Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Η σπίθα άναψε με την αναφορά του Μεβλούτ Τσαβουσογλου περί Τούρκων της Θράκης. Το μπαλάκι πήρε στη συνέχεια ο Νίκος Δένδιας, που αναφέρθηκε στη συνθήκη της Λοζάνης, η οποία ρητώς κατονομάζει την μειονότητα ως μουσουλμανική.
Αλλά πέρα από το επιχείρημα του Τσαβούσογλου περί ατομικού προσδιορισμού, ας δούμε τα πραγματικά γεγονότα, τα οποία μονίμως και σκοπίμως η Άγκυρα διαστρεβλώνει.
Στις ανταλλαγές των πληθυσμών με βάση την εν λόγω συνθήκη, το ισοζύγιο ήταν υπέρ της Άγκυρας μια και οι Έλληνες που εγκατέλειψαν τις πατρογονικές τους εστίες ήταν πολλαπλάσιοι από τις αντίστοιχες των Τούρκων.
Όμως οι εναπομείναντες μουσουλμάνοι στην Θράκη και οι Ρωμιοί σε Κωνσταντινούπολη Ίμβρο και Τένεδο ήταν περίπου 120.000, τόσο από την πλευρά της Ελλάδας όσο και από την πλευρά της Τουρκίας.
Σήμερα ποια είναι η σύνθεση των αναγνωρισμένων από τις συνθήκες μειονοτήτων στις δύο πλευρές;
Η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης έχει αυξήσει τους αριθμούς του 1923, ενώ οι μειονότητες σε Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο έχουν εξολοθρευθεί. Μόλις δύο χιλιάδες υπέργηροι έχουν παραμείνει στην Πόλη από την ανθούσα μειονότητα και λίγες εκατοντάδες σε Ίμβρο και Τένεδο.
Πως εξαφανίστηκαν οι Ρωμιοί από αυτές τις περιοχές;
Με τη βία παρά τις προστατευτικές διεθνείς συνθήκες. Οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης υπέστησαν το πογκρόμ του 1955 και 1963, που ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι οργανώθηκε από το Τουρκικό κράτος, με την χρήση στρατιωτών που τους φόρεσαν πολιτικά.
Στα τα δύο νησιά Ίμβρο και Τένεδο εξαπέλυσαν βαρυποινίτες του ποινικού δικαίου που εστάλησαν εκεί με σκοπό να εξαναγκάσουν το ελληνικό στοιχείο να τα μαζέψει και άρον-άρον να μετακινηθεί προς την Ελλάδα.
Αλήθεια πόσο τήρησαν οι Τούρκοι τα συμφωνηθέντα της Λοζάνης στην περίπτωση των Ελλήνων, που ζούσαν σε αυτές τις περιοχές που παρέμειναν υπό τουρκική κυριαρχία;
Αν πάρουμε τα γραπτά της Λοζάνης, θα διαπιστώσουμε ότι για την Ίμβρο η πρόβλεψη ήταν να αυτοδιοικηθεί το νησί και η πρόβλεψη ήταν η Χωροφυλακή να στελεχώνεται από το ελληνικό στοιχείο.
Είναι λοιπόν τραβηγμένο από τα μαλλιά, να μιλάει ο Τσαβούσογλου για ατομικό αυτοπροσδιορισμό των μειονοτικών της Θράκης, όταν οι μουσουλμάνοι της περιοχής δεν είναι όπως οι Ρωμιοί της Τουρκίας όλοι στο γένος Έλληνες. Εδώ έχουμε ένα κομμάτι που είναι τουρκογενείς, ένα άλλο που είναι Πομάκοι και ένα τρίτο Ρομά.
Αν δουν λίγο πίσω οι Τούρκοι, θα πρέπει να καταλάβουν ότι εδώ ισχύει αυτό που λένε, εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι.
Αλλά να περάσουμε στο άλλο θέμα που ετέθη στις δηλώσεις των Δένδια – Τσαβούσογλου αυτό του εξοπλισμού των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
Στην παρατήρηση του Έλληνα ΥΠΕΞ για την στρατιά του Αιγαίου, που έχει αναπτύξει η Τουρκία στα δυτικά παράλια της απέναντι από τα νησιά μας, η απάντηση που δεν υπήρξε, ήταν σιγή ιχθύος. Για να μην πάμε και στις αποβατικές ασκήσεις των Τούρκων που πραγματοποιουν στην περιοχή με σενάριο απόβαση σε νησί.
