GuidePedia

0

Βασίλης Καπούλας
Η Κίνα συγκεντρώνει έναν τεράστιο στόλο για επίθεση στην Ταϊβάν επιστρατεύοντας 2.000 εμπορικά και επιβατηγά πλοία με ραχοκοκαλιά τον στόλο της COSCO.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συμμετοχή φέρυ-μποτ σε άσκηση απόβασης του κινεζικού Στρατού. Στην άσκηση συμμετείχε το εμπορικό πλοίο Bang Chui Dao 15,560 τόνων με δυνατότητα μεταφοράς 1.200 επιβατών. Εκτιμάται ότι μπορεί να μεταφέρει ένα αμφίβιο μηχανοκίνητο Τάγμα.

“Δύο εκατομμύρια στρατιώτες θέλει να μεταφέρει η Κίνα”

“Για να έχει οποιαδήποτε πιθανότητα να κατακτήσει την Ταϊβάν, η Κίνα μπορεί να χρειαστεί να μεταφέρει έως και δύο εκατομμύρια στρατιώτες στα περίπου 100 μίλια του Στενού της Ταϊβάν και να “δέσει” στις 14 παραλίες του νησιού ή σε 10 μεγάλα λιμάνια.

Το Ναυτικό της Κίνας μπορεί να μεταφέρει στα 11 νέα αμφίβια πλοία του πολύ λιγότερους στρατιώτες. Για να μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης εισβολής, το Πεκίνο θα θέσει χιλιάδες πολιτικά πλοία υπό ναυτική υπηρεσία.

Χρειάζεται 2.000 εμπορικά πλοία το Ναυτικό της Κίνας

Για το σκοπό αυτό, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα δημιούργησε ένα νομικό και γραφειοκρατικό πλαίσιο για την ανάληψη του ελέγχου της εμπορικής ναυτιλίας. Εν τω μεταξύ, οι μηχανικοί έχουν αρχίσει να τροποποιούν σημαντικά πλοία για την έκβαση της επιχείρησης προκειμένου να τα μετατρέψουν σε πλοία επίθεσης.

Διαμορφώνεται έτσι ένας τεράστιος Στόλος που θα είναι και το όχημα για την επίθεση της Κίνας στην Ταϊβάν. Ταυτόχρονα όμως θα είναι ο μεγαλύτερος στόχος των δυνάμεων της Ταϊβάν και των συμμάχων της.

«Εάν η δύναμη εισβολής του PLA ήταν ένα εκατομμύριο ή περισσότεροι άντρες, τότε θα μπορούσαμε να περιμένουμε μια αρμάδα χιλιάδων ή και δεκάδων χιλιάδων πλοίων αυξημένα από χιλιάδες αεροπλάνα και ελικόπτερα», έγραψε σε πρόσφατη αναφορά ο Ian Easton, αναλυτής του Project 2049 από Το Ινστιτούτο στη Βιρτζίνια

“Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας άλλαξε το νομικό πλαίσιο“

Tα οκτώ σύγχρονα αμφίβια αποβατικά πλοία της Κίνας Type 071 και τα τρία Type 075 μπορούν να μεταφέρουν περίπου 25.000 στρατιώτες. Για να μεταφέρει την απαραίτητη δύναμης εισβολής, το κινεζικό ναυτικό χρειάζεται περίπου 2.000 μεγάλα εμπορικά πλοία με πλήρωμα περίπου 650.000 ναυτικών.

Το νομικό πλαίσιο είναι σύγχρονο. Την 1η Ιανουαρίου 2017, τέθηκε σε ισχύ ο νόμος περί εθνικής άμυνας της Κίνας. «Μεταξύ άλλων, ο νόμος διατάσσει όλες οι βασικές υποδομές της Κίνας και οι σχετικές πλατφόρμες μεταφοράς να αντιμετωπίζονται πλέον ως στρατιωτικά-πολιτικά στοιχεία».

«Σύμφωνα με τη διακριτική ευχέρεια του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, απαιτούνται πλέον νόμιμα να σχεδιάζονται, να ναυπηγούνται και να λειτουργούν για την υποστήριξη των μελλοντικών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Σε περίπτωση σύγκρουσης, θα τεθούν σε πολεμική υπηρεσία. Τώρα πρέπει να προετοιμαστούν αναλόγως σε καιρό ειρήνης”

Ραχοκοκαλιά η COSCO

Σύμφωνα με τον Easton, τα περίπου 1.000 μεγάλα πλοία που ανήκουν στην Κινεζική COSCO θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά αυτού του αυτοσχέδιου στόλου.

Οι μηχανικοί είχαν ήδη αρχίσει να τροποποιούν ορισμένα σκάφη για τους ρόλους τους κατά την διάρκεια πολέμου. Τουλάχιστον ένα πλοίο απέκτησε ένα αποσπώμενο κατάστρωμα ελικοπτέρου, μετατρέποντάς το σε πλοίο επίθεσης.

Ίσως η πιο σημαντική τροποποίηση είναι η τοποθέτηση μιας βαριάς ράμπας με την οποία τα στρατιωτικά οχήματα μπορούν να εισέλθουν και να εξέλθουν γρήγορα .

«Η ράμπα καθοδηγείται απευθείας από δύο μεγάλους υδραυλικούς κυλίνδρους και δύο βραχίονες στήριξης», εξηγεί ο Conor Kennedy σε ενημέρωση για το Ίδρυμα Jamestown στην Ουάσιγκτον.

Αυτά τα τροποποιημένα πολιτικά σκάφη δεν μένουν σε αδράνεια. Τα πληρώματά τους εκπαιδεύονται ενεργά για πιθανή επίθεση στην Ταϊβάν.

Ρίσκο για την Κίνα

Ο τεράστιος, σχεδόν πολιτικός στόλος επίθεσης που δημιουργεί το Πεκίνο θα ήταν απαραίτητος εάν το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας κάνει πράξη την απειλή να «ενώσει» την Ταϊβάν με την Κίνα. Αλλά αντιπροσωπεύει επίσης μια βαθιά αδυναμία.

Η επίθεση στην Ταϊβάν υπό πυρά θα είναι πολύ, πολύ επικίνδυνη για ένα οπλισμένο, θωρακισμένο πολεμικό πλοίο με ένα μεγάλο, καλά εκπαιδευμένο πλήρωμα. Για ένα εμπορικό πλοίο χωρίς θωράκιση, είναι ακόμα πιο επικίνδυνο.

Ο στόχος είναι, αν αυτός ο γιγαντιαίος κινεζικός στόλος σαλπάρει ποτέ προς την Ταϊβάν μεταφέροντας μερικά εκατομμύρια στρατιώτες , να βυθιστούν όσο το δυνατόν περισσότερα πλοία μόλις το Πεκίνο αρχίσει να τον συγκεντρώνει. Γι αυτό η Ταιβάν εφοδιάζεται με αντιπλοϊκούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς…για να μπορέσει να χτυπήσει μακριά.

Αναθέτοντας στρατιωτικό ρόλο στα εμπορικά της πλοία, η Κίνα διακινδυνεύει όχι μόνο έναν στόλο, αλλά και ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας της.

Δείτε εικόνες








πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top