Σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αποκάλυψη συμπεριλαμβάνεται σήμερα στις σελίδες της εφημερίδας “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ” και φέρει την υπογραφή του έμπειρου και στο αμυντικό ρεπορτάζ συναδέλφου, Μάκη Πολλάτου. Ούτε λίγο ούτε πολύ, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι Έλληνες αξιωματούχοι, πολιτικοί και στρατιωτικοί, εξετάζουν το ενδεχόμενο συμπληρωματικής προμήθειας έξι μαχητικών Rafale για την Πολεμική Αεροπορία.
Πρόκειται για μια αναμφισβήτητα πολύ σημαντική εξέλιξη, ενώ εάν το ρεπορτάζ του καλού συναδέλφου επιβεβαιωθεί επισήμως, θα πρόκειται για μια σκέψη και ενδεχόμενη απόφαση που ασφαλώς κινείται σε εξαιρετικά σωστό δρόμο, με γνώμονα την αμυντική ισχύ της χώρας.
Το γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος αποτελεί όντως “game changer” όπως έχει κατ’ επανάληψη γράψει το DP, ενώ έχουμε καλέσει ανοιχτά την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας να κινηθεί το συντομότερο δυνατό στην κατεύθυνση εξασφάλισης άλλης μιας μοίρας μαχητικών του τύπου.
Θα πρόκειται για μια απόφαση η οποία έχει και οικονομικό νόημα, πέραν του στρατιωτικού. Πέραν δηλαδή των πολλαπλών και ιδιαίτερα καθοριστικών για την ισορροπία στο Αιγαίο επιχειρησιακών ωφελημάτων που εξασφαλίζει, η προμήθεια περισσοτέρων έχει και οικονομικό νόημα, καθώς επιμερίζεται το κόστος που έχει καταβάλει η Ελλάδα για τη δημιουργία υποδομής υποστήριξης.
Ορθώς αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Μάκη Πολλάτου, ότι ο αριθμός 24 για μαχητικά αεροσκάφη συνιστά μια “ενισχυμένη πολεμική Μοίρα”. Θα προσθέταμε, ότι εάν με το καλό προχωρήσει τέτοια συμφωνία, αυτό θα συμβεί μάλλον υπό την προϋπόθεση, η Κροατία να μην επιλέξει γαλλική λύση μεταχειρισμένων Rafale για την Πολεμική Αεροπορία της.
Ίσως όμως να συνιστά και την οριστικοποίηση μιας νέας πολιτικής της ηγεσίας της γαλλικής Αεροπορίας (Armée de l’Air) για τον εμπλουτισμό της λίστας των χρηστών του μαχητικού, αφού αυτή καλείται να διαθέσει μεταχειρισμένα μαχητικά.
Δηλαδή, την εξασφάλιση περισσοτέρων ετών απρόσκοπτης λειτουργία της γραμμής παραγωγής της Dassault Aviation, που θα στηρίξει την προσπάθεια περαιτέρω αναβάθμισης των δυνατοτήτων του γαλλικού επανδρωμένου μαχητικού 4,5 γενιάς, έως την έλευση του ευρωπαϊκού (γαλλογερμανικού FCAS).
Η ενδεχόμενη υλοποίηση λοιπόν απόφασης για προμήθεια άλλων έξι Rafale από την Ελλάδα, θα καλύψει κατά ένα σημαντικό ποσοστό τον “δρόμο” μέχρι την εξασφάλιση τουλάχιστον 36 μαχητικών Rafale για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Ο αριθμός αυτός θεωρείται από ειδικούς στις αεροπορικές επιχειρήσεις ως ο ελάχιστος αποδεκτός, ώστε η αξιοποίησή του να έχει πλήρες οικονομικό και στρατιωτικό / επιχειρησιακό νόημα για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Μακάρι η αποκάλυψη του συναδέλφου στο “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ” να επιβεβαιωθεί πολύ σύντομα.
Δεν είναι τυχαίο ότι το 36 είναι ο αριθμός της πρώτης προμήθειας Rafale από την ινδική Αεροπορία. Οι Αιγύπτιοι επέλεξαν 24-36, αναλόγως της διαθέσιμης χρηματοδότησης και το Εμιράτο του Κατάρ 24, με δικαίωμα προαίρεσης (option) για άλλα 12, δηλαδή συνολικά 36. Τον περασμένο Φεβρουάριο ανακοινώθηκαν συζητήσεις με την Ινδονησία για 36 Rafale. Κάποια “ειδική / τεχνοκρατική ερμηνεία” υποκρύπτεται πίσω από τα νούμερα αυτά.
Δημοσίευση σχολίου