GuidePedia

0

Γιώργος Μοτσάκος
Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες της τρομερά άσχημης θέσης της Τουρκίας στην διεθνή γεωπολιτική και διπλωματική σκακιέρα, ενώ το τουρκικό ΥΠΕΞ “παραμυθιάζει'’ τους πάντες σχετικά με την δήθεν επαναπροσέγγιση του με σειρά κρατών απόρροια της απομόνωσης της Άγκυρας.

Αρχικά ήταν οι ΗΠΑ και η δήθεν σύσταση ειδικής επιτροπής για τους S-400, η οποία διαψεύστηκε πανηγυρικά από το αμερικανικό ΥΠΕΞ, σειρά πήρε το Ισραήλ το οποίο αρνήθηκε οποιαδήποτε αποδοχή επαναπροσέγγισης με την Άγκυρα λόγω τουρκικής στάσης σε Μεσόγειο και σχέσεις με την Χαμάς.

Στην συνέχεια πήρε σειρά η Γαλλία, η Συρία και η Σ.Αραβία.

Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ελλάδας “ξύπνησε“ απότομα την Τουρκία, αφού η εντολή του Ριάντ για μεταστάθμευση αεροσκαφών F-15 στην βάση της Σούδας, αποτελεί σαφή απειλή για την τουρκική ενδοχώρα σε πιθανή διεθνή σύγκρουση σε Μέση Ανατολή και Μεσόγειο.

Πρόκειται για ένα σενάριο που αναφέρεται όλο και πιο συχνά από ειδικούς αναλυτές στο Τελ Αβίβ, με αφορμή το Ιράν και το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου του (και πιθανή επίθεση ΗΠΑ-Ισραήλ), σε συνδυασμό με τις βάσεις και τα σχέδια της Άγκυρας στην Μεσόγειο.

Τουρκία και Ιράν είναι δύο χώρες στο στόχαστρο της δύσης για διαφορετικούς λόγους.

Το γεγονός των κοινών αεροπορικών ασκήσεων μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας στο άμεσο μέλλον, οδήγησαν το τουρκικό γενικό επιτελείο να “αναγνωρίσει” το υπαρκτό σενάριο μιας "θανάσιμης απειλής για την Τουρκία".

Επίσης, μια πιθανή πώληση σε πολύ καλή τιμή Σαουδαραβικών αεροσκαφών τύπου "F-15" στην ελληνική πολεμική αεροπορία αυτήν την στιγμή, θα μπορούσε να μεταβάλει δραματικά την κατάσταση στο Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο, αφού οι Έλληνες πιλότοι θα μπορούσαν να βομβαρδίσουν το παλάτι του σουλτάνου από ασφαλή απόσταση.

Το έτερο που ενόχλησε τον Ερντογάν, ήταν η προσωπική εντολή του Σαουδάραβα πρίγκιπα Mohammed bin Salman, για μεταστάθμευση μεγάλου αριθμού αεροσκαφών" F-15 στην Σούδα, θεωρώντας την ουσιαστικά ως επίδειξη δύναμης της Σ.Αραβίας και κίνηση πλήρους εχθρότητας προς το πρόσωπο του.

Οι Σαουδάραβες απέδειξαν στους Τούρκους ότι μπορούν και αυτοί να παίξουν δυναμικά μεταφέροντας αεροσκάφη στρατηγικής ισχύος δίπλα στα τουρκικά σύνορα με μια χώρα σαν την Ελλάδα, με την οποία διαθέτουν πολύ καλές σχέσεις παραδοσιακά, όπως και με τους Έλληνες για πολλούς λόγους.

Οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών ανάγονται εδώ και πολλά χρόνια, αλλά ήταν σε μέτριο επίπεδο κυρίως λόγω Τουρκίας, μετά το πρόσφατο εμπάργκο όμως των τουρκικών προϊόντων από το Ριάντ, άνοιξαν νέοι δίοδοι ευκαιριών για τις δύο πλευρές.

Το έτερο σενάριο που φέρνει τους Σαουδάραβες Εμίρηδες στην Ελλάδα, είναι τα τεράστια ενεργειακά σχέδια με τον αγωγό East Med, σε συνδυασμό με την δημιουργία του αμυντικού άξονα Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου-ΗΑΕ.

Η είσοδος της Σαουδικής Αραβίας σε αυτήν την συμμαχία, θα γίνει πραγματικότητα εφόσον έχουμε την σύμπραξη εταιρειών της χώρας αυτής με την Ελλάδα, ή την είσοδο της σε κάποια εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Επίσης, το Ριάντ θέλει να συμμετάσχει σε αυτήν την προσπάθεια στην Μεσόγειο λόγω της παρουσίας Γάλλων, Αμερικανών και Ισραηλινών, οι οποίοι όπως φαίνεται οριοθετούν το μέλλον της περιοχής και της Μ.Ανατολής, για τα επόμενα 50 χρόνια .

Τουρκικές δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο αεροσκαφών F-15 στον κόσμο, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και αυτό φοβίζει τους Τούρκους ακόμα πιο πολύ, λόγω και της ελληνικής αναζήτησης αεροσκαφών στρατηγικής σημασίας.

Όπως και να έχει, η παρουσία των Σαουδαράβων δεν είναι ευκαιριακή όπως για παράδειγμα οι επαναπροσεγγίσεις των Τούρκων, αλλά εδράζεται σε μεγαλόπνοα σχέδια στην πιο “καυτή” περιοχή του Πλανήτη την Α.Μεσόγειο. Οφείλουμε να κάνουμε λοιπόν ότι είναι δυνατό με το Ριάντ, για να έχουμε συμπράξεις εταιρειών με την Σ.Αραβία και τα υπόλοιπα λογικά θα έρθουν από μόνα τους. 

 πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top