GuidePedia

0


Νευρικός κλονισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τους Τούρκους χρήστες για το πρώτο Rafale που φέρει τα γαλανόλευκα διακριτικά, την ώρα που το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με ψύχραιμη φωνή δείχνει ότι συνεχίζει τον δρόμο που έχει χαράξει για την επαύξηση της αμυντικής ισχύος της χώρας.

Το πρώτο δείγμα επισφραγίστηκε πριν λίγες ώρες στην αεροπορική βάση του Ίστρες, στη φωλιά κατασκευής των Rafale στη Γαλλία, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο να επισημαίνει «είχα την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις με στελέχη από την ηγεσία της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας και στελέχη της “Dassault”.

Eίναι εντυπωσιασμένοι, είπε, από την ταχύτητα με την οποία διεκπεραιώθηκε αυτή η μεγάλη αγορά και πραγματικά συμφωνούν ότι πρόκειται για ένα αεροσκάφος, ένα πλήρες σύστημα, αφού ως γνωστόν έρχεται με τα όπλα του και τη Συμφωνία Εν Συνέχεια Υποστήριξής του ως τελειωμένες συμφωνίες. Ένα αεροσκάφος το οποίο θα ενισχύσει δραματικά τις δυνατότητες Πολεμικής Αεροπορίας μας.

Αν αλλάξει και τις ισορροπίες ισχύος, θεωρώ ότι ήδη τους έχει αλλάξει. Αλλιώς δεν θα έσπευδαν οι γείτονες να αναζητήσουν τρόπους, αν θέλετε, αποκωδικοποίησης του “Rafale”. Ακούμε πάρα πολλά στα ΜΜΕ αυτές τις ημέρες. Η ουσία όμως είναι ότι η Ελλάδα πλέον, από σήμερα, έχει επισήμως στις τάξεις της το “Rafale”».

PHOTO GALLERY













Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στις «κραυγές» αγωνίας που ακούγονται μέρες τώρα από την τουρκική πλευρά η οποία διαρρέει μέχρι κι ότι αποκτά Rafale από το Κατάρ. Αλλά όλα αυτά γράφονται «δίχως τον ξενοδόχο» και εννοούμε την Γαλλική κυβέρνηση η οποία ουδέποτε έδωσε όπλα game changer στην Άγκυρα.

Αυτό καταδεικνύει και το tweet γεμάτο νόημα από την Γαλλίδα υπουργό Φλοράνς Παρλί η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει «Η γαλλο-ελληνική φιλία είναι παλιά και σταθερή. Μαζί, χτίζουμε μια ενεργή αμυντική Ευρώπη, όπως κατέδειξε η Ελλάδα με την αγορά των 18 Rafale».

Το video που έδωσε η Dassault στη δημοσιότητα δείχνει την «παρθενική» πτήση του Rafale, με σειριακό αριθμό 401 και βέβαια δείχνει την ιστορική συνέχεια της Ελληνογαλλικής συνεργασίας στον αμυντικό χώρο και ιδιαίτερα στην Πολεμική Αεροπορία…

Δείτε το video της Dassault που ξεκινά από τα Mirage F-1 και φτάνει έως το απόκτημα της αεροπορίας, το Rafale F3R



Το πρώτο «γεράκι» της Πολεμικής Αεροπορίας που δοκίμασε ο ίδιος τις δυνατότητες του Rafale, ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, δεν έκρυβε την χαρά του για το νέο απόκτημα της HAF και μάλιστα έστειλε ένα μήνυμα ισχύος και αποτροπής, το οποίο άλλωστε καθημερινά βιώνουν οι παράνομοι εισβολείς στο FIR Αθηνών, πόσο δε μάλλον με το Rafale στα readiness.

«Το Rafale F3R είναι μια αεροπορική πλατφόρμα που ενσωματώνει αυτές τις τεχνολογικές καινοτομίες που θα επιτρέψουν την ταχεία και αποτελεσματική αντίδραση σε οποιαδήποτε αναδυόμενη απειλή εντός του Ελληνικού FIR και έως την Ανατολική Μεσόγειο.

