Τσιλιόπουλος Ευθύμιος
Δόξες Ψυχρού Πολέμου γνωρίζουν οι μυστικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο, όπως, εξάλλου, και οι απανταχού ένοπλες δυνάμεις. Δεν είναι μόνο η πολυπολικότητα του διεθνούς συστήματος, η οποία επιτρέπει σε περιφερειακούς παίκτες να επιδίδονται σε προσπάθειες ανάδειξής τους σε πόλους ισχύος. Είναι και το νέο τεχνολογικό περιβάλλον, μέσω του οποίου οι υπηρεσίες πληροφοριών αλωνίζουν.
Η διόγκωση των ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων τις μετέτρεψε σε εστίες αναταραχής στη Μέση Ανατολή, τη νοτιοανατολική Ασία και την Αφρική, αλλά και σε απειλές για τον υπόλοιπο κόσμο. Αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ανακοίνωσαν την περασμένη Τετάρτη την εκτίμησή τους για τις απειλές που επηρεάζουν τα αμερικανικά συμφέροντα, εστιάζοντας στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και στις στρατιωτικές ανησυχίες που θέτουν αφ’ ενός το Πεκίνο και η Μόσχα, αφ’ ετέρου η τρομοκρατία. Ήταν εδώ και δύο χρόνια η πρώτη τέτοια αξιολόγηση που παρουσιάστηκε επίσημα σε ακρόαση στο Κογκρέσο.
Η επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Αβρίλ Χέινς, ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, περιέγραψε την Κίνα ως «σχεδόν ισότιμο ανταγωνιστή που προκαλεί τις ΗΠΑ σε πολλές αρένες, ενώ πιέζει για να αναθεωρήσει τους παγκόσμιους κανόνες με τρόπους που ευνοούν το αυταρχικό κινεζικό σύστημα». Στην εναρκτήρια δήλωσή της αναφέρθηκε και στις προσπάθειες της Ρωσίας να υπονομεύσει την επιρροή των ΗΠΑ, στο πως το Ιράν τροφοδοτεί την αστάθεια στη Μέση Ανατολή, στην παγκόσμια τρομοκρατία και στην απειλή των πυρηνικών και βαλλιστικών πυραυλικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας.
Μεταξύ άλλων, η Χέινς ανέφερε ότι το Πεκίνο βλέπει μια «γεωπολιτική μετατόπιση» που έχει συμβεί υπέρ του σε βάρος των ΗΠΑ. Κατέληξε, επίσης, στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία συνεχίζει να χρησιμοποιεί κυβερνοεπιθέσεις για να στοχεύσει κρίσιμες υποδομές των ΗΠΑ. Η Τεχεράνη –κατά την έκθεσή της– θα επιδιώξει να αποφύγει την άμεση σύγκρουση με τις ΗΠΑ, περιορίζοντας τις επιθέσεις της, ώστε να μην προκαλέσει απάντηση από την Ουάσινγκτον. Τέλος, εικάζει ότι η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να εξετάσει την επανάληψη πυρηνικών δοκιμών και δοκιμών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς φέτος.
Μεταξύ άλλων, η Χέινς ανέφερε ότι το Πεκίνο βλέπει μια «γεωπολιτική μετατόπιση» που έχει συμβεί υπέρ του σε βάρος των ΗΠΑ. Κατέληξε, επίσης, στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία συνεχίζει να χρησιμοποιεί κυβερνοεπιθέσεις για να στοχεύσει κρίσιμες υποδομές των ΗΠΑ. Η Τεχεράνη –κατά την έκθεσή της– θα επιδιώξει να αποφύγει την άμεση σύγκρουση με τις ΗΠΑ, περιορίζοντας τις επιθέσεις της, ώστε να μην προκαλέσει απάντηση από την Ουάσινγκτον. Τέλος, εικάζει ότι η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να εξετάσει την επανάληψη πυρηνικών δοκιμών και δοκιμών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς φέτος.
Κατασκοπεία στον Καναδά
Οι Αμερικανοί γερουσιαστές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για απειλές στον κυβερνοχώρο, σημειώνοντας την επίθεση SolarWinds που συνδέεται με τη Ρωσία και την εκτεταμένη επιμόλυνση πολλών συστημάτων υπολογιστών με έδρα τις ΗΠΑ. «Με έναν αντίπαλο που έχει αυξήσει το πεδίο εφαρμογής, την κλίμακα και την εκλέπτυνση του, πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχουν τυφλά σημεία στο έθνος μας σήμερα», είπε ο διευθυντής της NSA Πολ Νακασόνε.
