GuidePedia

0

Της Κύρας Αδάμ
Μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης ήρθε η σειρά της Συνθήκης των Παρισίων να μπει στο στόχαστρο της Τουρκίας. Η Τουρκία καταγγέλλει τώρα διεθνώς ότι η Ελλάδα παραβιάζει και τη Συνθήκη των Παρισίων, στοχεύοντας ευθέως το Καστελόριζο, με την ελληνική κυβέρνηση να γεύεται τώρα τις καταστροφικές συνέπειες των δηλώσεων Δένδια στην Άγκυρα.

Συγκεκριμένα:
Επτά ημέρες μετά τις ζητωκραυγές Δένδια στην Άγκυρα, στις 22 Απριλίου 2021, η Τουρκία ενημέρωσε εγγράφως τη διεθνή κοινότητα και όλους τους διεθνείς οργανισμούς ότι «η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη των Παρισίων1947 διότι εκτελεί στρατιωτική ΑΣΚΗΣΗ στο νησί Μέις ( Καστελόριζο), μολονότι η Συνθήκη επιβάλει καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης στο νησί».

Όμως:
Ο ορισμός αποστρατιωτικοποίηση και αποστρατιωτικοποιημένος της Συνθήκης των Παρισίων , ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ επιβάλει απαγόρευση στρατιωτικών ασκήσεων στη Μεγίστη. Έτσι η θέση της Τουρκίας στερείται σοβαρότητας, αξιοπιστίας και νομικής βάσης, είναι παντελώς έωλη και συντηρείται/αξιοποιείται χάρη στις δηλώσεις Δένδια στην Άγκυρα, ότι η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά διότι δέχεται απειλή.

Η μόνη πειστική και νομικά βάσιμη ελληνική απάντηση θα ήταν ότι η Ελλάδα με την εκτέλεση στρατιωτικών ασκήσεων στο Καστελόριζο ΔΕΝ παραβιάζει τη Συνθήκη των Παρισίων διότι η Συνθήκη ΔΕΝ απαγορεύει στρατιωτικές ασκήσεις στη Μεγίστη.
Στη διεθνή έγγραφη ενημέρωση για την αποστρατιωτικοποίηση του Καστελόριζου, η Τουρκία αναγράφει επακριβώς ότι « η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης για τα ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝ ΑΙΓΑΙΟΥ διότι εκτελεί στρατιωτικές ασκήσεις στο Καστελόριζο».

Έτσι λοιπόν , σήμερα, η Τουρκία εντάσσει (πολύ σωστά) το Καστελόριζο στο ΑΙΓΑΙΟ, διότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της σήμερα. Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο του 2019, την Τουρκία τη βόλευε το Καστελόριζο και η περιοχή ανατολικά της Ρόδου να κείται στη Μεσόγειο, (όπως φαίνεται στο χάρτη του Μ), προκειμένου να οριοθετήσει την τουρκο/λυβική ΑΟΖ σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.

 Και τούτο διότι θέτοντας την περιοχή ανατολικά της Ρόδου στη Μεσόγειο, στην περιοχή αυτή αυτομάτως η Τουρκία καταγράφει 12νμ χωρικά ύδατα, διότι από το 1964 η Τουρκία έχει καθορίσει 6νμ χωρικά ύδατα στο Αιγαίο και 12νμ στη Μεσόγειο, με αποτέλεσμα να στραγγαλίζεται, αφανίζεται και εκμηδενίζεται η ΑΟΖ της Μεγίστης και η ΑΟΖ Ανατολικα της Ρόδου. 

