GuidePedia

0


Εκτενέστατη ανάλυση του καναλιού Aljazeera, (ανταπόκριση Sean Matthews). των σχέσεων στο τρίγωνο Ελλάδας, Ισραήλ και Τουρκίας, και στην ανάδυση μιας νέας πολυεπίπεδης συμμαχίας της Αθήνας και της Ιερουσαλήμ. Επισημαίνονται τα κύρια σημεία:

Έγκριση της πράσινης κάρτας Covid 19 από τους ηγέτες Ελλάδας και Ισραήλ επιτρέπει την έλευση εμβολιασμένων Ισραηλινών τουριστών

Η δημιουργία από τους Ισραηλινούς σχολής πτήσεων για την ελληνική πολεμική αεροπορία

 Οι αμυντικοί δεσμοί και οι τουριστικές ροές συμβολίζουν από κοινού την αναδυόμενη εταιρική σχέση Ελλάδας και Ισραήλ που οικοδομείται με φόντο την προσέγγιση της Ιερουσαλήμ με τους Άραβες γείτονες και μία πιο δυναμική εξωτερική πολιτική υπό τον Τούρκο Πρόεδρο Erdogan.

 Η ανάλυση φιλοξενεί τις ταυτόσημες εκτιμήσεις του Δημήτρη Καιρίδη, βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και του Eran Lerman, αντιπροέδρου του Ινστιτούτου της Ιερουσαλήμ για τη Στρατηγική και την Ασφάλεια, και πρώην αναπληρωτή συμβούλου εθνικής ασφάλειας από το 2009 έως το 2015, για τον τρόπο που αναπτύχθηκαν οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις από τα τέλη της δεκαετίας του 2000.

Γίνεται αναφορά στην τριμερή συνεργασία Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου, που θεμελιώθηκε το 2016, και αναπτύχθηκε στη συνέχεια διευρύνοντας την ατζέντα πολύ πέραν του αρχικού σκοπού για την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου EastMed.

 Η συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των τριών χωρών και η υπογραφή του μνημονίου για την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση της ευρωπαϊκής ηπείρου με τα ηλεκτρικά δίκτυα Κύπρου και Ισραήλ.

 Η ταχύτητα με την οποία Ελλάδα και Κύπρος κατέληξαν σε μία πράσινη κάρτα εμβολιασμού με το Ισραήλ καταδεικνύει ότι ο τουρισμός είναι ένα νέο πεδίο συνεργασίας.

Γίνεται αναδρομή στις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις και τονίζεται η σημασία της επίθεσης στο Mavi Marmara και της Αραβικής Άνοιξης ως οροσήμων για την αλλαγή των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία και στη συνέχεια την Ελλάδα.

Τα τελευταία 20 χρόνια, έχει αυξηθεί σε τεράστιο βαθμό η σημασία της Ανατολικής Μεσογείου για το Ισραήλ.

Ελλάδα και Ισραήλ μοιράζονται την ανησυχία για τις ενέργειες του Erdogan. “Καμία χώρα δεν μπορεί να/ή θα αναγνωρίσει την Τουρκία ως τον περιφερειακό ηγεμόνα. Εκτός εάν η Τουρκία υπαναχωρήσει στην περιοχή, θα υπάρξει ένταση και κλιμάκωση με όλες τις άλλες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο”, λέει ο Καιρίδης.

Ο ισχυρισμός Erdogan ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν αποκλειστικές οικονομικές ζώνες και η αμφισβήτηση εκ μέρους του συνθηκών της εποχής του πρώτου παγκοσμίου πολέμου που οριοθετούν τα σύνορα των δύο χωρών έχουν κλιμακώσει τις εντάσεις, γι’ αυτό η Ελλάδα επιθυμεί σφόδρα τη συνεργασία με το Ισραήλ.

 Η Τουρκία, μία μεγάλη χώρα, μέλος της G20, βρέθηκε αντιμέτωπη με νομισματική κατάρρευση πρόσφατα, γεγονός που σε συνδυασμό με τις επαπειλούμενες κυρώσεις της ΕΕ, οδηγεί τον Erdogan να επανεκκινήσει τις σχέσεις με το Ισραήλ διορίζοντας νέο πρέσβη.

Οι εμπορικές σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας άνθησαν σε πείσμα των επιδεινούμενων πολιτικών σχέσεων.
 Ωστόσο, η πλάστιγγα για το Ισραήλ δείχνει να γέρνει προς την Ελλάδα (ενδιαφέρον για ελληνική αγορά ακινήτων, ενίσχυση των σχέσεων μέσω του τουρισμού)

Ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed, το πιο μεγαλεπήβολο πρότζεκτ της συνεργασίας των δύο χωρών, φαίνεται ότι έχει παγώσει. Τα κράτη του Κόλπου προετοιμάζονται για έναν κόσμο μακροπρόθεσμων πτώσεων στις τιμές ενέργειας, και η Μέση Ανατολή του 2021 μπορεί να μην χρειάζεται περισσότερους αγωγούς.

Η πρόσφατη ανακοίνωση από το Ισραήλ σχεδίων για την κατασκευή ενός προσφορότερου από άποψη κόστους αγωγού που θα συνδέει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της χώρας με τις εγκαταστάσεις ρευστοποίησης της Αιγύπτου, σημαίνουν μία αναδίπλωση του Ισραήλ σε σχέση με τον EastMed στην τρέχουσα μορφή του.

Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, η νέα σχέση του Ισραήλ με την Ελλάδα είναι εμβληματική της ευρύτερης πρόκλησης για τα κράτη στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή: την μετατόπιση σχέσεων που επικεντρώνονται στη συνεργασία στους τομείς ασφάλειας και ενέργειας προς σχέσεις βασισμένες στην οικονομική ολοκλήρωση, την προηγμένη τεχνολογία και τη δημιουργία ευκαιριών για τους πολίτες στην μετά-τον-Covid-19 εποχή.

 «Αυτή η σχέση δεν είναι μονοδιάστατη. Επιθυμούμε να την αναπτύξουμε σε όλα τα μέτωπα», λέει ο Καιρίδης. «Η ισραηλινή γεωργία είναι αρκετές φορές πιο παραγωγική από ό,τι η ελληνική. Υπάρχουν επίσης πεδία όπου η Ελλάδα είναι μπροστά, όπως η ναυτιία και ο τουρισμός».

– Η επόμενη δοκιμασία για τις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις μπορεί να μην είναι ο Erdogan αλλά το πώς αυτή θα κινηθεί πέρα από αυτόν.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top