GuidePedia

0



Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, η συμμαχία και η ΕΕ αναζητούν τρόπους επέκτασης της ίδιας και κοινής τακτικής ευκινησίας των στρατιωτικών δυνάμεών τους την επόμενη δεκαετία δίνοντας έμφαση στην επιτάχυνση των διαδικασιών μετάβασης μέσω των διαφόρων χωρών.

«Αναζητούμε ένα ευρωπαϊκό μοντέλο στην Ευρώπη για την ταχεία μετακίνηση δυνάμεων μέσω βασικών οδικών αξόνων και οδικών κόμβων σε σημεία κέντρα λογιστικής υποστήριξης», ανέφερε η Ολλανδή υπουργός Άμυνας. Η Ολλανδία, η Γερμανία, η Σλοβενία, η Πορτογαλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έθεσαν την ανωτέρω ιδέα κατά την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ, με χρονικό ορίζοντα το 2027.

Στο αυτό πλαίσιο το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί την άσκηση «Steadfast Defender 2021», από τις 12 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου με στόχο τον έλεγχο εφαρμογής της κοινής δομής δυνάμεων που περιλαμβάνουν τη νέα Joint Support and Enabling Command (JSEC) με έδρα την Ουλμ της Γερμανίας και την Joint Force Command (JFC) με έδρα τις ΗΠΑ.

Όπως ανέφερε ο γ.γ. της συμμαχίας Γενς Στόλντενμπεργκ, η άσκηση «Steadfast Defender 2021» θα δοκιμάσει την ετοιμότητα και την στρατηγική και τακτική ευελιξία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και περιλαμβάνει και μεταφορά δυνάμεων από τις ΗΠΑ ως την Πορτογαλία, μέχρι και τις ρουμανικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Θα συμμετάσχουν χιλιάδες στρατιωτικοί και σύμφωνα με τον αντιστράτηγο Brice Houdet, υπαρχηγό του επιτελείου του Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE), η άσκηση «Steadfast Defender 2021» θα διατηρήσει την συνοχή του ΝΑΤΟ, την διακλαδικότητα και τον σύνδεσμο μεταξύ των δυνάμεων, αλλά και τον διατλαντικό δεσμό μεταξύ ΗΠΑ, Κανάδα και Ευρωπαίων συμμάχων.

Το σενάριο της άσκησης προβλέπει την ταχεία ανάπτυξη Νατοϊκών ενισχύσεων από τη Βόρεια Αμερική στην Ευρώπη. Η δύναμη αυτή θα αριθμεί 5.000 στρατιωτικούς και θα υποστηρίζεται από 20 πολεμικά πλοία, μεταξύ των οποίων και αυτά της ομάδας μάχης του βρετανικού αεροπλανοφόρου HMS «Queen Elizabeth», ενώ θα υποστηρίζονται από 40 μαχητικά, περιλαμβανομένων και F-35.

Η ουκρανική κρίση διδάσκει;

Το σενάριο της εν λόγω άσκησης δείχνει ξεκάθαρα το πόσο η Δύση εξακολουθεί να φοβάται τυχόν ρωσική στρατιωτική κίνηση κατά της Ουκρανίας. Η άσκηση αποτελεί πρόβα τζενεράλε Νατοϊκής αντίδρασης σε μια τέτοια περίπτωση. Άλλωστε χθες το Κίεβο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν αποχωρήσει από τα σύνορα όπως προβλεπόταν από την συμφωνία εκτόνωσης της κρίσης.

Η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει με τον δικό της τρόπο ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί Νατοϊκή διείσδυση στην Ουκρανία και θα αντιδράσει με κάθε τρόπο. Λαμβανομένης της βεβαιότητας αυτής υπόψη το ΝΑΤΟ αν και εφόσον αποφασίσει να ενισχύσει την Ουκρανία σε τυχόν σύγκρουση με την Ρωσία θα πρέπει να κινηθεί αστραπιαία και ισχυρά.

Προφανώς οι 9.000 στρατιώτες που θα συμμετάσχουν στην άσκηση είναι ελάχιστοι για να σταματήσουν τον ρωσικό οδοστρωτήρα, δεδομένου ότι ο ουκρανικός στρατός αδυνατεί επίσης να αντιπαραβληθεί στον ρωσικό. Ωστόσο η Δύση ελπίζει πως η ανάπτυξη μιας συμβολικής έστω δύναμης θα αποτρέψει τη Μόσχα από τα χειρότερα, καθώς τυχόν περαιτέρω κλιμάκωση θα είχε μεγαλύτερες, ίσως ανυπολόγιστες συνέπειες.

Η Ελλάδα

Η Ελλάδα δεν συμμετέχει με δυνάμεις της στη εν λόγω άσκηση, αντίθετα με την Τουρκία, την όψιμη “σύμμαχο” του Πούτιν. Κατά την άσκηση όμως θα χρησιμοποιηθεί το ελληνικό έδαφος και κυρίως η Αλεξανδρούπολη, η σημασία της οποίας για τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ είναι εξαιρετικά μεγάλη, καθώς είναι το μόνο μεγάλο λιμάνι της Συμμαχίας, εκτός Μαύρης Θάλασσας, μέσω του οποίου οι Νατοϊκές δυνάμεις στη γραμμή αντιπαράθεσης με τη Ρωσία μπορούν άμεσα να ενισχυθούν.

Μέχρι τώρα μιλάγαμε για την σημασία της Τουρκίας στην κόντρα Δύσης-Ρωσίας. Τώρα όμως στην εξίσωση μπαίνει και η Ελλάδα, μέσω της Αλεξανδρούπολης. Η Αλεξανδρούπολη αποτελεί την ιδανική βάση επιχειρήσεων σε τυχόν κρίση με τη Ρωσία. Μέσω αυτής η Δύση μπορεί, αν χρειαστεί, να γράψει στα παλαιά της υποδήματα την αναξιόπιστη Τουρκία και να μεταφέρει σε μηδενικό χρόνο δυνάμεις στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, παρακάμπτοντας και τα Στενά.

Μετά την ένταξη Ρουμανίας και Βουλγαρίας στην Συμμαχία, έχει δημιουργηθεί αυτόματα, μαζί με την Ελλάδα, μια νέα αμυντική νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ με προφανή σκοπό να αναχαιτίσει την Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μολδαβία, η οποία εξ ορισμού μειώνει την γεωστρατηγική αξίας της Τουρκίας ως προμαχώνα της Δύσης κατά της Ρωσίας.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top