Οι προηγμένες επιχειρησιακές δυνατότητες του αεροσκάφους σε συνδυασμό με την απίστευτη ισχύ, τα όπλα, την εμβέλεια και τη σημαντικά βελτιωμένη αντίληψη της τακτικής κατάστασης, θα διασφαλίσουν αεροπορική υπεροχή και κυριαρχία και θα υποστηρίξουν τους αντικειμενικούς σκοπούς της αποτροπής.»

Για ένα αεροσκάφος αεροπορικής υπεροχής έκανε λόγο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ:

«Από σήμερα προστίθεται στο οπλοστάσιο των μαχητικών αεροσκαφών μας ένας σημαντικότατος πολλαπλασιαστής ισχύος, ένας «game changer» θα έλεγα, που ικανοποιεί απόλυτα τις επιχειρησιακές μας απαιτήσεις.»

Πολλαπλάσια των αεροσκαφών τα «γεράκια» της 332 Μοίρας…

Με το διακριτικό των αεροσκαφών Rafale στο μπράτσο, οι πρώτοι τέσσερις αεροπόροι που πετούν πλέον solo, στάθηκαν μπροστά από το «401», το πρώτο γαλανόλευκο Rafale δηλαδή που φέρει τον συγκεκριμένο σειριακό αριθμό και φάνηκε από το βίντεο της εταιρείας ότι είναι έτοιμοι ν’ αντιμετωπίσουν την επόμενη πρόκληση για τους ίδιους, μετά την αρχική εκπαίδευση στο νέο τύπο μαχητικού 4,5 γενιάς η οποία είναι η εκπαίδευση των «γερακιών» της 332 Μοίρας στην Τανάγρα.

Η πρώτη και δεύτερη τετράδα ιπταμένων είναι οι βασικοί «παίκτες», οι οποίοι μαζί με δυο Γάλλους που θα ταξιδέψουν με τα Rafale στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο.



Ήδη στην Τανάγρα ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας, μετά την άφιξη της 6άδας των Rafale, έχει σχεδιαστεί όπως επιβεβαιώνουν ανώτατα χείλη.

Οι οκτώ Έλληνες και οι δυο Γάλλοι εκπαιδευτές, στο θρανίο της 332 Μοίρας έχουν βαρύ φορτίο καθώς ο αριθμός των εκπαιδευομένων θα είναι υπερδιπλάσιος του αριθμού των μαχητικών που θα έχει η Μοίρα.

Στόχος δεν είναι μόνο η αναγέννηση της 332 Μοίρας, αλλά η πλήρης επάνδρωσή της με νέα στελέχη που θα πάρουν εξ αρχής στα χέρια τους το νέο απόκτημα της HAF.

Οι πρώτοι τετράδα αεροπόρων που πετούν μόνοι τους το μαχητικό, όπως σημειώνεται από τις ίδιες πηγές, μετά τη θερινή άδεια, είναι έτοιμοι ν’ ανέβουν ένα ακόμη σκαλοπάτι στο επίπεδο της εκπαίδευσής τους.
Σύνθετες αποστολές, ξεψάχνισμα των όπλων του Rafale, οι κρυφές χάρες που του προσφέρουν την αθέατη και γιατί όχι αόρατη προσέγγιση του αντιπάλου, αν ο ιπτάμενος επιλέξει την παθητική παρακολούθηση του στόχου μέσω του ραντάρ, πρόκειται να μπουν στην καθημερινότητα και την τριβή των χειριστών της «ριπής του ανέμου».

Παράλληλα και τα γεράκια της 332 Μοίρας που έκατσαν στις αρχές Ιουνίου στο Γαλλικό θρανίο για να μάθουν το Rafale, σε λίγες μέρες αρχίζουν τις πτήσεις εξοικείωσης με τον εκπαιδευτή τους μαζί.

Είτε στο Μοντ ντε Μαρσάν, είτε στην αεροπορική βάση στο Μερινιάκ, είστε στη φωλιά της Dassault και των Rafale, στο Ίστρες που βρίσκεται μια ανάσα από τη Μασσαλία, οι οκτώ Έλληνες αεροπόροι που είναι εκεί, όπως επισήμαναν οι εκπαιδευτές τους, εντυπωσιάζουν με τις επιδόσεις που έχουν.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

 
Top