GuidePedia

0


Παναγιώτης Νάστος
Σύμφωνα με δημοσίευση της ρωσικής ιστοσελίδας avia.pro, ο τουρκικός στρατός σκοπεύει να αντιγράψει το ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 για να αναπτύξει τα δικά του όπλα. Τέτοιες πληροφορίες εμφανίστηκαν όταν έγινε γνωστή η άρνηση της Ρωσίας να παράσχει στην Άγκυρα την τεχνολογία αυτού του όπλου και οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν να καταργήσουν τις κυρώσεις προς την Τουρκία, για την απόκτηση συγκροτημάτων S-400 και να επιστρέψουν τη χώρα αυτή στο μαχητικό πρόγραμμα F-35.

Οι Τούρκοι προσπαθούν να δημιουργήσουν ανεξάρτητα δικά τους συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που βασίζονται στα ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας S-400 Triumph, ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα προσπαθεί κάτι τέτοιο, αφού στο παρελθόν είχε προσπαθήσει να αντιγράψει κινεζικές τεχνολογίες.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν το Πεκίνο να προβεί στην πλήρη διακοπή της αλληλεπίδρασης με την Τουρκία σε οποιονδήποτε βιομηχανικό και στρατιωτικό τομέα.

Ταυτόχρονα, τα ρωσικά συγκροτήματα προστατεύονται αρκετά καλά, οπότε οποιαδήποτε παρέμβαση στο έργο τους θα είχε ως αποτέλεσμα οι S-400 να χάσουν τις δυνατότητές τους και να μην μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν για την εκτέλεση των ανατεθέντων καθηκόντων.

Ωστόσο, η προσπάθεια του τουρκικού στρατού να αντιγράψει ορισμένα από τα χαρακτηριστικά των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας, δεν μπορούν παρά να προκαλούν ανησυχία, καταλήγει η ρωσική ιστοσελίδα.

Τα παραπάνω στοιχειοθετούνται από 2 σημαντικά γεγονότα.

Το πρώτο αφορά την μνεία που κάνει η ρωσική ιστοσελίδα αναφορικά με την προσπάθεια στο παρελθόν της Τουρκίας να αντιγράψει κινεζικά οπλικά συστήματα.

Αυτό αφορά το σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών TRG-300 Kasirga. Το TRG-300 Kasirga (επίσης γνωστό ως TRG-300 Tiger Missile) είναι ένα τούρκικο σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων που κατασκευάστηκε από την τουρκική εταιρεία ROKETSAN. Tο σύστημα διαθέτει τέσσερις σωλήνες εκτόξευσης πυραύλων 300 mm και οι πύραυλοι του μπορούν να φτάσουν το μέγιστο βεληνεκές των 120 km.

Το 1997, υπογράφηκε συμφωνία με την CPMIEC (κινεζική εταιρεία) για την από κοινού ανάπτυξη και κατασκευή ενός υποστρώματος του συστήματος WS-1. Το σύστημα Kasirga τέθηκε σε λειτουργία για πρώτη φορά το 2000. Το TRG-300 Kasirga MBRL βασίζεται στο κινεζικό WS-1B , με κάποιες τροποποιήσεις στο σχεδιασμό με τον εκτοξευτή πολύ παρόμοιο με τον εκτοξευτή του WS-1B.

Το δεύτερο γεγονός αφορά την μη δημοσίευση φωτογραφιών επιτυχούς προσβολής στόχων κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών βολών των τουρκικών S-400 στο πεδίο βολής της Σινώπης πέρυσι.

Τότε εκφράσθηκαν σαφείς αιτιάσεις από Διεθνή ΜΜΕ για αποτυχία-αστοχία των βολών, ενώ είχαν εκφραστεί και υποψίες ότι οι Τούρκοι στην προσπάθειά τους να "ανοίξουν τους ηλεκτρονικούς εγκεφάλους των S-400, ενεργοποίησαν το ρωσικό σύστημα αυτοπροστασίας του, με αποτέλεσμα να αχρηστευθεί ο πύραυλος και να αστοχήσει. Αυτό έγινε 3 φορές σε ισάριθμες βολές.

Η Τουρκία είναι δεδομένο ότι επιχειρεί να κατασκευάσει τα δικά της αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, οπότε η "αντιγραφή" των S-400, θα την εξυπηρετούσε και για αυτό, αλλά και για έναν επιπλέον λόγο, αυτό του εξευμενισμού των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να επανενταχθεί στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35

Η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα αποκτά αεροπορική υπεροχή και αυτό της ανατρέπει τους σχεδιασμούς της, αφού εάν επιχειρήσει το απονενοημένο να μας επιτεθεί, θα συντριβεί.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top