Πρωτόπαπας Γιώργος
Η ελληνική διπλωματία συνεχίζει να αναζητεί συμμαχίες με κράτη που θεωρούν ότι η στρατηγική του Ερντογάν υπονομεύει τα εθνικά τους συμφέροντα. Η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Ινδό ομόλογό του Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανκάρ στην Αθήνα, όπως επίσης και το ότι έγινε δεκτός από τον Μητσοτάκη, εντάσσεται στο πλαίσιο αυτό, με σκοπό την ενίσχυση των σχέσεων των δυο χωρών. Ο παράγοντας των στενών σχέσεων της Τουρκίας με το Πακιστάν, ιστορικό εχθρό της Ινδίας, αποτελεί μια σημαντική παράμετρο για το Νέο Δελχί, που επιδιωκεί συμμαχίες και εκτός της ασιατικής περιφέρειας.
Ο Δένδιας στην κοινή συνέντευξη Τύπου επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως η σχέση μεταξύ των δύο χωρών, που η Ελλάδα προσβλέπει να μετατραπεί σε στρατηγική σχέση, βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες – σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών. Επίσης αναφέρθηκε στις «παρόμοιες ευκαιρίες και προκλήσεις» που αντιμετωπίζουν, ότι αμφότερες έχουν συνυπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης της ΑΟΖ με όμορες χώρες. Παράλληλα, άφησε αιχμές και για την Τουρκία αναφέροντας ότι «οι χώρες αυτές αρνούνται να διευθετήσουν τα διμερή ζητήματα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».
Οι δύο υπουργοί συζήτησαν ακόμα για τις σχέσεις ΕΕ-Ινδίας αλλά και για αυτές με φιλικά τους κράτη, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Ελλάδα έχει ήδη υπογράψει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με το μικρό ισχυρό κράτος του Κόλπου. Επισημαίνεται, ότι η Ινδία και τα Εμιράτα έχουν και αυτά ήδη συνάψει αμυντική συνεργασία που καθοδηγείται από μια Κοινή Επιτροπή Αμυντικής Συνεργασίας σε επίπεδο υπουργείων και προσωπικού του Πολεμικού Ναυτικού.
Η σχέση της Ινδίας με τα Εμιράτα βασίζεται στην εξωτερική της πολιτική για τον Κόλπο που υπάγεται στο δόγμα “Πολιτική Εκτεταμένης Γειτονίας”. Η αμοιβαία ενίσχυση των οικονομικών οραμάτων και των συμβατών γεωπολιτικών προοπτικών έθεσε τις βάσεις για μια πιο ισχυρή συνεργασία. Τα δύο κράτη θεωρούν ως κοινή απειλή για την εθνική τους ασφάλεια τους ισλαμιστές εξτρεμιστές.
Άλλωστε, ο Τζαϊσχανκάρ δήλωσε πως συζήτησαν με τον Δένδια και τις προκλήσεις της ριζοσπαστικοποίησης, της τρομοκρατίας, «φαινόμενα που είναι απολύτως απαράδεκτα στην εποχή μας». Αξίζει να αναφερθεί, ότι το Νέο Δελχί διευρύνει την εξωτερική του πολιτική και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην Ευρώπη. Ο κύριος λόγος είναι η Κίνα που βάσει της πρωτοβουλίας “One Belt-One Road” έχει καταφέρει να διεισδύσει κυρίως στη νοτιανατολική Ευρώπη.
Κοινά συμφέροντα
Ελλάδα και Ινδία έχουν κοινά συμφέροντα για ενισχύσουν τις διμερείς τους σχέσεις, να συνεργαστούν και σε στρατηγικό επίπεδο, για να τα προωθήσουν έναντι της Τουρκίας, που αποτελεί και για το Νέο Δελχί απειλή. Εάν η Αθήνα συνάψει μια στρατηγική συνεργασία με το Νέο Δελχί, τότε αυτή μπορεί να ενταχθεί και στο πλαίσιο των σχέσεων Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, Εμιράτων, δηλαδή σε συμμαχίες με αντιτουρκικό πρόσημο.
Η Αθήνα θα κάνει σύμμαχο μια ανερχόμενη ασιατική δύναμη και η Ινδία θα έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε συμμαχίες με κράτη, που κάποια από αυτά έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία. Υπενθυμίζεται, ότι ανώτατοι αξιωματικοί του Πακιστάν έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους προς την Τουρκία σχετικά με τις έρευνες για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο.
Οι δύο χώρες έχουν πραγματοποιήσει και μια σειρά από κοινές ναυτικές ασκήσεις στη Μεσόγειο, βάσει παράνομων NAVTEX που παραβιάζουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Παρόμοιες κοινές ασκήσεις έχουν επίσης πραγματοποιηθεί στον Ινδικό Ωκεανό, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα την Ινδία. Επιπλέον, η Τουρκία, έχει αρχίσει να υποστηρίζει και τους πακιστανικούς ισχυρισμούς στο Κασμίρ. Ο Ερντογάν δήλωσε τον Φεβρουάριο του 2020 ότι το ζήτημα είναι τόσο σημαντικό για την Τουρκία όσο και για το Πακιστάν.
Δημοσίευση σχολίου