζους βρίσκονται στο αρχιπέλαγος Diaoyu, το οποίο δεν θα πρέπει να περικλείεται στην ιαπωνική ΑΟΖ, επειδή δεν έχουν οικονομική δραστηριότητα ως ακατοίκητα.

Φυσικά πρόθεση των Ιαπώνων είναι να προστατεύσουν και την πλούσια αλιεία, εντός των ορίων της ΑΟΖ που έχουν καθορίσει, απαγορεύοντας δια της συνεχούς παρουσίας τους όπου απαιτηθεί την είσοδο και δραστηριοποίηση εκατοντάδων κινέζικων και βορειοκορεάτικων αλιευτικών σκαφών.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top