GuidePedia

0


Τρεις σοβαρές τουρκικές προκλήσεις σε 48 ώρες
Aπόφαση κόλαφος για την στρατηγική και την επιλογή της κυβέρνησης συνιστά η αποχώρηση της Τουρκίας από το Μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ το 1988 δεσμεύοντας με τρεις NAVTEX την “καρδιά” του Αιγαίου για όλο το καλοκαίρι.

Λίγες ημέρες μετά την υπόσχεση για «ήρεμα νερά» και “ήρεμο καλοκαίρι” που διαφήμιζε πώς πέτυχε η κυβέρνηση με “deal” Ερντογάν-Μητσοτάκη η Άγκυρα ταπεινώνει και διασύρει την ελληνική κυβέρνηση.

Μέσα σε 48 ώρες έχουμε τουλάχιστον τρεις τουρκικές – πολύ σοβαρές-προκλήσεις.
  • Το “σπάσιμο” του Μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ,
  • το συμβάν με το ρεσάλτο τουρκικών δυνάμεων σε κυπριακό σκάφος σε διεθνή χωρικά ύδατα .
  • και το περιστατικό με τους Τούρκους στο Καστελόριζο.
Τουρκία: Navtex για ασκήσεις με πυρά στο Αιγαίο για όλη την περίοδο του καλοκαιριού

Η Άγκυρα προσθέτει μέσα στον ορυμαγδό επιθετικών ενεργειών και τρεις NAVTEX με τις οποίες αναγγέλλει την χρονική επέκταση των τριών μεγάλων δεσμεύσεων στο Κέντρο του Αιγαίου για όλη την περίοδο του καλοκαιριού, που κανονικά υπάρχει η υποχρέωση αποφυγής διεξαγωγής ασκήσεων σε διεθνή ύδατα.

Με τις νέες τουρκικές NAVTEX, η Τουρκία, μέσω του υδρογραφικού σταθμού της Αττάλειας, ανακοινώνει ότι οι περιοχές δεσμεύονται από τις 15 Ιουνίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 για ασκήσεις με πραγματικά πυρά από την ανατολή του ηλίου, μέχρι τη δύση του ηλίου και εξαιρούνται τα Σαββατοκύριακα και οι εθνικές εορτές, ενώ αναφέρονται συγκεκριμένες ημερομηνίες αποχής από τις ασκήσεις (21 Ιουνίου, 15 Αυγούστου, 28 Οκτωβρίου, 21 Νοεμβρίου, 24 Δεκεμβρίου, 25 Δεκεμβρίου και 31 Δεκεμβρίου).

Αυτό αποτελεί παραβίαση του συμφώνου, κάτι που είχε ήδη ξεκάθαρα προαναγγήλλει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος κατηγόρησε την Αθήνα ότι παραβιάζει τις συμφωνίες και εκδίδει NAVTEX και ΝΟΤΑΜ, βάζοντας στο κάδρο και την απαίτηση περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

Ως κύρια “γραμμή” της Άγκυρας είναι το γεγονός πως η περιοχή μεταξύ των 6-10 ν.μ. δεν είναι ελληνικός εναέριος χώρος, αλλά διεθνής, ενώ παράλληλα αμφισβητεί την αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών να εκδίδουν NAVTEX και ΝΟΤΑΜ μέχρι σχεδόν το μέσο του Αιγαίου.

“Η Τουρκία αποχωρεί από το Μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ το 1988”

Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική-ερντογανική εφημερίδα Yeni Şafak, η Τουρκία αποχωρεί από τα συμφωνηθέντα στο Μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ, που υπεγράφη το 1988, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι το έχει πράξει ήδη από την πλευρά της.

Το Μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ προέβλεπε την αποφυγή ασκήσεων το διάστημα 15 Ιουνίου έως 15 Σεπτεμβρίου κι έτσι η Τουρκία, με τις προηγούμενες Navtex είχε δεσμεύσει, ως συνήθως, τρεις μεγάλες περιοχές στη μέση του Κεντρικού και Βόρειου Αιγαίου από τις 15 Ιανουαρίου 2021 και μέχρι τις 14 Ιουνίου και κατόπιν από τις 16 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, κατά την έκδοση των Navtex δήλωσε πως η Ελλάδα, «η οποία δεν συμμορφώθηκε με το Μνημόνιο Συμφωνίας που υπεγράφη στην Αθήνα με την Τουρκία, κήρυξε περιοχή στρατιωτικής εκπαίδευσης στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου για άσκηση κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, αντίθετα με τη συμφωνία.

Κατόπιν τούτου, στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας, η Τουρκία ανακοίνωσε περιοχές εκπαίδευσης στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου Πελάγους με NAVTEX που εξέδωσε με ημερομηνία 22 Ιουνίου».

Με δημοσίευμά της η Yeni Şafak κάνει λόγο για απάντηση της Τουρκίας στις προκλητικές οδηγίες προς ναυτιλωμένους των Αθηνών και, κάνοντας το άσπρο μαύρο μεταδίδει:

«Λαμβάνοντας υπόψη την περίοδο του Μορατόριουμ που καθιερώθηκε από το Μνημόνιο Συνεργασίας του 1988, η Τουρκία δεν προγραμμάτισε στρατιωτικές ασκήσεις στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου Πελάγους μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου κατά τον προγραμματισμό δραστηριοτήτων εκπαίδευσης-κατάρτισης του 2021.

Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, δεν συμμορφώθηκε με τη συμφωνία και κήρυξε έναν τομέα εκπαίδευσης – πρακτικής για το τρέχον έτος, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου που καθορίστηκε από το Μορατόριουμ».

Παρά τη στάση της Τουρκίας και τις διπλωματικές πρωτοβουλίες, η Ελλάδα δεν συμμορφώθηκε με το Μορατόριουμ.

Για την Τουρκία, η οποία ακολουθεί στενά τις πρακτικές της Ελλάδας που παραβιάζει το Μορατόριουμ, κατέστη αναγκαίο να ανταποκριθεί στο ίδιο στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας.

Στη συνέχεια, με τις ανακοινώσεις NAVTEX στις 22 Ιουνίου 2021, ανακοινώθηκαν χώροι στρατιωτικών ασκήσεων στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου», γράφει η Yeni Şafak.

Με δημοσίευμά της η Hürriyet και το πρακτορείο Anadolu κάνουν λόγο για απάντηση της Τουρκίας στις προκλητικές οδηγίες προς ναυτιλωμένους των Αθηνών και, κάνοντας το άσπρο μαύρο μεταδίδουν:

“Λαμβάνοντας υπόψη την περίοδο του Μορατόριουμ που καθιερώθηκε από το Μνημόνιο Συνεργασίας του 1988, η Τουρκία δεν προγραμμάτισε στρατιωτικές ασκήσεις στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου Πελάγους μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου κατά τον προγραμματισμό δραστηριοτήτων εκπαίδευσης-κατάρτισης του 2021. Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, δεν συμμορφώθηκε με τη συμφωνία και κήρυξε έναν τομέα εκπαίδευσης – πρακτικής για το τρέχον έτος, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου που καθορίστηκε από το Μορατόριουμ”.
 

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top