GuidePedia

0


RAFALE, Mirage 2000-5, F-16 έκλεισαν αεροπορικό ραντεβού σε Αιγαίο και Ιόνιο και για 48 ή 72 ώρες- αναλόγως του καιρού και του πιεστικού προγράμματος των Γάλλων- τα Ελληνικά «γεράκια» θέλουν να μάθουν από πρώτο χέρι στο επιχειρησιακό πεδίο των αιθέρων, πως επιτυγχάνεται η αεροπορική υπεροχή με το νέο απόκτημα της HAF, το Γαλλικό RAFALE, F-3R.

Ο ιδιαίτερος σχεδιασμός που έχει γίνει από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας έχει κοινό παρονομαστή, όσοι πετάξουν με τους Γάλλους κυρίως στα σενάρια Air to ground να πάρουν μια δυνατή γεύση του αεροσκάφους που θ’ ανοίγει τον δρόμο για τους σχηματισμούς της ΠΑ που ακολουθούν. Αυτή βεβαίως θα είναι μια από τις βασικές αποστολές που πρόκειται να έχουν οι ιπτάμενοι των Ελληνικών RAFALE, ν’ ανοίγουν τους διαδρόμους για τα μαχητικά κρούσης που βρίσκονται στα μετ όπισθεν.
Άλλωστε η έλευση των 18 RAFALE F-3R στην 332 Μοίρα σημαίνει ότι η Πολεμική Μοίρα «Γεράκι» αναλαμβάνει τον ρόλο της αεροπορικής υπεροχής. Και είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία μιας και τα «Μπλε φτερά» θα πετάξουν μαζί με τα Γαλλικά μαχητικά, οι αεροπόροι ν’ αντιληφθούν από πρώτο χέρι, το πως αλλάζει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της Πολεμικής Αεροπορίας και πως η δική τους αποστολή γίνεται πιο ασφαλής.

Τα δυο πρώτα «γεράκια» της HAF, ο Α’ ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης και ο Αρχηγός ΑΤΑ Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, μαζί με τους επικεφαλής στον κλάδο επιχειρήσεων σχεδιάζουν και την τελευταία λεπτομέρεια που έχει να κάνει με αυτή τη άσκηση, η οποία ωστόσο περιλαμβάνει και χαρακτηριστικά διακλαδικότητας.

Οι ίδιοι οι αεροπόροι που καλούνται να λάβουν μέρος στην άσκηση «Skyros» , δεν είναι η πρώτη φορά που ασκούνται μαζί με Γάλλους και RAFALE, όμως τώρα οι μετρήσεις που γίνονται στην απενημέρωση έχουν ξεχωριστή αξία, ιδίως ύστερα από μια πτήση στο Αιγαίο, διότι εκεί φαίνονται οι διαφορές και τα τεχνολογικά προσόντα των νέων αεροσκαφών που προμηθεύτηκε η Πολεμική Αεροπορία.

Το αεροπορικό Επιτελείο θέλει τα «γεράκια» που θα πετάξουν, στις αναφορές τους να έχουν τα πρώτα στοιχεία, του πόσο μακριά δύναται να βλέπουν τα φίλια RAFALE στην άσκηση, αλλά και το πόσο μακριά μπορούν να καθηλώσουν τον δυνητικό αντίπαλο, είτε αυτός βρίσκεται στον αέρα είτε είναι η εχθρική αεράμυνα είτε ένας στόχος υψηλής επιχειρησιακής αξίας.

Από τη «Skyros» στον απαιτητικό «Ηνίοχο»

Η στρατηγική εταιρική σχέση Αθήνας και Παρισιού μετά και την ιστορική υπογραφή της συμφωνίας για τα RAFALE, θα διευρυνθεί και θα αποκτήσει ξεκάθαρο και μόνιμο αποτύπωμα και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η άσκηση «Skyros» είναι η αρχή καθώς το επόμενο προγραμματισμένο ραντεβού της HAF με την Armee de L’ Air είναι την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου στην πολυεθνική άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας «Ηνίοχος», η οποία εφόσον το επιτρέψει η πανδημία θα γίνει και μάλιστα με ηχηρές συμμαχικές συμμετοχές (Ισραήλ, ΗΠΑ, ΗΑΕ, Ιταλία κ.α.) που αναδεικνύουν τη διεθνή αναγνώριση των Ελλήνων αεροπόρων και μηχανικών. Στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας θα μετασταθμεύσουν Mirage και RAFALE της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η ποσότητα και ποιότητα των σεναρίων που σχεδιάζει αποκλειστικά το αεροπορικό Επιτελείο και οι επιτελείς του Ελληνικού «top gun» επιτρέπει την εμβάθυνση σε γνώσεις του νέου μαχητικού που τον Ιούλιο θα φορέσει το γαλανόλευκο Εθνόσημο.

Είναι σαφές πάντως για όλους τους αεροπόρους ότι με την επιστροφή των πρώτων ιπταμένων που θα ονομαστούν διαθέσιμοι στον τύπο του RAFALE και την άφιξη των πρώτων έξι αεροσκαφών εντός του έτους, τότε θα ξεκινήσει το βαθύ «ξεψάχνισμα» των δυνατοτήτων που θα εκτοξεύσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες της ΠΑ. Αυτό είχε γίνει και την εποχή των Mirage για τα οποία η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έστελνε παρατηρήσεις και νέα δεδομένα στους Γάλλους, τόσο επιχειρησιακά όσο και τεχνικά, μιας και τα Ελληνικά «δελταπτέρυγα» δούλεψαν πολύ περισσότερο από εκείνα της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η πολυεθνική άσκηση «SKYROS» που έχει σχεδιάσει η Armee de L’ Air, ώστε ιπτάμενοι και μηχανικοί να ταξιδεύουν σε σύμμαχες χώρες πολύ μακριά από τις μητρικές βάσεις κι από εκεί να επιχειρούν και να εκπαιδεύονται ώστε ν’ αναπτύσσεται και η διαλειτουργικότητα, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Τα «τιτιβίσματα» της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας μαρτυρούν πως τις τελευταίες ημέρες τα RAFALE, το μεταγωγικό Α400 και το Α330 ιπτάμενο τάνκερ βρίσκονται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Και εκεί οι Γάλλοι μαζί με τα «γεράκια» της ερήμου εκπαιδεύονται μαζί εφαρμόζοντας πολλές αεροπορικές τακτικές τόσο στον αγώνα αέρος- αέρος, όσο και αέρος- εδάφους.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top