GuidePedia

0

    Θέλουν να διώξουν από το ΥΠΕΞ τον Ν. Δένδια!
   Ενεργοποίηση της "Μυστικής Συμφωνίας του Βερολίνου" από Κ. Μητσοτάκ
η

Σοβαρό ζήτημα για την λειτουργία της κυβέρνησης και για την πορεία των εθνικών μας θεμάτων προκύπτει από το “γκρίζο” σκηνικό που δημιουργεί ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με την ενεργοποίηση της “Μυστικής Συμφωνίας του Βερολίνου”.

Ο πρωθυπουργός ενεργοποίησε τον δίαυλο “μυστικών συνομιλιών” παρακάμπτοντας τελείως τον ΥΠΕΞ Ν. Δένδια και “νεκρώνοντας” ουσιαστικά ακόμη και τον ανύπαρκτο -θεσμικά- Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας.

Ο Τούρκος πρόεδρος πρότεινε και ο Έλληνας πρωθυπουργός δέχθηκε να παραμεριστούν κατά τελείως οι επιτροπές που διεξάγουν τις διερευνητικές συνομιλίες και το βάρος των συζητήσεων να μεταφερθεί στους δύο συμβούλους.

Εύλογα δημιουργείται το ερώτημα, πόσο καιρό θα παραμείνει ο Υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας στην θέση του καθώς η υφιστάμενη του – που θα έπρεπε να λογοδοτεί μόνο σε αυτόν- διπλωματική σύμβουλος του Κ. Μητσοτάκη, Ε. Σουρανή, έχει χαράξει τελείως διαφορετική πορεία με την έγκριση του ίδιου του πρωθυπουργού.

Μία επιλογή έχει το Μαξίμου καθώς η διάσταση απόψεων μεταξύ Κ. Μητσοτάκη και Ν. Δένδια στα ελληνοτουρκικά είναι κάτι παραπάνω από εμφανής: “light” αποπομπή του Ν. Δένδια μέσω ανασχηματισμού όταν έρθει η κρίσιμη στιγμή…εκτός αν τους προλάβουν τυχόν εκλογές.

Ήδη ο Ν. Δένδιας έχει εκφράσει μία φορά με σαφέστατο τρόπο την δυσφορία του. Ας δούμε πρώτα την δήλωση Ερντογάν.

Ερντογάν: Συμφωνήσαμε να συνομιλούν Καλίν – Σουρανή

Για όσους δεν το είχαν καταλάβει ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης φώναξαν στη συνάντησή τους, αντί των μεταφραστών, τους εξ απορρήτων συμβούλους τους Ιμπραήμ Καλίν και Ελένη Σουρανή.

Ο Ερντογάν περιέγραψε ένα κανάλι απευθείας επικοινωνίας, που είχε ήδη στηθεί -απλώς ατόνησε στη συνέχεια- ήδη από το καλοκαίρι του 2020, με την περίφημη «τριμερή του Βερολίνου».

Υπενθυμίζουμε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν απέδωσε κομβικό ρόλο στην Ελένη Σουρανή και τον Ιμπραήμ Καλίν για μία «απευθείας συνεννόηση» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, χωρίς την παρεμβολή τρίτων, όπως είπε.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροπλάνο, στην επιστροφή του από επίσημη επίσκεψη στον σύμμαχό του Αλίγιεφ, στο Αζερμπαϊτζάν, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε:

«Συναντηθήκαμε με τον Μητσοτάκη. Του είπα, όπως και σήμερα, ας μη βάλουμε μεταξύ μας τρίτα πρόσωπα, οργανισμούς και κράτη. Αν θα κάνουμε κάτι, να το κάνουμε μαζί. Ο δικός σου ειδικός απεσταλμένος με τον δικό μου ειδικό απεσταλμένο ας συναντηθούν και ας μας ενημερώσουν. Και μετά να συναντηθούμε εμείς. Το σημαντικότερο θέμα που συμφωνήσαμε ήταν αυτό.

Με την Ελλάδα θα συνεννοούμαστε όχι μέσω άλλων κρατών, οργανισμών αλλά μέσω του ειδικού απεσταλμένου μου Ιμπραχίμ Καλίν, και την ειδική απεσταλμένη του Μητσοτάκη κυρία Ελένη Σουρανή και θα κάνουμε τα βήματα μας. Η συνάντηση μας με τον Μητσοτάκη, για τους Έλληνες ήταν ευχάριστο γεγονός. Είναι σημαντικό. Καλό ήταν, καλή συνάντηση. Εύχομαι κι από εδώ και πέρα να πάει καλά», κατέληξε ο Ερντογάν.

Tσαβούσογλου: Ο Δένδιας λέει πολλά πίσω από την πλάτη μας!

Πριν λίγο και ο Τσαβούσογλου στοχοποίησε τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Ν. Δένδια, λέγοντας τα εξής:

“Μετά τις συνεχιζόμενες εντάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, ξεκινήσαμε έναν διάλογο με την Ελλάδα. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ήρθε στην Τουρκία και εγώ, πήγα στην Ελλάδα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες ήταν επίσης πολύ θετικός. Αυτά είναι θετικά. Έχουν επιλυθεί όλα τα προβλήματα; Όχι. Το ότι μιλάμε όμως δείχνει την αποφασιστικότητά μας να λύσουμε τα προβλήματά μας μέσω διαλόγου. Ελπίζω αυτή η ειλικρίνεια να συνεχίστε και από δύο πλευρές.