Ταυτόχρονα, η καναδική υπηρεσία πληροφοριών ασφαλείας (CSIS) ανέφερε ότι οι δραστηριότητες κατασκοπείας στον Καναδά βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Στην έκθεση, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, η υπηρεσία δήλωσε ότι οι απειλές κατασκοπείας κατά των καναδικών συμφερόντων αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2020, αυξήθηκαν σε ισχύ και εξελίχθηκαν σε χαρακτήρα.
Πολλά από τα αλλαγμένα χαρακτηριστικά της ξένης κατασκοπείας εναντίον καναδικών στόχων κατά το 2020 αφορούσαν το ξέσπασμα του Covid-19 και την επακόλουθη πανδημία. Συγκεκριμένα, ο μεγάλος αριθμός ατόμων που εργάζονταν από το σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας ώθησε ξένους παράγοντες να επωφεληθούν από τα τηλεπικοινωνιακά περιβάλλοντα. Οι ξένοι κατάσκοποι «προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που δημιουργήθηκαν από την πανδημία», προκειμένου να συλλέξουν πληροφορίες, σύμφωνα με την έκθεση CSIS.
Η καναδική υπηρεσία πληροφοριών, όπως και οι αμερικανικές, χαρακτήρισε την Κίνα και τη Ρωσία δύο από τους πιο επιθετικούς παράγοντες κατασκοπείας. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι δύο αυτές χώρες ασκούν τις κατασκοπευτικές τους δραστηριότητες ολοένα και περισσότερο μέσω μη παραδοσιακών κατασκόπων. Δηλαδή μέσω ατόμων και οντοτήτων που δεν συνδέονται επίσημα με τις μυστικές υπηρεσίες, όπως ακαδημαϊκοί, ερευνητές και υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα, στους οποίους έχει ανατεθεί να συλλέγουν ευαίσθητες στρατιωτικές, πολιτικές και οικονομικές πληροφορίες εντός και σχετικά με τον Καναδά.
Μυστικές υπηρεσίες και αντιφρονούντες
Τέλος, η έκθεση της καναδικής υπηρεσίας πληροφοριών (CSIS) επισημαίνει την εντατικοποίηση της συλλογής πληροφοριών για κατοίκους του Καναδά που κατάγονται από τρίτες χώρες. Τις πληροφορίες συλλέγουν οι μυστικές υπηρεσίες αυτών των τρίτων χωρών, επειδή συχνά οι κοινότητες μεταναστών εκφράζουν κριτική για την κυβέρνηση της χώρας καταγωγής τους. Γι’ αυτό και δέχονται απειλές και εκφοβισμούς. Σε άλλες περιπτώσεις, οι ξένες υπηρεσίες πληροφοριών διεισδύουν στις κοινότητες των μεταναστών για να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με αντιφρονούντες.
Παρόμοια είναι τα συμπεράσματα και άλλων δυτικών υπηρεσιών. Στην Ολλανδία, την Βρετανία, την Δανία και σε άλλες χώρες, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν επισημάνει δημοσίως την μεγάλη αύξηση της δραστηριότητας ξένων πρακτόρων στην επικράτειά τους. Η παρακολούθηση αντιφρονούντων είναι ένας από τους λόγους που έχει διογκωθεί η δραστηριότητα των μυστικών υπηρεσιών. Δεν πρόκειται μόνο για τις δραστηριότητες παραδοσιακά αυταρχικών καθεστώτων/ Είναι και η μετάπτωση κρατών, όπως η Τουρκία και το Πακιστάν, σε πιο αυταρχικές καθεστωτικές μορφές, οι οποίες ευνοούν την παρακολούθηση αντιφρονούντων.
Η περίπτωση της Τουρκίας είναι χαρακτηριστική, καθώς η ΜΙΤ υπό τον Ερντογάν, όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν, έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο δίκτυο σε Ευρώπη, Αμερική και Αφρική το οποίο ασκεί κατασκοπεία, παρακολουθεί Τούρκους αντιφρονούντες και προσπαθεί να οικοδομήσει μηχανισμούς επιρροής της Τουρκίας στις χώρες που δραστηριοποιείται.
