GuidePedia

0

    Τί αναφέρει για την Σύνοδο Μπάιντεν-Ερντογάν
    Για “άσχημες εξελίξεις” εντός του ΑΚP κάνουν λόγο Τούρκος αναλυτής μετά την συνάντηση     Μπάιντεν-Ερντογάν.

Eπισημαίνει πως όλα τα θέματα που ταλανίζουν τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ βρίσκονται σε αδιέξοδο ενώ μιλά ακόμη και για διάλυση του κόμματος AKP.

Αφήνει δε να εννοηθεί πως “αν δεν συμβεί η πτώση του Ερντογάν – που περιμένουν οι ΗΠΑ- τότε θα εφαρμοστούν άλλα σενάρια με έξοδο από το ΝΑΤΟ”.
Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση εντός του AKP

“Δεν υπήρχαν εκπλήξεις στην συνάντηση Ερντογάν-Μπάιντεν.

Όπως ήλπιζε η κυβέρνηση του ΑΚΡ, δεν άνοιξε μια νέα «λευκή σελίδα» ή «πόρτα σε μια νέα εποχή» στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεν υπήρχε αρχή ή τέλος για την Τουρκία.

Αλλά δεν ήταν μια ασήμαντη συνάντηση. Η σημασία της συνόδου κορυφής μπορεί να γίνει καλύτερα κατανοητή εξετάζοντας την κατάσταση της κυβέρνησης του AKP πριν και μετά τη συνάντηση.

Μιλάμε για “Κυβέρνηση AKP” και όχι για “Τουρκία” διότι πρόκειται για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του ΑΚΡ, η οποία αποκλίνει ριζικά από τη γραμμή εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας του τελευταίου αιώνα.

Πώς ήταν η κατάσταση πριν την Σύνοδο Μπάιντεν-Ερντογάν:

Η κυβέρνηση του AKP βρισκόταν στο πιο αδύναμο σημείο της πολιτικής της ζωής και κλυδωνίζεται.

Μετά τα τελευταία οκτώ χρόνια συνεχούς φτώχειας, το χάσμα ευημερίας με τη Δύση έχει διευρυνθεί με εκπληκτικό τρόπο. Μεταξύ 2013 και 2020, το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Τουρκία μειώθηκε κατά 33% δολ.
Κατά την ίδια περίοδο, το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα στην ΕΕ αυξήθηκε 2,7 φορές, σε σχέση με εκείνο της Τουρκίας 4,2 φορές, στις ΗΠΑ κατά 7,4 φορές σε σχέση με της Τουρκίας.

Αυτά τα απλά στοιχεία δείχνουν ότι η Τουρκία είναι αποσυνδεδεμένη από τη Δύση σε όρους ευημερίας.

Όσον αφορά το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Τουρκία έχει μείνει πολύ πίσω από πολλές ασιατικές και αφρικανικές χώρες, πόσο μάλλον σε σύγκριση με τη Δύση.

Καθώς δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι βλέπουν τους ισχυρισμούς ενός ηγέτη εγκληματικής οργάνωσης (σσ Πεκέρ), η κυβέρνηση έχει παρασυρθεί σε ένα βάλτο διαφθοράς σε πρωτοφανή κλίμακα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το AKP θα χάσει κατά πολύ στις εκλογές. Εάν συνεχιστεί η πτώση στις δημοσκοπήσεις, το κυβερνών κόμμα μπορεί απροσδόκητα να διαλυθεί ακόμη και πριν από τις εκλογές.

Η χώρα βρίσκεται σε μια άνευ προηγουμένου απομόνωση στην εξωτερική πολιτική. Αποδέχτηκε την επιβολή από την ΕΕ να «σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο».

Οι προσπάθειες βελτίωσης των σχέσεων με τις περιφερειακές χώρες όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ δεν καρποφόρησαν.

Η κυβέρνηση του AKP αντιλήφθηκε ότι αν η κυβέρνηση Μπάιντεν προχωρούσε σε σκληρές ενέργειες που θα είχαν πολιτικές και οικονομικές συνέπειες, τα πράγματα θα χειροτέρευαν.
Γι ‘αυτό το AKP ήταν σε πανικό πριν από τη σύνοδο κορυφής με τον Μπάιντεν.

Εκπρόσωποι του AKP έλεγαν συνεχώς ότι ο Μπάιντεν είναι «παλιός φίλος» και ότι η Τουρκία είναι καλός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, ότι μπορούν να συμβάλουν στον περιορισμό της Ρωσίας ή σε παρόμοια ζητήματα κ.λπ.

Φαίνονταν σαφώς πρόθυμοι να επιδιορθώσουν τις σχέσεις με την κυβέρνηση της Ουάσιγκτον.
Πώς είναι η κατάσταση μετά την Σύνοδο Μπάιντεν-Ερντογάν

Η κατάσταση της κυβέρνησης του AKP μετά τη σύνοδο κορυφής Μπάιντεν-Ερντογάν μπορεί να συνοψιστεί σε πέντε θέματα.

1- Όπως περιμέναμε, η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον δεν έλαβε δραστικά μέτρα που θα κάνουν την ζωή της κυβέρνησης του AKP πιο δύσκολη. Αυτός είναι ο λόγος που κύκλοι του AKP είναι… “ευτυχισμένοι” μετά τη συνάντηση. Έχουν δίκιο να χαίρονται.

Στην πολιτική, αυτό μερικές φορές εκφράζεται ως «εάν κάποιος πρόκειται να πέσει μόνος του και να πέσει κάτω στο δρόμο, είναι καλύτερο να παρέμβουμε όσο το δυνατόν λιγότερο».

