GuidePedia

0


του Αμπντουλάχ Μποζκούρτ
Ο Τουρκικός στρατός κατέγραψε 131 νησιά, νησίδες και βραχώδεις σχηματισμούς στο Αιγαίο Πέλαγος, το καθεστώς των οποίων αμφισβητήθηκε με τη γειτονική Ελλάδα και προετοίμασε σχέδια για την ανάληψη τους κατά τη διάρκεια σύγκρουσης, σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο που έλαβε η Nordic Monitor.

Το μυστικό έγγραφο, μια παρουσίαση του PowerPoint με 16 διαφάνειες, περιελάμβανε ένα χάρτη με τις αμφισβητούμενες θέσεις σημειωμένες. Η παρουσίαση φαίνεται να έχει προετοιμαστεί από τις Πολεμικές Ακαδημίες και στερείται σφραγίδας ημερομηνίας.

Ήταν μέρος μελέτης η οποία επικεντρώθηκε στο συντονισμό μεταξύ των κλάδων των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σε περίοδο κρίσης μεταξύ των δυο συμμάχων του ΝΑΤΟ και τις πιθανότητες εναντίον του καθενός σε αρκετές διαφωνίες στο Αιγαίο και τον εναέριο χώρο. Η παρουσίαση αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο ο Τουρκικός στρατός θα κινηθεί για να καταλάβει τα νησιά με την ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων από αέρος και θαλάσσης.

Το μυστικό έγγραφο βρέθηκε θαμμένο στα παραρτήματα φακέλου υποθέσεων στη Σμύρνη. Ο εισαγγελέας Οκάν Μπάτο φαίνεται να έριξε την μπάλα ενσωματώνοντας το μυστικό σχέδιο στον αποδεικτικό φάκελο όταν υποτίθεται ότι θα έκανε μόνο μια σύντομη σημείωση και θα την έβαζε σε ένα χρηματοκιβώτιο στο δικαστήριο. Τα έγγραφα αυτά μπορούν να εξεταστούν μόνο σε κλειστό δικαστήριο υπό την προεδρία δικαστή. Το ίδιο έγγραφο μοιράστηκε επίσης με έναν άλλο εισαγγελέα, τον Τσιχάτ Ιπεκτσί, στην Άγκυρα σε άλλη υπόθεση. Αυτός ο εισαγγελέας παρέβλεψε και την ευαισθησία του εγγράφου.



Τα αμφισβητούμενα νησιά, νησίδες και βραχώδεις σχηματισμοί αναφέρονται ως εξής: τρεις τοποθεσίες στη Ζουρέφα, 13 στο Κογιούν Ανταλαρί (Οινούσσες), 21 στο Χουρσίτ (Φιμένα), 18 στο Νεργκίσκικ (Άρκι), 15 Ke Ke 12 στο Γκελεμέζ (Καλολίμνος), 2 στο Μπουλαμάχ (Φαρμακονήσι), 10 στο Σακαρκιλάρ (Γιαλί), 11 στην Κοτσμπάμπα (Λεβίτα), 2 στην Καραάντα (Στρονγκέλι) και 24 τοποθεσίες γύρω από το νησί της Κρήτης.

Η μελέτη βασίστηκε σε διδάγματα που αντλήθηκαν από την κρίση του νησακιού Kardak (Imia), η οποία έφερε την Τουρκία και την Ελλάδα στο χείλος του πολέμου το 1996. Τόνισε ότι η κρίση του Κάρντακ κατέστησε σαφές ότι οι μικρότερες μονάδες δύναμης θα είναι καίριες στις επιχειρήσεις σε μελλοντικές εντάσεις τύπου Κάρντακ με την Ελλάδα. Τόσο η Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων, που ελέγχεται απευθείας από το Γενικό Επιτελείο, όσο και η επίλεκτη μονάδα ειδικών δυνάμεων του τουρκικού ναυτικού, Underwater Offence (Su Altı Taarruz, ή SAT), θα κινητοποιηθούν ξεχωριστά ή από κοινού από τη θάλασσα με ταχύπλοα και τον αέρα μέσω ελικοπτέρων κοινής ωφέλειας για να πάρουν τον έλεγχο των στοχευόμενων νησιών και νησίδων.


Φωτογραφία από στρατιωτική άσκηση του Σεπτεμβρίου 2020 που διεξήχθη από τον τουρκικό στρατό.

Οι επιχειρήσεις θα διεξαχθούν υπό την κάλυψη της δύναμης πυρός από την πολεμική αεροπορία, των ναυτικών φρεγατών και των πυρών πυροβολικού από την ηπειρωτική χώρα. Ολόκληρη η επιχείρηση θα συντονίζεται από μια κοινή διοίκηση ειδικών επιχειρήσεων που θα συσταθεί με το όνομα Müşterek Özel Harekat Görev Birliği Κομουτανλίγκι (MÖHGBK).

Μια άλλη διαφάνεια από την παρουσίαση που δείχνει πώς οι ειδικές δυνάμεις και οι επίλεκτες ναυτικές μονάδες θα αποσταλούν στα νησιά και τις νησίδες του Αιγαίου:



Η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια με πιο γεροδεμένη στάση από την κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους εθνικιστές/νεοεθνικιστές συμμάχους του, οι οποίοι συχνά καθοδηγούνται από μια εσωτερική ατζέντα για να λάβουν περισσότερες ψήφους ή να εκτρέψουν την προσοχή του κοινού από τα οικονομικά προβλήματα. Οι εμπόλεμες συζητήσεις και η κινητοποίηση στρατιωτικών πόρων από την κυβέρνηση Ερντογάν στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο πυροδότησαν ανησυχίες για πιθανή στρατιωτική σύγκρουση που μπορεί να πυροδοτηθεί είτε τυχαία είτε σκόπιμα.

Οι δυο γείτονες βρίσκονται ήδη σε αντιπαράθεση σχετικά με τα όρια των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου τους στο Αιγαίο, όπου τα ελληνικά νησιά παρατάσσονται κατά μήκος της δυτικής ακτής της Τουρκίας. Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου, μια διαμάχη που αφορά τα τουρκικά και ελληνικά δικαιώματα στην οικονομική εκμετάλλευση των πόρων πάνω και κάτω από τον βυθό του Αιγαίου σε μια περιοχή που εκτείνεται μεταξύ των χωρικών τους υδάτων και της ανοικτής θάλασσας, παραμένει ανεπίλυτη.

Οι δύο χώρες έχουν επίσης διαφορές σε μια σειρά άλλων θεμάτων, από τις γραμμές οριοθέτησης των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ) έως τον εναέριο χώρο. Η Τουρκία διατηρεί επίσης στρατεύματα στη διχοτομημένη νήσο της Κύπρου, το βόρειο τρίτο της οποίας ελέγχει από το 1974, όταν τα στρατεύματα της Άγκυρας κατέλαβαν την περιοχή ως απόκριση σε πραξικόπημα που χρηματοδοτήθηκε από Ελληνική στρατιωτική χούντα.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.




Δημοσίευση σχολίου

 
Top