Λυκοκάπης Γιώργος
«Οι σκηνές πογκρόμ στη Λοντ και οι ταραχές σε όλη τη χώρα που προκαλεί ένα αραβικό πλήθος διψασμένο για αίμα, τραυματίζοντας ανθρώπους, καταστρέφοντας περιουσίες και εξαπολύοντας επιθέσεις, ακόμη και σε ιερούς εβραϊκούς τόπους, είναι ασυγχώρητες», ανέφερε σε ανακοίνωση του ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρέουβεν Ρίβλιν, αναφερόμενος στα βίαια επεισόδια που διαδραματίστηκαν στην ισραηλινή πόλη, στην οποία διαβιούν 23.000 Αραβοϊσραηλινοί, σε ένα σύνολο 77.000 κατοίκων.
Η Jerusalem Post μεταδίδει πως ένας Εβραίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση αφού δέχθηκε επίθεση από ένα πλήθος Αραβοϊσραηλινών διαδηλωτών στην παραλιακή πόλη Acre. Η Αστυνομία είπε ότι δέχθηκε επίθεση μέσα στο αυτοκίνητό του από διαδηλωτές που κρατούσαν ρόπαλα και πέτρες, με την εφημερίδα να παραθέτει και σχετικό tweet από τα επεισόδια.
Ταυτόχρονα έκαναν την εμφάνιση τους στους δρόμους και ομάδες ακροδεξιών Εβραίων που προκάλεσαν ζημιές σε αραβικά καταστήματα και επιτέθηκαν σε Αραβοϊσραηλινούς πολίτες. Ο ραβίνος Γιτζάκ Γιοσέφ, ένας από τους δύο επικεφαλής ραβίνους του Ισραήλ, ζήτησε αυτοσυγκράτηση, σημειώνοντας πως «δεν πρέπει να παρασυρθούμε σε προκλήσεις». Ο Ισραηλινός πρόεδρος σε νέες του δηλώσεις ανέφερε πως «τα λιντσαρίσματα δεν οδηγούν πουθενά», δήλωση που έκανε μετά το βίντεο από τον άγριο προπηλακισμό ενός Αραβοϊσραηλινού οδηγού από Εβραίους, που προκάλεσε σοκ στην χώρα.
Τα βίαια επεισόδια ξεκίνησαν ταυτόχρονα με τις εκτοξεύσεις ρουκετών που προχώρησε η Χαμάς και ο Ισλαμικός Τζιχάντ από την Λωρίδα της Γάζας, υποχρεώνοντας την ισραηλινή κυβέρνηση να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην Λοντ, φοβούμενη γενίκευση των συγκρούσεων. Κατά την διάρκεια των επεισοδίων της Τρίτης πυρπολήθηκαν συναγωγές, ενώ καταστράφηκαν δεκάδες αυτοκίνητα και βιτρίνες καταστημάτων, με την κατάσταση να παραμένει ακόμα τεταμένη.
Ο Ισραηλινός πρόεδρος έκανε εκτενή αναφορά στην «καταστροφή από Άραβες ταραξίες μιας ισραηλινής σημαίας, που αντικαταστάθηκε από την παλαιστινιακή», χαρακτηρίζοντας την ως «μια ωμή επίθεση στη συνύπαρξη στο κράτος του Ισραήλ». Την ίδια στιγμή, Χαμάς και Τελ Αβίβ είναι ακόμα με το δάκτυλο στην σκανδάλη, καθώς οι δύο πλευρές εξακολουθούν να ανταλλάσσουν πυρά με αμείωτη ένταση, ενώ ισχυρές ισραηλινές δυνάμεις της αστυνομίας, αλλά και του στρατού, αναπτύσσονται στις ισραηλινές πόλεις με ισχυρή παρουσία Αραβοϊσραηλινών.
Οι Άραβες πολίτες του Ισραήλ
Το Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπο με την πιο σοβαρή πολεμική κλιμάκωση από το 2014, ενώ φαίνεται αιφνιδιασμένο από το γεγονός που η βία δεν περιορίστηκε στην Γάζα, ή στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ, αλλά επεκτάθηκε και στις αραβικές γειτονιές του ίδιου του ισραηλινού κράτους, του οποίου το 20% του πληθυσμού είναι Άραβες, που φέρουν την ισραηλινή υπηκοότητα και έχουν δικαίωμα ψήφου.
Είναι οι απόγονοι των Παλαιστινίων που παρέμειναν στην γη τους μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ και παγίως ισχυρίζονται ότι υφίστανται πολιτική κοινωνικών και οικονομικών διακρίσεων. Όμως τα τελευταία χρόνια έχει προστεθεί και η αυξανόμενη στοχοποίηση τους από κόμματα και οργανώσεις της ισραηλινής άκρας δεξιάς, που τους αντιμετωπίζει ως την «πέμπτη φάλαγγα των τρομοκρατών της Χαμάς».
