Ο υπουργός Εξωτερικών Gabi Ashkenazi ανέθεσε τον Πρέσβη Irit Lillian στη θέση του επικεφαλής της πρεσβείας του Ισραήλ στην Άγκυρα στις 4 Φεβρουαρίου. Ο Lillian θα αντικαταστήσει τον Roey Gilad, ο οποίος έφυγε από την Άγκυρα στις 31 Δεκεμβρίου. Είχε υπηρετήσει στο παρελθόν ως πρέσβης στη Βουλγαρία και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους διπλωμάτες του υπουργείου. Ως εκ τούτου, ο διορισμός της στην Άγκυρα – έστω και προσωρινός – αποτελεί θετικό μήνυμα για την Τουρκία στο ότι το Ισραήλ ενδιαφέρεται για την αποκατάσταση των διμερών δεσμών.
Ωστόσο, είναι ένα πολύ ”προσεκτικό” θετικό μήνυμα. Στις αρχές Δεκεμβρίου, η Άγκυρα διόρισε νέο πρέσβη στο Ισραήλ, μετά από δύο χρόνια απουσίας. Ο νέος πρεσβευτής της Τουρκίας, Ufuk Ulutas, έχει σπουδάσει εβραϊκά στην Ιερουσαλήμ. Δεν είναι διπλωμάτης σταδιοδρομίας, αλλά ειδικός στην περιοχή και προφανώς εκτιμάται από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αλλά ακόμη και μετά από αυτήν την απόφαση του Ερντογάν, το Ισραήλ δεν όρισε νέο πρέσβη στην Άγκυρα. Αντίθετα, η πρεσβεία θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως τα τελευταία δύο χρόνια – χωρίς μόνιμο αρχηγό αποστολής. Είναι ενδιαφέρον, ήδη πριν από το διορισμό του Ulutas, η Άγκυρα έκανε αρκετές κινήσεις μεταφέροντας ένα μήνυμα προσέγγισης.
Στις 7 Δεκεμβρίου, το Ινστιτούτο Moshe Dayan στο Τελ Αβίβ δημοσίευσε ένα εξαιρετικό άρθρο, με τίτλο “Το Ισραήλ είναι ο γείτονας της Τουρκίας κατά μήκος της θάλασσας: οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ”. Συνταγμένο από τον συνταξιούχο καθηγητή Cihat Yayci, στενό συνεργάτη του Ερντογάν. Το άρθρο πρότεινε ότι οι δύο χώρες συζητούν εκ νέου την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων. Το άρθρο ακολούθησε θετικές δηλώσεις ανώτερων Τούρκων αξιωματούχων για το Ισραήλ, που κορυφώθηκαν με δήλωση του ίδιου του Ερντογάν στις 25 Δεκεμβρίου. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε σε δημοσιογράφους ότι η Τουρκία θα ήθελε να έχει καλύτερους δεσμούς με το Ισραήλ. Ανέφερε επίσης ότι οι διμερείς επαφές πληροφοριών είναι πιθανό να συνεχιστούν.
Τα τελευταία χρόνια, το Ισραήλ ήταν εκείνο που επιδιώκει να αποκαταστήσει τους δεσμούς με την Τουρκία, αλλά αυτή η κατάσταση έχει αλλάξει. Τώρα η Τουρκία πιέζει για μία επαναπροσέγγιση. Ωστόσο, μια τέτοια διαδικασία δεν θα είναι εύκολη. Λίγο μετά τον διορισμό του, ο Ασκενάζι επέκρινε την Τουρκία για τη φιλοξενία της έδρας της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη. Αργότερα, επέκρινε την Τουρκία για την προσφορά ορισμένων ταξιδιωτικών εγγράφων στα μέλη της Χαμάς. Ανώτεροι διπλωμάτες είπαν στο Al-Monitor ότι η απέλαση των ανθρώπων της Χαμάς από την Τουρκία είναι πρακτικά μια μη διαπραγματεύσιμη προϋπόθεση από το Ισραήλ για την αποκατάσταση των δεσμών.
