”Βρώμικο” παζάρι Ερντογάν με δύση προκαλεί όλες τις χώρες. Οι Τούρκοι είναι σύμμαχοι μόνο του εαυτού τους
Γιώργος Μοτσάκος
ΗΤουρκία παίζοντας τα δικά της “ύποπτα” παιχνίδια στο παρασκήνιο ώθησε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να δείξουν μια ηπιότερη στάση στην “αεροπειρατεία” ουσιαστικά ενός επιβατικού αεροπλάνου από την Λευκορωσία και την σύλληψη ενός αντιφρονούντος δημοσιογράφου στις 23 Μαΐου 2021. Αυτό δήλωσαν δύο διπλωμάτες στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Η Τουρκία υλοποιώντας την δική της τακτική αποδυνάμωσε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, και ουσιαστικά εγκαινίασε μια νέα τακτική με την οποία για κάθε θετική ψήφο της θα λαμβάνει τα δικά της ανταλλάγματα αλλιώς θα επιβάλει “βέτο” με κάθε τρόπο.
Οι 30 χώρες σύμμαχοι του ΝΑΤΟ υπέγραψαν μια ανακοίνωση δύο παραγράφων, καταδικάζοντας την στάση του Μίνσκ κατά της πτήσης της Ryanair και την σύλληψη του δημοσιογράφου Ρ. Πρωτάσεβιτς, η οποία δεν περιελάμβανε ποινικά μέτρα για τα οποία πίεσαν οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία.
Η Άγκυρα επέμεινε ότι οποιαδήποτε αναφορά υποστήριξης για περισσότερες κυρώσεις στη Λευκορωσία θα παραμείνει εκτός κειμένου, ανέφεραν οι δύο διπλωμάτες.
Τα κίνητρα της Τουρκίας δεν ήταν άμεσα σαφή. Διπλωμάτες δήλωσαν ότι η Άγκυρα προσπαθεί να διατηρήσει τους δεσμούς της με τη Μόσχα, τον πλησιέστερο σύμμαχο της Λευκορωσίας, και να διατηρήσει παράλληλα τις οικονομικές σχέσεις με τη Λευκορωσία μέσω της Turkish Airlines, η οποία πραγματοποιεί καθημερινές πτήσεις προς το Μινσκ.
Μια άλλη εκδοχή ήταν η επιθυμία της Τουρκίας να καλωσορίσει τους Ρώσους τουρίστες αυτό το καλοκαίρι μετά την πανδημία COVID-19, αλλιώς η οικονομία της θα πέσει στα Τάρταρα.
Η άνοδος στις μολύνσεις από κορονοϊό τον περασμένο μήνα και σειρά προειδοποιήσεων ακύρωσε πολλές κρατήσεις για την Τουρκία, που δεν αντέχει την προοπτική μιας ακόμη χαμένης τουριστικής περιόδου.
Το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό, αλλά ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ τόνισε: «Η ανακοίνωση του Συμβουλίου του Βόρειοατλαντικού συμφώνου για τη Λευκορωσία συμφωνήθηκε και από τους 30 Συμμάχους με συναίνεση.
Δεν εξετάζουμε τις λεπτομέρειες των συζητήσεων στο Συμβούλιο του Βόρειου Ατλαντικού, οι οποίες είναι εμπιστευτικές», αποφεύγοντας τις λεπτομέρειες που λάβωσαν το ΝΑΤΟ.
Η επιμονή της Τουρκίας σε ένα “ελαφρύ” κείμενο κατά του Μίσνκ αναστάτωσε ορισμένους συμμάχους, ιδίως την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία, οι οποίοι είχαν πιέσει για πιο σκληρές κυρώσεις, ανέφεραν οι διπλωμάτες, και ειδικά την Πολωνία που μετά την αγορά τουρκικών μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων και τις αβρότητες των Τούρκων βρέθηκε εξ απήνης.
Ένας τρίτος διπλωμάτης είπε ότι η στάση της Άγκυρας είχε ως κύριο στόχο να χρησιμοποιηθεί μια διαφορετική διατύπωση από εκείνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία περιέχει λεπτομερείς προτάσεις για κυρώσεις.
Αυτές περιελάμβαναν την απαγόρευση υπερπτήσεων από τον εναέριο χώρο της ΕΕ από αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας, την αποτροπή των αεροπορικών εταιρειών της Λευκορωσίας από τη χρήση αερολιμένων της ΕΕ,καθώς και την έκκληση στις αεροπορικές εταιρείες της ΕΕ να αποφεύγουν τη Λευκορωσία.
"Πολλοί σύμμαχοι ήταν πολύ απογοητευμένοι και οργισμένοι με την Τουρκία. Ήταν σημαντικό για το ΝΑΤΟ να ανταποκριθεί και δεν είναι σαφές γιατί η Άγκυρα θα ήθελε να υπερασπιστεί τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο", δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης που ήταν παρών στη συζήτηση.
Για τον ίδιο και πολλούς άλλους η Τουρκία έχει γίνει ο πιο δύσκολος εταίρος του ΝΑΤΟ τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την “σύγκρουση” με τη Γαλλία για την τουρκική πολιτική στη Λιβύη, με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη Συρία και με την Ελλάδα για τα ενεργειακά δικαιώματα στη Μεσόγειο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση αν έχουν επικρίνει αυτό που βλέπουν ξεκάθαρα ως ολίσθηση προς έναν πιο αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης υπό τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, δεν επιβάλλουν σοβαρά μέτρα κατά των Τούρκων.
Ο κύριος λόγος, σύμφωνα με τους ίδιους διπλωμάτες, είναι το γεγονός ότι η Τουρκία, η οποία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμητικά στρατό στο ΝΑΤΟ ( αν και πληγωμένο βαθιά λόγω των τρομερών διώξεων), βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, με πρόσβαση στον Εύξεινο Πόντο και την Μεσόγειο Θάλασσα, όντας σημαντική για την ΕΕ ή τις Ηνωμένες Πολιτείες για να την αγνοήσουν.
Η Άγκυρα έχει ανακοινώσει επανειλημμένα ότι υποστηρίζει το ΝΑΤΟ, αλλά ότι έχει το δικαίωμα να ακολουθεί τη δική της κυρίαρχη εξωτερική πολιτική.
Αυτό θα φέρει την χώρα αυτή ταχύτατα στην έξοδο αφού πλέον τα συμφέροντα Άγκυρας και ΝΑΤΟ έχουν τεράστια απόκλιση παντού, ακόμα και στα πιο μικρά θέματα πλέον.
Δημοσίευση σχολίου