Την στιγμή που διεθνή μέσα ενημέρωσης που αναφερόντουσαν στην «σιωπή» των Αραβοϊσραηλινών στις πρόσφατες συμφωνίες εξομάλυνσης του Ισραήλ με αραβικά κράτη, πλέον αναφέρουν πως τα σπίτια στις αραβικές γειτονιές του Ισραήλ γεμίζουν όλο και περισσότερο με παλαιστινιακές σημαίες, με τους Αραβοϊσραηλινούς να μην ταυτίζονται με τον ισραηλινό στρατό, αλλά με τον λαό της Γάζας. «Φοβόμαστε ότι θα χάσουμε τον έλεγχο της πόλης και των δρόμων», ανέφερε χαρακτηριστικά τοπικός αξιωματούχος.
Στο προσκήνιο η ισραηλινή ακροδεξιά
Αν και ο πρόεδρος της χώρας έψεξε την «επονείδιστη σιωπή» των αραβοϊσραηλινών πολιτικών στα επεισόδια, μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει το ίδιο με την ρητορική μίσους που εδώ και χρόνια επιδίδονται κόμματα της ισραηλινής άκρας δεξιάς εις βάρος των Αράβων πολιτών του Ισραήλ, κόμματα που αποτελούν μάλιστα συμμάχους του ίδιου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος απέτυχε πρόσφατα να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, με το πολιτικό θρίλερ στην χώρα να συνεχίζεται.
Αρκεί να παραθέσουμε την οργισμένη αντίδραση της AIPAC, της οργάνωσης που εκπροσωπεί το ισραηλινό λόμπι των ΗΠΑ, στην απόφαση του Νετανιάχου να συμμαχήσει το 2019 με το κόμμα Εβραϊκή Ισχύς, του δολοφονηθέντα εξτρεμιστή ραβίνου Μέιρ Καχάνε, το οποίο μερικά χρόνια πριν το ίδιο το Ισραήλ χαρακτήριζε ως τρομοκρατική οργάνωση! Σε μία σπάνια πολιτική της παρέμβαση στα εσωτερικά του Ισραήλ, η AIPAC είχε καταγγείλει την συμμαχία του Νετανιάχου με «ένα ρατσιστικό κόμμα», με τον τότε βασικό αντίπαλο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπένι Γκαντς, να δηλώνει πως ο «Νετανιάχου ξεπέρασε μία ηθική κόκκινη γραμμή» (γεγονός που βέβαια δεν τον εμπόδισε από το να συγκυβερνήσει μαζί του).
Μάλιστα η έγκριση της συμμετοχής των ακροδεξιών πολιτικών της Εβραϊκής Ισχύς στις εκλογές του 2019 είχε περάσει από “σαράντα κύματα” από την ισραηλινή εκλογική επιτροπή, καθώς υπήρχαν έντονες αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης, αλλά και του ίδιου του γενικού εισαγγελέα του Ισραήλ, στην συμμετοχή ενός εκλογική κόμματος που χαρακτηρίζει τους αραβοϊσραηλινούς πολίτες ως «προδότες και δολοφόνους».
Το έναυσμα για την σύγκρουση
Το έναυσμα εξάλλου για την πιο σοβαρή πολεμική κρίση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων από το 2014, δεν το έδωσε ούτε η μονομερής αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ που είχε προχωρήσει η κυβέρνηση Τραμπ, ούτε η αμερικανική αναγνώριση της ισραηλινής κατοχής του Γκολάν, ούτε οι συνεχείς ταπεινώσεις των Παλαιστινίων από τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο, που έφταναν κυριολεκτικά τα όρια του εξευτελισμού.
Το έναυσμα για τις τωρινές συγκρούσεις έδωσε και η απόφαση του Ισραήλ να προχωρήσει σε μαζικές εξώσεις παλαιστινιακών οικογενειών στις συνοικίες της Ανατολικής Ιερουσαλήμ (προκειμένου να τις παραχωρήσει σε Εβραίους εποίκους) κατά παραβίαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου και παραβλέποντας τις διεθνείς αντιδράσεις, ακόμα και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, γεγονός που μάλλον εξηγεί και την πρόσφατη παρέμβαση Τραμπ, που σχεδόν κατηγόρησε τον Μπάιντεν για “χλιαρή στήριξη” του Ισραήλ.
Προηγουμένως ο Νετανιάχου είχε αποπειραθεί να προσεγγίσει το ισλαμικό κόμμα Raam, προκειμένου καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, την στιγμή που ήταν ο ίδιος που είχε προσφύγει κατά της συμμετοχής του κόμματος στις εκλογές του 2019, με την αιτιολογία ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία! Όταν ακόμα δεν έχει καταφέρει να νικήσει την Χαμάς στην Γάζα, το Ισραήλ δεν έχει την πολυτέλεια για μία Ιντιφάντα των Αράβων πολιτών του, τους οποίους στην πραγματικότητα δεν μπορεί να έχει εσαεί στο περιθώριο.
Δημοσίευση σχολίου