Τούτου λεχθέντος, στις 30 Δεκεμβρίου, ο Ashkenazi συγκάλεσε μια διυπουργική συνάντηση που περιελάμβανε το προσωπικό του, άτομα από το Υπουργείο Άμυνας, εκπροσώπους της Mossad και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Ο σκοπός της συνάντησης ήταν να αξιολογήσει τη σοβαρότητα των τουρκικών προσπαθειών για προσέγγιση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση έκλεισε με συστάσεις για προαγωγή με σύνεση έναντι της Άγκυρας. Είναι σαφές για την Ιερουσαλήμ ότι η Άγκυρα δεν ερωτεύτηκε ξαφνικά το εβραϊκό κράτος, αλλά προσπαθούσε απεγνωσμένα να βελτιώσει τις θέσεις πριν από την ανάληψη της εξουσίας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Ο Cohen Yanarocak σημείωσε ότι η Τουρκία φοβάται για τις μελλοντικές της σχέσεις με την κυβέρνηση Μπάιντεν. Ήδη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε να υποστηρίξει τους αντιπάλους του Ερντογάν. Η πρόσφατη κριτική των ΗΠΑ για τη συμπεριφορά των τουρκικών αρχών εναντίον διαδηλωτών στο Πανεπιστήμιο Bogazici ανησυχεί περαιτέρω την Άγκυρα. Η Τουρκία ελπίζει ότι οι βελτιωμένοι δεσμοί με το Ισραήλ θα μπορούσαν να το βοηθήσουν να πλησιάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu της Τουρκίας έγραψε πρόσφατα μια λίστα με Εβραίους στη νέα κυβέρνηση Μπάιντεν και τους χαρακτήρισε με ισραηλινή σημαία. “Το πρακτορείο ειδήσεων έγραψε ότι οι Εβραίοι υπερεκπροσωπούνται στη νέα κυβέρνηση του Μπάιντεν. Αυτό σημαίνει ότι, στα μάτια της Τουρκίας, ο δρόμος για τη βελτίωση των δεσμών με την Ουάσινγκτον περνά μέσα από την Ιερουσαλήμ”, δήλωσε ο Κοέν Γιαναρόκακ. Η ισραηλινή συνετή αντίδραση στις τουρκικές προσπάθειες προσέγγισης και η επιμονή της στην απέλαση των μελών της Χαμάς δεν έγινε δεκτή στην Άγκυρα.
Στις 31 Ιανουαρίου, ένας Τούρκος αξιωματούχος αναφέρθηκε ότι «πρέπει να σταματήσουν να παίζουν παιχνίδια». Ο ανώνυμος αξιωματούχος πρόσθεσε, “Πάνω απ ‘όλα, απαιτούν τερματισμό σε πράγματα που δεν υπάρχουν. Δεν υπάρχει τέτοιο μυστικό κελί της Χαμάς στην Τουρκία που να διεξάγει κυβερνοεπιθέσεις. Έχουμε ηγέτες της Χαμάς που έχουν σταλεί από το Ισραήλ στην Τουρκία ως μέρος της Ανταλλαγής κρατουμένων. “
Ο Cohen Yanarocak πρόσθεσε ότι το Ισραήλ δεν πείστηκε από την τουρκική άρνηση φιλοξενίας της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη. Υποστηρίζει ότι με τις Συμφωνίες του Αβραάμ, το Ισραήλ μπορεί τώρα να επιτραπεί να εξομαλύνει τους διπλωματικούς δεσμούς με την Τουρκία και να σταματήσει την υποστήριξη της Χαμάς. Η απαίτηση αυτή είναι εντελώς νόμιμη, δήλωσε. Ωστόσο, είναι μια περίπλοκη κατάσταση. Η Τουρκία πιστεύει ότι με όλες τις προσπάθειές της τους τελευταίους μήνες, η μπάλα δεν είναι τώρα στο μέρος της Άγκυρας, αλλά στο γήπεδο της Ιερουσαλήμ.
Δημοσίευση σχολίου