Κι επειδή η Τουρκία δεν έχει απέναντί της άλλα νησιά εκτός από τα Ελληνικά, η απάντηση είναι τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια. Για να μην πάμε και στην παρατήρηση Δένδια για τις 400 πτήσεις των τουρκικών μαχητικών αεροπλάνων πάνω από τα νησιά του Α.Αιγαίου, που παραβιάζουν κατάφωρα την κυριαρχία επί ελληνικού εδάφους της χώρας μας.
Όμως ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε και στο casus belli, δηλ. την αιτία πολέμου σε περίπτωση που η Ελλάδα ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμα της,αυτό της επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα δώδεκα μίλια.
Όπως είναι γνωστό η Τουρκία μόλις η Ελλάδα επικύρωσε την συμφωνία για το Δίκαιο της Θάλασσας το 1995, απάντησε με ψήφισμα στο κοινοβούλιο της για casus belli, που σημαίνει ότι απείλησε με πόλεμο την χώρα μας, κατά παράβαση των αρχών του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, αδιαφορώντας παράλληλα και το γεγονός ότι οι δύο χώρες ανήκουν στην ίδια συμμαχία, το ΝΑΤΟ.
Αλλά και στο θέμα της σημερινής διαφοράς του εύρους εναερίου χώρου και χωρικών υδάτων, ο Ν. Δένδιας επεσήμανε ότι η Τουρκία από το 1931 που ισχύει δεν προέβαλε ενστάσεις ή αντιρρήσεις, αλλά το θυμήθηκε το 1975 μισό σχεδόν αιώνα αργότερα.
Όμως ο Τσαβούσογλου τα έδωσε όλα διαστρεβλώνοντας τα πραγματικά γεγονότα ήταν στο μεταναστευτικό. Αναφέρθηκε στις επαναπροωθήσεις. Παρέλειψε όμως να μας πει τι έκαναν στον Έβρο πριν ένα χρόνο, γιατί συνοδεύουν τουρκικές ακταιωροί και πολεμικά σκάφη τα φουσκωτα με τους μετανάστες από την Σομαλία και όχι την Συρία προς τα ελληνικά νησιά.
Επίσης γιατί δεν τηρεί την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που προβλέπει την επιστροφή στην γειτονική μας χώρα, όσων δεν έχουν πάρει άσυλο στη χώρα μας.
Το θράσος Τσαβούσογλου ξεπέρασε κάθε όριο όταν αναφέρθηκε στην εκατέρωθεν συντήρηση τζαμιών και μνημείων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Ελλάδα και των Χριστιανικών Ναών στην Τουρκία. Η πληρωμένη απάντηση ήρθε από τον Ν. Δένδια που αναφέρθηκε στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και της Μονής της Χώρας με τα μοναδικά ψηφιδωτά που επίσης μετατρέπεται σε τζαμί.
Τέλος επισημάνθηκε από ελληνικής πλευράς το θέμα της Ευρώπης που οι Τούρκοι επιχειρούν να θέσουν εκτός των προκλητικών κινήσεών τους, τόσο στην περίπτωση της ελληνοτουρκικής διαφοράς όσο και σε αυτήν που αφορά την επικείμενη πενταμερή για το κυπριακό.
Η απάντηση ήταν καθαρή από ελληνικής πλευράς με το σκεπτικό ότι η Ευρώπη είναι το σπίτι μας και οι χώρες που συμμετέχουν σε αυτήν οφείλουν να σέβονται το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Η Τουρκία είναι σαφές ότι θέλει απέναντί της μόνη την Ελλάδα και επιδιώκει όταν ισχυρίζεται ότι θέλει να ενταχθεί στην Ε.Ε. μια σχέση α λα καρτ που θα της επιτρέπουν να μην αποδεχτεί όσα έχουν εδώ και δεκαετίες συμφωνηθεί και δεσμεύουν κάθε χώρα κράτος-μέλος.
Το οξύμωρο αυτό σχήμα που επιδιώκει να πετύχει η Τουρκία, δείχνει ότι θέλει μόνο τα οικονομικά κέρδη από την Ευρώπη και καμιά δέσμευση για ειρηνική διευθέτηση διαφορών με τα κράτη μέλη της Ε.Ε., στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
Το γεγονός ότι η Ελληνική στάση επικροτήθηκε από το σύνολο του ελληνικού λαού και από τα πολιτικά κόμματα ,παρά τους επι μέρους αστερίσκους είναι μια ένδειξη, ότι επιτέλους υπάρχει ένα ενιαίο μέτωπο. Σε αυτό το θέμα ήρθε η ώρα να ακολουθήσουμε επιτέλους το παράδειγμα των Τούρκων…
Δημοσίευση σχολίου