Μπορεί η πρώτη «επίσημη» ημερομηνία του γενικού συναγερμού στις Ένοπλες Δυνάμεις να σήμανε την 21η Ιουλίου του 2020, όμως το προσκλητήριο συγκέντρωσης των δυνάμεων στις μονάδες έγραφε 2 & 3 Ιουλίου, δηλαδή τέτοιες ακριβώς ημέρες το περασμένο καλοκαίρι κάποιοι εντελώς αθόρυβα προετοίμαζαν εαυτούς και μέσα για την μετέπειτα δύσκολη περίοδο.
Τότε το Επιτελείο είχε δείξει αντανακλαστικά, αξιοποιώντας τις πληροφορίες που έφταναν στα γραφεία της ηγεσίας, τις οποίες μάλιστα θεώρησε εξ αρχής ιδιαίτερα σημαντικές.
Τις πρώτες ημέρες του περσινού Ιουλίου είχε γραφτεί ήδη η πρώτη σημαντική νίκη η οποία ήταν αυτή της πληροφορίας, διότι από την στιγμή που έφτασε, διασταυρώθηκε και έμενε η άμεση προετοιμασία. Οι άδειες των στελεχών κόπηκαν αλλά κι όσοι μάθαιναν από στόμα σε στόμα τι συνέβη, μόνοι τους πήραν στις μονάδες για να βοηθήσουν στην προετοιμασία. Τίποτα δεν είχε βγει προς τα έξω, στις αρχές του περασμένου Ιουλίου, αλλά οι εργασίες που γίνονταν τελείωνε η μια μετά την άλλη.
Τότε, θυμούνται οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές, δηλαδή τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ήταν για ορισμένους η πρώτη φορά-μετά την περίοδο των Ιμίων, το 1996- που προετοίμασαν όλα τα διαθέσιμα μέσα και τις μονάδες για μακρά περίοδο αποτροπής.
Τότε που ανάμεσα στα σχέδια, τα απόρρητα, τους πολεμικούς φακέλους και τα πυρομαχικάκάποιοιαπαθανάτισαν σε εικόνες εκείνες τις στιγμές ώστε να θυμούνται αυτή την προετοιμασία, η οποία κανείς δεν ήξερε που θα οδηγούσε.
Όπως όλοι θυμόμαστε και είχαμε καταγράψει,προηγήθηκε η απόπειρα πολιορκίας του Έβρου, η οποία ξεκίνησε την Καθαρά Δευτέρα και κράτησε περίπου ένα 3μηνο, με τις τουρκικές αρχές, κυρίως την στρατοχωροφυλακή (Jadarma) να διαδραματίζει τον ρόλο του πρωταγωνιστή- καθοδηγητή των μεταναστών οι οποίοι προσπαθούσαν να περάσουν στο Ελληνική και Ευρωπαϊκό έδαφος. Αλλά και η ακτοφυλακή της γείτονος λειτουργούσε κατόπιν εντολών προωθώντας λέμβους σε νησιά του Αιγαίου. Και εκεί οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος έστησαν το πλωτό τείχος ενώ δίπλα τους είχαν το Πολεμικό Ναυτικό και τους Αμφίβιους Καταδρομείς. Ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας στην πύλη του Μεγάρου Μαξίμου είχε χαρακτηρίσει την κατάσταση ως «ασύμμετρη απειλή».
Αυτή η «απειλή» σίγουρα περιορίστηκε ως αποτέλεσμα των προσπαθειών που συνεχίζουν και σήμερα Σώματα Ασφαλείας και Ένοπλες Δυνάμεις, δεν σταμάτησε όμως ούτε στον Έβρο, ούτε στα νησιά.
Και μετά τις 2-3 Ιουλίου του 2020 αφού οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Επιτελείο είχαν ήδη ετοιμαστεί για την αποτροπή των έκνομων ενεργειών της Άγκυρας, έφτασε η 21η Ιουλίου για την έκδοση της πρώτης navtexπου αφορούσε τις παράνομες έρευνες του σεισμογραφικού OrucReis.
Οι συσκέψεις της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας στη Λ. Μεσογείων ακολουθούσε η μια την άλλη, με τους Ανωτάτους να προτείνουν την προληπτική, αποτρεπτική, έντονη παρουσία των πολεμικών πλοίων στο Αρχιπέλαγος. Ήδη από τις προηγούμενες ημέρες οι θέσεις των φρεγατών ήταν κατά πολύ πιο προωθημένες, σε θέσεις κλειδιά, σε απόσταση αναπνοής από τις «hot» περιοχές.
Σε πολιτικό επίπεδο η παρέμβαση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, μετά επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο λειτούργησε, αλλά για λίγες ακόμη μέρες…
Στις αρχές Αυγούστου, στις 10 του μήνα, το σύνολο των στελεχών στις Ένοπλες Δυνάμεις ήταν ήδη έτοιμο και παρέμεινε στις θέσεις του για πέντε μήνες απέναντι στις Τουρκικές προκλήσεις οι οποίες δεν σταμάτησαν παρά μόνο όταν η Άγκυρα ήθελε ν’ αποφύγει τον σκόπελο των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ.
Από τότε μέχρι σήμερα η γείτονα έχει φορέσει πολλές φορές το προσωπείο του καλού παιδιού για να κερδίζει διπλωματικούς πόντους. Στον ουρανό και την θάλασσα του Αιγαίου και της Μεσογείου οι πονηριές της δεν σταμάτησαν και γι’ αυτό τον λόγο οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται πάντοτε στην απαραίτητη εγρήγορση ώστε ν’ αποτρέπουν οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια.
Από την άλλη πλευρά μια ακόμη σημαντική παράμετρος της Ελληνοτουρκικής κρίσης είναι η αναγνώριση της Ελλάδας από τους μεγάλους «παίκτες» της περιοχής, ως χώρα παράγοντα σταθερότητας την ώρα που στο πλευρό της Αθήνας έσπευσαν να σταθούν και οι χώρες του Κόλπου.
Δημοσίευση σχολίου