Αποχώρησε διαφωνώντας με τις συμφωνίες Ερντογάν-Μητσοτάκη ή την έδιωξαν;
Γιατί έφυγε με μετάθεση αμέσως μετά την συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη;
Διαφώνησε και ήθελε να αποχωρήσει από τις μυστικές συνομιλίες Ερντογάν-Μητσοτάκη ή την “έδιωξαν” λόγω κακών χειρισμών στα ελληνοτουρκικά;Aυτό είναι το ερώτημα που κυκλοφορεί εντός του κόλπου της κυβέρνησης καθώς σε μια αιφνιδιαστική εξέλιξη αμέσως μετά την συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη, η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή παίρνει μετάθεση για την πρεσβεία της Ρώμης!
Μετατίθεται η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Ε. Σουρανή
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η μετακίνηση της κυρίας Σουρανή –με κομβικό ρόλο στα ελληνοτουρκικά ζητήματα με την επικοινωνία που είχε με τον Ιμπραχίμ Καλίν– αναμένεται προς το τέλος της χρονιάς.
Η απόφαση του Συμβουλίου να διορίσει την Ελένη Σουρανή στην πρεσβεία της Ρώμης, προκαλεί απορίες και έντονες ανησυχίες για την πορεία που έχουν πάρει τα ελληνοτουρκικά θέματα
Τούτο διότι η κυρία Σουρανή είναι η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού και εκ των στενότερων συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη –τόσο στενή που ήταν ο μοναδικός άλλος άνθρωπος από ελληνικής πλευράς στην πρόσφατη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες.
Έντονη ανησυχία για την μετάθεση της Ε. Σουρανή
Τα ερωτήματα εδώ είναι τα εξής:
- Πρώτον, η ίδια η Ε. Σουρανή ζήτησε την αντικατάσταση της;
- Δεύτερον, αν την ζήτησε, το έκανε επειδή διαφωνεί με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν. Αλλιώς δεν εξηγείται η αντικατάσταση λίγες ημέρες μετά την συμμετοχή της στο τετραμερές σχήμα με Ερντογάν-Μητσοτάκη-Καλίν.
- Τρίτον, υπάρχει περίπτωση να μετατέθηκε εν αγνοία του του πρωθυπουργού, ως επίδειξη δυσαρέσκειας του ΥΠΕΞ Ν. Δένδια για τον παραγκωνισμό του. Στο WarNews247 είχαμε σημειώσει πως η “ενεργοποίηση της Μυστικής Συμφωνίας του Βερολίνου” φέρνει εκτός ΥΠΕΞ τον Ν. Δένδια.
- Τέταρτον, αν ισχύει το τελευταίο, τότε υπάρχει μεγάλο “ρήγμα” εντός της κυβέρνησης και μεταξύ Κ. Μητσοτάκη και Ν. Δένδια.
- Πέμπτον, η “αφωνία” από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και τους κύκλους του Μαξίμου δείχνει πως υπάρχει μείζον θέμα στα ελληνοτουρκικά και η μετάθεση της Ε. Σουρανή πρέπει να κρατηθεί “χαμηλά” και εκτός δημοσιότητας.
- Έκτον, σε ένα περίεργο “τάιμινγκ” αμέσως μετά την συνάντηση Καλίν-Σουρανή-Μητσοτάκη-Ερντογάν, η Άγκυρα έστειλε επιστολή στον ΟΗΕ. Σχετίζεται η επιστολή αυτή με την φυγή της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού; Μήπως έφυγε γιατί γνώριζε πως η κυβέρνηση έχει κάνει δεκτές κάποιες απαιτήσεις του Ερντογάν;
Σε κάθε περίπτωση όμως, οι επόμενοι μήνες θα έχουν ενδιαφέρον. Ποιος θα είναι ο διάδοχός της; Και πώς θα συνεχίσει να χειρίζεται τα κρίσιμα θέματα που έχει αναλάβει –τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις κινήσεις της Αγκυρας στο Κυπριακό, αλλά και τον δίαυλο επικοινωνίας Μεγάρου Μαξίμου – Ακ Σαράι με την επικοινωνία της με τον Καλίν;
Tι αποφάσισε το ΥΠΕΞ
Σειρά αλλαγών σε ελληνικές πρεσβείες και θέσεις – κλειδιά αποφάσισε το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το οποίο η σύμβουλος του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, αναμένεται να μετατεθεί στην πρεσβεία της Ρώμης, ενώ ο Χριστόδουλος Λάζαρης θα αναλάβει την πρεσβεία στην Αγκυρα.
Παράλληλα, αναμένεται να υπάρξει αλλαγή σκυτάλης στην ελληνική πρεσβεία της Άγκυρας, όπου τη θέση του Μιχαήλ-Χρήστου Διάμεση θα αναλάβει ο Χριστόδουλος Λάζαρης, ο οποίος ήταν «ειδικός απεσταλμένος» για τη Λιβύη.
Μεταξύ άλλων, ο μέχρι σήμερα πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, Κυριάκος Λουκάκης, θα αναλάβει την πρεσβεία στο Τελ Αβίβ, ενώ στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία του ΟΗΕ τοποθετείται ο Ευάγγελος Σέκερης.
Τέλος, τη διπλωματική εκπροσώπηση στο Παρίσι αναμένεται να αναλάβει ο Δημήτριος Ζεβελάκης και στη Μαδρίτη ο Ηλίας Φωτόπουλος.
Δημοσίευση σχολίου