Η υπερδραστήρια Κίνα
Τα ίδια κάνει και η Κίνα. Παράλληλα με την κούρσα που έχει αποδυθεί για να αυξήσει την οικονομική, στρατιωτική και γεωστρατηγική ισχύ της, εντείνει και τη δράση των μυστικών της υπηρεσιών. Χαρακτηριστικά, την Τετάρτη (14 Απριλίου) ο διευθυντής του FBI (αρμόδιος για την αντικατασκοπεία) Κρίστοφερ Ρέι προειδοποίησε ότι η αύξηση της παγκόσμιας δύναμης της Κίνας αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τα αμερικανικά οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα. Είπε συγκεκριμένα ότι η υπηρεσία του ανοίγει μια νέα έρευνα για κινεζικές δραστηριότητες κάθε 10 ώρες!
Η Κίνα στοχεύει ειδικά στην κλοπή υψηλού επιπέδου πληροφοριών που αφορούν νέες τεχνολογίες αλλά και οικονομικές δραστηριότητες. Η μαζική αποστολή φοιτητών από την Κίνα σε δυτικά πανεπιστήμια και ιδρύματα παίζει σημαντικό ρόλο στην απόκτηση αυτών των πληροφοριών. Στο παρελθόν έχουμε επίσης αναφερθεί στο πως διογκώθηκαν και πως λειτουργούν πλέον οι κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Χάκερς και κυβερνοπόλεμος
Η ραγδαία ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και η αυξημένη ικανότητα των χάκερς έχει φτάσει τον κυβερνοπόλεμο των υπηρεσιών σε τεράστια επίπεδα. Σ’ αυτό το πεδίο δραστηριοποιούνται ακόμη και ιδιώτες, οι οποίοι πωλούν τις υπηρεσίες τους σε κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών. Δεν περνάει μέρα που να μην αναφέρονται κυβερνοεπιθέσεις με διαφόρους βαθμούς επιτυχίας σε διάφορες χώρες. Το μέγεθος της απειλής αναφέρεται συχνά από τις υπηρεσίες σχεδόν όλων των κρατών με εκτοξεύσεις απειλών και σκληρής ρητορικής εκατέρωθεν.
Και ενώ ο κυβερνοεπιθέσεις καλά κρατούν, οι ροές μεταναστών και προσφύγων που εντάθηκαν τα τελευταία χρόνια, έχουν δώσει την ευκαιρία σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής που εξάγουν μετανάστες να αυξήσουν την φυσική παρουσία των πρακτόρων τους κυρίως στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ. Οι δραστηριότητες αυτών των πρακτόρων εστιάζονται στην κατόπτευση φυσικών στόχων, στην παρακολούθηση αντιφρονούντων, αλλά και στην εκτέλεση πράξεων εναντίον τους, καθώς και στην στρατολόγηση ατόμων που έχουν πρόσβαση σε ανώτερα επίπεδα πληροφοριών.
Αυτό που δεν αναμενόταν είναι η αύξηση της δραστηριότητας μυστικών υπηρεσιών στον αποκαλούμενο και “πόλεμο των εμβολίων”. Το Ισραήλ παραδέχτηκε ανοικτά την ανάμιξη της Μοσάντ στην απόκτηση ιατρικών μέσων και εμβολίων από την διεθνή αγορά. Ο μαζικός εμβολιασμός των πολιτών της χώρας με διάφορα εμβόλια είναι ενδεικτικός το πως η Μοσάντ κατάφερε να βρει τα εμβόλια, παρακάμπτοντας τις επίσημες εφοδιαστικές αλυσίδες.
Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η δράση των μυστικών υπηρεσιών θα ενταθεί καθώς θα ενταθούν οι αντιθέσεις μεταξύ αλλά και εντός κρατών. Εκτός από όσα προαναφέραμε άλλος ένας παράγοντας που θεωρούν ότι θα συμβάλει στην αύξηση αυτή είναι οι εσωτερικές και εξωτερικές συγκρούσεις που θα προκληθούν σε διάφορες χώρες, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας που θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία μετά την πανδημία.
Δημοσίευση σχολίου