Αλλά ταυτόχρονα, η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις. Η συνέντευξη Τύπου που δώσαμε ήταν καλή, αλλά ο φίλος μου Δένδιας λέει πολλά πίσω από την πλάτη μας…”

Η ενεργοποίηση της μυστικής συμφωνίας του Βερολίνου φέρνει “δυσφορία” Δένδια

Η παρουσία Καλίν-Σουρανή στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ σηματοδοτεί την ενεργοποίηση της μυστικής συμφωνίας του Βερολίνου και τον παραγκωνισμό του ΥΠΕΞ Ν. Δένδια.

Ωστόσο, αυτό τον «παραγκωνισμό» της επίσημης ελληνικής διπλωματίας δεν την βλέπουν- όπως είναι φυσικό- με καλό μάτι στο υπουργείο Εξωτερικών.

Γι’ αυτό και αμέσως μετά την ενημέρωση Ερντογάν, αρμόδιες… διπλωματικές πηγές θύμιζαν ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν πολλά… κανάλια επικοινωνίας: όπως, για παράδειγμα, τους υπουργούς Εξωτερικών, τα κλιμάκια που διεξάγουν τις διερευνητικές επαφές, αλλά και τα στελέχη που εμπλέκονται στις συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Η προειδοποιητική βολή Ν. Δένδια

Υπενθυμίζεται ότι οι Καλίν-Σουρανή στη συνάντησή τους στο Βερολίνο στις 13/07/2020, η οποία πραγματοποιήθηκε εν αγνοία του Έλληνα ΥΠΕΞ Ν. Δένδια κατά ομολογία του ιδίου, κατέληξαν σε μυστική συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες όπως ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης ομολόγησε αργότερα σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Γ. Πρετεντέρη (δημοσιεύτηκε 12/10/2020 στο primeminister.gr).

Το σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Δημοκρατία” αναφέρει:

«Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Στο Βερολίνο, συμφωνήθηκε μόνο θαλάσσιες ζώνες;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως. Βεβαίως έχει συμφωνηθεί.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Γιατί τότε δεν δώσατε στη δημοσιότητα τη Συμφωνία του Βερολίνου, αν είναι τόσο υπέρ μας;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Γιατί εξαρχής είχαμε συμφωνήσει να μην δοθεί. Δεν ήταν άλλωστε συμφωνία, όπως σας είπα κατ’ αρχάς. Είναι τα γραπτά πρακτικά του τι συμφωνήθηκε εκεί.»


Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας, άστραψε και βρόντηξε σχετικά με την πρωτοβουλία της Ε. Σουρανή ερήμην του στο Βερολίνο και εμμέσως πλην σαφώς άφησε αιχμές για τη στάση του Κ. Μητσοτάκη.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο επιτίμησε την Ε. Σουρανή, υποστηρίζοντας ότι επικοινώνησε με τον Ιμπραήμ Καλίν στο Βερολίνο χωρίς να ενημερώσει το ΥΠΕΞ ως όφειλε.

Συγκεκριμένα είπε:

«Όσον αφορά το θέμα το οποίο πράγματι ενυπάρχει στο δημόσιο λόγο για το θέμα του Βερολίνου, προφανώς αναφέρεται κανείς στην τηλεφωνική συνομιλία της διπλωματικής συμβούλου του Πρωθυπουργού με το διπλωματικό σύμβουλο του Τούρκου Προέδρου. Θέλω να σας πω το εξής και να σας το πω γενικά και οριζόντια. Η διπλωματική σύμβουλος του Πρωθυπουργού είναι βεβαίως η διπλωματική σύμβουλος του Πρωθυπουργού, είναι όμως διπλωμάτης και υπό τη διπλωματική της ιδιότητα είναι υφισταμένη του εκάστοτε Υπουργού των Εξωτερικών και δεν νοείται να ασκεί πολιτική εν αγνοία του Υπουργού Εξωτερικών.

Επί τούτου έχω κάνει και σαφή δήλωση ότι εγνώριζα, ως μη έδει.

Και γιατί το έκανα αυτό; Όχι για να πω το αυτονόητο, αυτό που οποιοσδήποτε καλόπιστος θα αντιλαμβανόταν χωρίς να χρειαστεί να το πω, αλλά ακριβώς για να υπογραμμίσω ότι σε κρίσιμες στιγμές η αντίληψη ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ή να γίνονται πράγματα εν αγνοία, είτε από τη μία πλευρά είτε από την άλλη πλευρά, είναι καταστροφική».

Μάλιστα στην προαναφερθείσα συνέντευξη στον Γ. Πρετεντέρη, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η συμφωνία πραγματοποιήθηκε στις κατ’ ιδίαν επαφές των διπλωματικών συμβούλων και όχι τηλεφωνικώς, όπως ο Ν. Δένδιας ανέφερε στην ομιλία του στην Βουλή.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

 
Top