Γιώργος Σκαφιδάς
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν «σήκωσε το τηλέφωνο» στις 15 Φεβρουαρίου και επικοινώνησε με τους ομολόγους του σε Ελλάδα και Τουρκία. Για τους λάτρεις της… σημειολογίας, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέλεξε να έχει τις πρώτες του τηλεφωνικές συνομιλίες με τους κ.κ. Δένδια και Τσαβούσογλου την ίδια ημέρα και περίπου… την ίδια ώρα, ακριβώς τρεισήμισι εβδομάδες έπειτα από την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν. Με βάση τη ροή των δημοσιεύσεων στον επίσημο λογαριασμό του Αμερικανού ΥΠΕΞ στο twitter, το τιτίβισμα που ανακοινώνει τη συνομιλία του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου προηγείται μεν χρονικά του τιτιβίσματος που ανακοινώνει τη συνομιλία με τον Νίκο Δένδια… πλην όμως και τα δύο εμφανίζουν ακριβώς την ίδια ώρα δημοσίευσης («6:49 PM · Feb 15, 2021»), δείγμα της σημασίας που αποδίδει η αμερικανική ηγεσία στα… σημεία.
Το ότι ο Άντονι Μπλίνκεν επέλεξε να έχει την ίδια ημέρα τις πρώτες του επίσημες συνομιλίες ως ΥΠΕΞ με Έλληνες και Τούρκους καταδεικνύει πως για την Ουάσιγκτον το ελληνοτουρκικό δίδυμο εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ως… «πακέτο». Έρχεται όμως παράλληλα να φανερώσει και μια διάθεση τήρησης «ίσων αποστάσεων» από την πλευρά των Αμερικανών που ναι μεν «συγκρούονται» με την Τουρκία των Ερντογάν και Μπαχτσελί, συνεχίζοντας όμως να αναγνωρίζουν παράλληλα και «τη μακροχρόνια αξία της αμερικανο-τουρκικής διμερούς σχέσης» («longstanding importance of the U.S.-Turkish bilateral relationship») όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Μπλίνκεν στο σχετικό tweet του.
Εστιάζοντας σε όσα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προφανώς αξιολογέι ως σημαντικά, ο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ επέλεξε να σταθεί στη στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στις διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των ΝΑΤΟικών συμμάχων Ελλάδας και Τουρκίας («the U.S. supports ongoing exploratory talks between ΝΑΤΟ Allies Greece and Turkey») αλλά και στην προσδοκία μιας «συνεχιζόμενης συνεργασίας» με την Τουρκία στα μέτωπα της Συρίας, της αντιτρομοκρατικής δράσης και των προσπαθειών αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο («I look forward to continued cooperation in Syria, counterterrorism, and de-escalation efforts in the Eastern Mediterranean»).
Το tweet με το οποίο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε την επικοινωνία του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν – για κάποιους – περισσότερο ήπιο απέναντι στην Άγκυρα από όσο θα περίμεναν. Κάποιοι θα έφταναν μάλιστα στο σημείο να διερωτηθούν εάν η επιλογή των λέξεων εκ μέρους των Αμερικανών συνιστά παράλληλα και κάποιου είδους φιλική μετατόπιση προς την πλευρά της Τουρκίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Υπενθυμίζεται πως της τηλεφωνικής συνομιλίας Μπλίνκεν-Τσαβούσογλου (15 Φεβρουαρίου) είχε προηγηθεί (στις 02 Φεβρουαρίου) και η – διάρκειας περίπου 60 λεπτών σύμφωνα με τα δημοσιεύματα – επικοινωνία του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, με τον Τζ. Σάλιβαν τότε να υπογραμμίζει «την επιθυμία της διοίκησης Μπάιντεν να οικοδομήσει παραγωγικούς δεσμούς με την Τουρκία» μέσα από την «αποτελεσματική διαχείριση των διαφωνιών», «επεκτείνοντας» παράλληλα και τους τομείς της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες («…Biden Administration’s desire to build constructive U.S.-Turkey ties, expanding areas of cooperation and managing disagreements effectively»).
Τα τελευταία 24ωρα πάντως (14-15 Φεβρουαρίου), όντως σημειώθηκε μια κάποια μετατόπιση από την πλευρά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έναντι της Τουρκίας… ως προς το θέμα των 13 Τούρκων (μεταξύ των οποίων δεν βρίσκονταν μόνο πολίτες, όπως διεμήνυε αρχικά η τουρκική πλευρά, αλλά και στρατιωτικοί-αστυνομικοί) που έχασαν τη ζωή τους στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Με βάση την ανακοίνωση που εξέδωσε στις 14 Φεβρουαρίου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νεντ Πράις, εμφανιζόταν να διατηρεί επιφυλάξεις για το εάν το PKK ευθύνεται για τους θανάτους των Τούρκων στο βόρειο Ιράκ («If the reports of the death of Turkish civilians at the hands of the PKK […] are confirmed»). Μόλις λίγες ώρες αργότερα ωστόσο, κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Άντονι Μπλίνκεν θα εμφανιζόταν να συμμερίζεται/υιοθετεί την άποψη (την εκπεφρασμένη από τον Χουλουσί Ακάρ) ότι «οι τρομοκράτες του PKK φέρουν την ευθύνη» («The Secretary expressed […] affirmed our view that PKK terrorists bear responsibility»).
Παράλληλα με όλα αυτά ωστόσο… στις 15 Φεβρουαρίου… θα πραγματοποιούταν και μια επίθεση με ρουκέτες κατά αμερικανικής αεροπορικής βάσης στο Ερμπίλ του βορείου Ιράκ (την ευθύνη για την οποία έσπευσαν να αναλάβουν σιίτες υποστηριζόμενοι από το Ιράν), ενώ ταυτόχρονα παραμένουν ηχηρές και οι φωνές που ζητούν την πλήρη αποχώρηση των Αμερικανών από το Ιράκ…
Μέσα σε όλα αυτά, θα έκανε την εμφάνισή του και ένα δημοσίευμα στους New York Times που επί της ουσίας «ξεπλένει» την τουρκική στρατιωτική εισβολή στη Συρία, ενώ είχε προηγηθεί και μια ανάλυση στον ιστοχώρο του Crisis Group (στην κεφαλή του οποίου βρισκόταν μέχρι πρότινος ο Ρόμπ Μάλεϊ, νυν ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν) που βλέπει μεγαλύτερα περιθώρια συνεργασίας ΗΠΑ-Τουρκίας στο μέτωπο της Συρίας.
Δημοσίευση σχολίου