GuidePedia

0


Λυκοκάπης Γιώργος
Εκτός των S-400 και της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων που προχώρησε ο Μπάιντεν, ένα άλλο ζήτημα δοκιμάζει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, μετά την απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να κατατάξει την Τουρκία στον κατάλογο των χωρών που χρησιμοποιούν παιδιά-στρατιώτες. Να σημειωθεί πως για πρώτη φορά στην συγκεκριμένη λίστα εντάσσεται μία χώρα-μέλος του NATO, όπως ανέφεραν εμφατικά και Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ήρθε την στιγμή που η κυβέρνηση Ερντογάν επιδιώκει να αποκαταστήσει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, συχνά εμφανιζόμενη ως το “καλό παιδί” του NATO, πρόθυμη να αναλάβει την “βρώμικη δουλειά” της Ατλαντικής Συμμαχίας πότε στην Ουκρανία, ως ανάχωμα στην Ρωσία (με την οποία όμως επιδιώκει ένα modus vivendi σε Λιβύη και Συρία), πότε επιδιώκοντας να καλύψει το κενό από την αποχώρηση των νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, ευελπιστώντας να αναλάβει τον έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Η Τουρκία αντέδρασε με οργή στην απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χαρακτηρίζοντας την «υποκριτική». Μίλησε για «δύο μέτρα και δύο σταθμά των ΗΠΑ», κατηγορώντας τους Αμερικανούς πως εξοπλίζουν το συριακό παρακλάδι του PKK YPG, κατά την οποία η κουρδική οργάνωση «στρατολογεί παιδιά δια της βίας». Επιπλέον θεώρησε «γελοίο» που στην σχετική λίστα δεν περιλαμβάνονται οι κουρδικές αντάρτικες οργανώσεις «που πολεμούν την Τουρκία για πάνω από σαράντα χρόνια».

Οι κυβερνήσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση, υπόκεινται σε περιορισμούς στον τομέα προμήθειας αμερικανικών οπλικών συστημάτων, την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις την τουρκική πολεμική βιομηχανία για το ζήτημα των S-400, με την Τουρκία να προτείνει επιμέρους συμβιβαστικές λύσεις, που (μέχρι στιγμής) δεν γίνονται αποδεκτές από τους Αμερικανούς, οι οποίοι αξιώνουν την πλήρη απόσυρση των πυραύλων από την Τουρκία, γεγονός που θα επιφέρει ένα πλήγμα στο γόητρο του Ερντογάν και στις σχέσεις του με την Ρωσία.
Οι τουρκόφιλες συμμορίες

Αιχμή του δόρατος για την αμερικανική απόφαση υπήρξε η τουρκική υποστήριξη στην ισλαμική οργάνωση Σουλτάν Μουράντ στην Συρία, η οποία στρατολογεί παιδιά. Στην συντριπτική τους πλειονότητα οι οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης αποτελούνται πλέον από τζιχαντιστικές και εγκληματικές συμμορίες, οι οποίες είναι κανονικά “παραρτήματα” της Τουρκίας, που τους χρησιμοποιεί ως “proxies” της στην πολεμική της εμπλοκή στην Συρία, αλλά και σε άλλα μέτωπα, από την Λιβύη, μέχρι το Ναγκόρνο Καραμπάχ στον Καύκασο. Αυτές στην Συρία επιδίδονται σε κανονική εθνοκάθαρση στην Συρία, ειδικά στην πόλη Αφρίν, που έχει καταλάβει η Τουρκία από το 2018 και έχει ατύπως “τουρκοποιήσει”.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν πολλές φορές αναφερθεί σε «εγκλήματα πολέμου» που διαπράττουν οι ισλαμιστές σύμμαχοι της Τουρκίας, με την τουρκική κυβέρνηση να αγνοεί μονίμως τον διεθνή οργανισμό, παρουσιάζοντας την παρουσία της στην Συρία ως «απελευθέρωση των ντόπιων από την τρομοκρατία των “αποσχιστών” του PKK και του YPG». Βέβαια το πρόβλημα για την Τουρκία είναι πως οι Κούρδοι παραμένουν οι πιο αξιόμαχοι σύμμαχοι της Δύσης στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο ακόμα διατηρεί ενεργούς θύλακες σε Συρία και Ιράκ, την στιγμή που η Τουρκία δεν μπορεί να ελέγξει στο Ινλτίμπ καλά-καλά, ούτε τα στίφη των ισλαμικών συμμοριών που υποστηρίζει.

Για το ζήτημα ερωτήθηκε και ο αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών υποθέσεων της Κομισιόν, ο οποίος τόνισε την δέσμευση της ΕΕ «να αποτρέψει την στρατολόγηση παιδιών σε εμπόλεμες περιοχές», χαρακτηρίζοντας την «απαράδεκτη». Όμως προφανώς και ούτε η στρατολόγηση παιδιών δεν θα εμποδίζει την Κομισιόν να προσδοκά σε “θετική ατζέντα” με την Τουρκία και στην πραγματικότητα θα προτιμήσει να “κλείσει τα μάτια” σε άλλη μία κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίους από την Τουρκία, δεν θα είναι άλλωστε και η πρώτη φορά.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top