Μανώλης Κωστίδης
Αμέσως μετά το τέλος της δημόσιας κόντρας Δένδια – Tσαβούσογλου, προσπαθήσαμε να ενημερωθούμε αν με αυτόν τον τρόπο έγιναν οι συνομιλίες στη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών.
«Το κλίμα που επικρατούσε στις συνομιλίες ήταν μια χαρά, παρά τις διαφωνίες. Στις δηλώσεις εμείς κρατήσαμε χαμηλούς τόνους και θέσαμε γενικά τα ζητήματα, όμως ο κ. Δένδιας άρχισε να θέτει ζητήματα, ενώ δεν είχε προβλεφθεί κάτι τέτοιο. Δεν μπορούσαμε να μην απαντήσουμε και να εκφράσουμε τις θέσεις μας», ανέφερε ανώτατη πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, με την οποία συνομιλήσαμε αμέσως μετά τον τσακωμό Δένδια – Τσαβούσογλου στο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας. Αυτή την άποψη εξέφρασαν και έμπειροι Τούρκοι διπλωμάτες. Κατά τη διάρκεια της λογομαχίας των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, όλοι οι δημοσιογράφοι έκπληκτοι συνομιλούσαμε μεταξύ μας, ενώ οι διπλωμάτες των δύο χωρών προσπαθούσαν να ακούσουν με προσοχή τις δηλώσεις και τη διερμηνεία στα ακουστικά τους.
Μέχρι τις δηλώσεις των δύο υπουργών μπροστά στους δημοσιογράφους και στις τηλεοπτικές κάμερες το γενικότερο κλίμα που επικρατούσε στην Αγκυρα ήταν θετικό. Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και η τετ α τετ συνάντηση, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η τουρκική πλευρά –αλλά δεν αποδέχεται η ελληνική που επισημαίνει τις επίμονες αναφορές στη μειονότητα– δεν έγινε σε αρνητικό κλίμα.
Στο δείπνο που ακολούθησε τη συνέντευξη, το κλίμα ήταν σαφώς καλύτερο και οι δύο πλευρές φέρεται να εξήγησαν τους λόγους που οδηγήθηκαν οι δηλώσεις σε επίπεδο δίχως προηγούμενο. Η εξήγηση που έδωσαν κάποιοι έμπειροι διπλωμάτες είναι πως μετά τη διάρκειας περίπου 20 μηνών ένταση, θα ήταν αναμενόμενο αυτή να εκδηλωθεί πίσω από τις κλειστές πόρτες, αλλά τελικά καταγράφηκε και δημοσίως.
Ελληνες διπλωμάτες θεωρούν πως η ομιλία του κ. Νίκου Δένδια δεν ήταν ιδιαίτερα επικριτική κατά της Τουρκίας και αναφέρουν πως δεν θα μπορούσαν κάποια θέματα να μην ειπωθούν δημόσια.
Η Γενεύη
Οι συγκεκριμένες αναφορές του κ. Ν. Δένδια σε παραβιάσεις εναέριου χώρου, υπερπτήσεις, casus belli κ.λπ., υποστηρίζεται από την τουρκική πλευρά πως «εκνεύρισαν» τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου που έθεσε όλα τα ζητήματα της τουρκικής ατζέντας, από αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μέχρι και τα θέματα της μειονότητας στη Θράκη.
Αναρωτηθήκαμε ποια θα είναι η συνέχεια αυτής της προσπάθειας προσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών. Πηγές μάς τόνισαν πως η επόμενη συνάντηση των δύο υπουργών στην άτυπη διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό ενδέχεται να είναι σε καλύτερο κλίμα, δίχως να αποκλείουν εκτροπές αυτή τη φορά όχι δημόσια, αλλά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, καθώς η Αγκυρα πηγαίνει με τη θέση των δύο κρατών.
Το δείπνο
Μετά το τέλος του δείπνου «ιφτάρ», το οποίο έγινε στο προεδρικό μέγαρο, λόγω της αλλαγής του προγράμματος, Τσαβούσογλου και Δένδιας ήταν πιο χαμογελαστοί όταν πέρασαν από δίπλα μας, όμως φανερή ήταν η ενόχλησή τους από το «θερμό επεισόδιο» που συνέβη λίγα μέτρα από την προεδρική κατοικία.
Για την Ιστορία, το μενού του δείπνου περιελάμβανε ένα ανάμεικτο πιάτο με μεζέδες για «ιφτάρ», ακολούθησαν τυρόπιτα και φακόσουπα με κρουτόν, το κυρίως πιάτο ήταν λαβράκι με σαλάτα και για γλυκό είχε μπακλαβά και σιμιγδαλένιο χαλβά.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σήμερα θα ταξιδέψει στη Λευκωσία για να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ.
Δημοσίευση σχολίου