Σε κάθε περίπτωση, κανείς στη Δύση δεν θέλει η Τουρκία να πέσει σε μια σοβαρή κρίση.

2- Από την άλλη πλευρά, δεν υπήρξε καμία βοήθεια προς την κυβέρνηση του AKP που βρίσκεται σε σοβαρή κρίση λόγω των δικών της σοβαρών λαθών.

Έθεσε σε λειτουργία τους S-400; Όχι. Αγοράζει νέα παρτίδα S-400; Όχι. Αγορά νέων όπλων από τη Ρωσία; Όχι. F-35; Όχι.

Συνεργασία στη Συρία; Όχι, εκτός από την ανθρωπιστική βοήθεια. Λίγη ανοχή στην υπόθεση Halkbank; Όχι.

Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν από την Τουρκία και τώρα είναι όλα σε τέλμα. Οι S-400 αγοράστηκαν βιαστικά από τη Ρωσία επειδή χρειάζονταν επειγόντως;

3- Δεν πρέπει να θεωρείται ότι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεν θα συνεργαστούν καθόλου. Αντιθέτως, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν εκείνοι που θέλουν να επωφεληθούν από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΑΚΡ.

Ένα παράδειγμα είναι η προθυμία του AKP να αναλάβει εθελοντικά την προστασία του αεροδρομίου της Καμπούλ στο Αφγανιστάν.

Σε αυτήν την επιχείρηση, που η Τουρκία δεν έχει σημαντικό ενδιαφέρον, ίσως η κυβέρνηση του ΑΚΡ να θεωρήσει πως αναλαμβάνει καθεστώς “τοποτηρητή” για τα αμερικανικά συμφέροντα και να δείχνει… περήφανη.

Αλλά αν αναμένονται παραχωρήσεις, για παράδειγμα, στους S-400, είμαι σίγουρος ότι κάνουν λάθος.

4- Η Τουρκία, η οποία επέλεξε τη Δυτική Συμμαχία στη Ρεπουμπλικανική εποχή, πάντα επιδίωξε καλές σχέσεις με τη Ρωσία και γενικά το πέτυχε.

Για πρώτη φορά, το AKP επέλεξε να χρησιμοποιήσει την Αμερική εναντίον της Ρωσίας. Η χρησιμοποίηση δύο μεγάλων δυνάμεων μεταξύ τους είναι ένα παιχνίδι υψηλού κινδύνου.

Το AKP και η Τουρκία έχουν πληρώσει το τίμημα αυτού του επικίνδυνου παιχνιδιού μέχρι στιγμής, φοβάμαι ότι θα πληρώσουν ακόμη περισσότερα.

5- Η πιο βίαιη υποστήριξη και αντίφαση του ΑΚΡ είναι στον τομέα της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Είμαι βέβαιος ότι ο Μπάιντεν έδωσε σαφή έμφαση στη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά τη συνάντηση με τον Ερντογάν. Διότι, σύμφωνα με τη δική του δήλωση, αυτός ήταν ο κύριος λόγος για την επίσκεψή του στην Ευρώπη. Τις επόμενες μέρες, θα διαρρεύσουν πληροφορίες προς αυτήν την κατεύθυνση στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Το AKP βλέπει και γνωρίζει ότι η στενή συνεργασία με τη Δύση είναι απαραίτητη για την έξοδο από τη σοβαρή “κατάθλιψη” της Τουρκίας.

Αλλά δεν θέλει καν να προσεγγίσει τα πρότυπα της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, που είναι οι προϋποθέσεις για συνεργασία. Επειδή μια Δημοκρατία και ένα κράτος δικαίου που λειτουργεί με πραγματικούς κανόνες σημαίνει ότι η κυβέρνηση του ΑΚΡ εξαφανίζεται γρήγορα. Το ξέρουν και αυτό.

Τονίζοντας τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας, προσπαθούν να απαλλαγούν από αυτήν την αντίφαση.

Η στρατιωτική χούντα που κυβέρνησε την Τουρκία πριν από δεκαετίες είχε χρησιμοποιήσει παρόμοιες δικαιολογίες για να παραμείνει εντός του ΝΑΤΟ και της Δύσης. Στις συνθήκες του Ψυχρού Πολέμου πριν από 40 χρόνια, αυτή η δικαιολογία έγινε αποδεκτή.

Είναι λυπηρό για το AKP τώρα να καταφύγει στην ίδια αιτιολόγηση.

Όμως, στον 21ο αιώνα, αυτή η δικαιολογία είναι εντελώς ανεπαρκής. Η Τουρκία αποκλείστηκε από την ΕΕ. Έχει γίνει ένα ασήμαντο και περιθωριακό μέλος του ΝΑΤΟ.

Χωρίς τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου, οι χώρες δεν θα μπορούσαν να είναι στην ΕΕ ή στο ΝΑΤΟ.

Η ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι βιώσιμη.

Υπήρχαν ορισμένοι που δεν έκριναν ως ρεαλιστική αυτήν την αξιολόγηση.

Την περασμένη εβδομάδα, το Bloomberg (σσ το είχε δημοσιεύσει το WarNews) δημοσίευσε ένα άρθρο που υποδηλώνει ότι η Τουρκία, η οποία μπαίνει σε ένα αυταρχικό καθεστώς, πρέπει να διακόψει τους δεσμούς με το ΝΑΤΟ.

Το τέλος της πορείας της κυβέρνησης του ΑΚΡ δεν φαίνεται λαμπερό.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

 
Top