Την τουρκική αυτή ενέργεια αποδέχθηκε εγγράφως και επισήμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσα στην Ελληνική Βουλή τον Οκτώβριο 2019 και αυτό διευκόλυνε την Τουρκία να υπογράψει το Δεκέμβριο του 2019 την τουρκο/λυβική ΑΟΖ, με αποτέλεσμα η Ρόδος και το Καστελόριζο να μην έχουν κανένα κυριαρχικό δικαίωμα πέρα και έξω από τα 6νμ χωρικών υδάτων. Οι δηλώσεις Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση φυλάει την ελληνική κυριαρχία των 6νμ χωρικών υδάτων, ( όταν το Ρους Ρέις έκανε έρευνες μεχρι τα 6νμ από τη Μεγίστη και τη Ρόδο), έθεσαν τη Μεγίστη και την περιοχή ανατολικά της Ρόδου στη Μεσόγειο. Έτσι , μετά την υπογραφή της τουρκο/λυβικής ΑΟΖ, με τη Μεγίστη να έχει μηδέν (0) ΑΟΖ λόγω Μεσογείου τον Δεκέμβριο 2019, η Τουρκία έρχεται σήμερα και εντάσσει τη Μεγίστη στο Αιγαίο, για να μπορεί να διεκδικήσει ότι, με δεδομένο ότι η Μεγίστη έχει μηδέν ΑΟΖ ως νησί της Μεσογείου, το ίδιο το νησί θα έχει και πάλι μηδέν ΑΟΖ ως νησί του Αιγαίου. Εμφανής επιδίωξη της Τουρκίας να ταυτίσει την μηδενική ΑΟΖ της Μεγίστης με μηδέν (0) ΑΟΖ και των λοιπών νήσων του Αιγαίου
.
Στις προκλητικές , μετά την επίσκεψη στην Άγκυρα, ενέργειες της Τουρκίας η κυβέρνηση αντέδρασε με την έκδοση της διεθνούς αγγελίας Α1156/21 που αποκαλύπτει το Μilitaire.gr.


Όπως παρατηρεί ο αναγνώστης μολονότι η Άγκυρα δηλώνει διεθνώς ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη των Παρισίων διότι εκτελεί ασκήσεις στο ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ, η κυβέρνηση ΔΕΝ κατονομάζει το νησί. Αντί για το Καστελόριζο δηλώνει αόριστα ότι θα συνεχίσει να κάνει ασκήσεις στην ΠΕΡΙΟΧΗ και όποιος τη βρει την περιοχή,…τη βρήκε, σαν να φοβάται να κατονομάσει το ελληνικό Καστελόριζο, το οποίο το κατάντησε με μηδέν ΑΟΖ και διασφάλιση του μόνον στα 6νμ.

Μολονότι η Συνθήκη των Παρισίων ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ τις ελληνικές στρατιωτικές ασκήσεις στο Καστελόριζο, εν τούτοις η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα συνεχίσει να κάνει ασκήσεις στην ΠΕΡΙΟΧΗ ,( όχι στο Καστελόριζο), καθ’ όσον είναι σύμφωνες με τη διεθνή νομιμότητα, η οποία είναι Συνθήκη των Παρισίων την οποία επίσης ΔΕΝ ΚΑΤΟΝΟΜΑΖΕΙ.

Τέτοιου είδους ελληνικές αντιδράσεις – απόρροια των ζητωκραυγών για τις δηλώσεις Δένδια- δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει μάλλον μπερδέψει τον ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ των νήσων με τον ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ τους και με τον ΠΑΡΟΠΛΙΣΜΟ, παρέχοντας νομικό και πολιτικό ΟΠΛΙΣΜΟ σε βάρος της Ελλάδας.

Η κερκόπορτα που άνοιξε η κυβέρνηση στην περιοχή Ρόδου- Καστελόριζου σε βάρος του συνόλου των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων επέτρεψε σε 11 τουρκικά αλιευτικά να ψαρεύουν σε περιοχή νοτίως της Κρήτης, ( βλέπε χάρτη), δηλαδή παράνομα, αφού σύμφωνα με την κυβέρνηση, η περιοχή είναι ελληνική ΑΟΖ ,χωρίς όμως ΠΟΤΕ να την έχει κατοχυρώσει. Αυτό οδήγησε την κυβερνητική εκπρόσωπο Α. Πελώνη να δηλώσει απλώς ότι για τους Τούρκους ψαράδες θα γίνει διαμαρτυρία στην Άγκυρα. Και τούτο διότι αν η Ελλάδα είχε κατοχυρώσει την ελληνική ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης δεν θα έκανε διαμαρτυρία στην Άγκυρα , αλλά καταγγελία της Τουρκίας στον ΟΗΕ και θα έκοβε το βήχα της Τουρκίας.
Με την «απλή» διαμαρτυρία της κυβέρνησης την επόμενη φορά θα πάνε όχι 11 αλλά..22 τουρκικά ψαράδικα.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top