GuidePedia

0

Του ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΤΣΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
Πριν μερικές μέρες, Τουρκία, Πακιστάν και Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν να διαμορφώσουν μια κοινή στρατηγική με σκοπό να σταματήσουν το «κύμα μίσους εναντίον μουσουλμάνων στον κόσμο» και να περιορίσουν την τρομοκρατία, συμπεριλαμβανομένων και των κρατικών μορφών της. Το Μπακού κάλεσε, μάλιστα, τους δύο συμμάχους του να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η συμφωνία την περασμένη εβδομάδα επετεύχθη στη 2η τριμερή συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών (ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Πακιστανός Σαχ Αμάντ Κασσίρι και ο Αζερμπαϊτζανός Τζεχούν Μπαϊράμοφ). Η συνάντηση επισφραγίζει τις προσπάθειες της Τουρκίας να δημιουργήσει έναν άξονα που στηρίζει τον επεκτατισμό της και την αναδεικνύει σε περιφερειακό πόλο ισχύος.

Το γεγονός ότι το Πακιστάν συμπλέει με την Άγκυρα δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, ούτε μπορεί να αγνοηθεί. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να παράσχει στην Τουρκία “πυρηνική ομπρέλα”, αν, και όποτε, η Τουρκία απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο από την Δύση. Επίσης, μπορεί να δώσει τεχνογνωσία για την δημιουργία τουρκικών πυρηνικών όπλων, ή φυγοκεντριστών εμπλουτισμού ουρανίου, κάτι που ο Ερντογάν παραδέχθηκε δημόσια ότι θέλει.

Ο Μπαϊράμοφ του Αζερμπαϊτζάν χαιρέτισε την υποστήριξη της Τουρκίας και του Πακιστάν στο ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ και κάλεσε τις πακιστανικές και τουρκικές εταιρείες να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της περιοχής. Ο Μπαϊράμοφ είπε ότι τα τρία έθνη μοιράζονται πολύ ισχυρούς δεσμούς, με πιο σημαντικό το κοινό όραμα, που είναι «στέρεο θεμέλιο για την ανάπτυξη της συνεργασίας».

Η συνάντηση στο Ισλαμαμπάντ

Τα τρία κράτη, γνωστά για τις ανθρωπιστικές τους ευαισθησίες(!), υποστήριξαν το καθένα τις θέσεις των άλλων για τα δικά του εθνικά θέματα. Ειδικά, ο Πακιστανός υπουργός ευχαρίστησε την Άγκυρα για τη συνεπή υποστήριξή της στη διαμάχη του Κασμίρ, επαναλαμβάνοντας την υποστήριξη του Ισλαμαμπάντ προς την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”. Τέλος, συμφώνησαν να ξεκινήσουν κοινές προσπάθειες για την υπεράσπιση των ισλαμικών αξιών.

Λίγες μέρες πριν εκπνεύσει το 2020, ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας του Πακιστάν, Μουτζαχάντ Ανουράν Χαν, επισκεπτόμενος την Τουρκία, δήλωσε ότι «το Πακιστάν και η Τουρκία είναι δύο χώρες, ένα έθνος», κάτι που ο Ερντογάν επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία, καθώς «όχι μόνο μοιράζονται κοινή κουλτούρα και πίστη, αλλά έχουν παρόμοια ενδιαφέροντα και προκλήσεις».

Ο Χαν μιλούσε σε μια συνάντηση που περιελάβανε μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Υπερασπιστών της Δικαιοσύνης και του Κέντρου Στρατηγικών Σπουδών (ASSAM) της Τουρκίας. Τόνισε ότι το Πακιστάν υποστηρίζει πλήρως την Τουρκία στην Κύπρο. Είναι ενδιαφέρον ότι η Κύπρος δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα ταύτισης του Πακιστάν με την Τουρκία. Επίσης, δεν αναγνωρίζει την Αρμενία αν και δεν είχε ποτέ κανένα πρόβλημα μαζί της, ούτε και το είχε απαιτήσει η Άγκυρα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε την στήριξη που έδειξε το Πακιστάν στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Τότε, εκτός του ότι είχε δώσει πολιτική και διπλωματική στήριξη, είχε στείλει και νοσοκομείο εκστρατείας. Κατά καιρούς τα τουρκικά ΜΜΕ φιλοξενούν αναμνήσεις Πακιστανών αξιωματικών από τις στιγμές που βοηθούσαν τους Τούρκους “αδερφούς” τους.

Στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας-Πακιστάν

Στη συνάντηση στο Ισλαμαμπάντ ο Τσαβούσογλου έδωσε έμφαση στη συνεργασία και στον στρατιωτικό τομέα και στον τομέα της ασφάλειας, παρότι το διμερές εμπόριο δεν ξεπερνά τα 800 εκατ. δολάρια. Τον Ιούλιο 2018, το Ναυτικό του Πακιστάν υπέγραψε σύμβαση για την απόκτηση τεσσάρων κορβετών κατηγορίας MILGEM από την κρατική εταιρεία ASFAT της Τουρκίας. Τον Οκτώβριο 2019, ο Ερντογάν έκοψε την πρώτη μεταλλική πλάκα της πρώτης κορβέτας MILGEM κατά τη διάρκεια τελετής στην Κωνσταντινούπολη. Η δε Άγκυρα αγόρασε 52 εκπαιδευτικά αεροσκάφη Mashahk από το Πακιστάν. Το Αζερμπαϊτζάν επίσης ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αγοράσει 40 αεροσκάφη αυτού του τύπου.

Η συνεργασία Τουρκίας-Πακιστάν δεν περιορίζεται σε επίπεδο βιομηχανικών συμπράξεων στον στρατιωτικό τομέα. Οι δύο χώρες πραγματοποιούν και κοινές ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου και η βούληση τους είναι αυτές οι ασκήσεις να πολλαπλασιαστούν. Υπενθυμίζουμε ότι πακιστανικά αεροσκάφη έχουν στο παρελθόν παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο αλλά και τους κανόνες στο FIR Αθηνών.

Ταυτόχρονα πληθαίνουν μη τεκμηριωμένες αναφορές σε ινδικά ΜΜΕ ότι έχουν σταλεί Πακιστανοί πιλότοι μαχητικών F-16 για να καλύψουν την έλλειψη Τούρκων πιλότων (λόγω των εκκαθαρίσεων ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα), όπως έχει ομολογήσει και ο Ακάρ. Το σημαντικότερο είναι οι αναφορές ότι η Τουρκία προσπαθεί να πείσει το Πακιστάν να της παραχωρήσει τεχνολογίας κατασκευής πυρηνικών όπλων, δεδομένου ότι το ίδιο όχι μόνο είναι πυρηνική δύναμη, αλλά και διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο λαθρεμπορίας σχετικών υλικών.

Στρατιωτική συνεργασία με την Ινδία

Με την Άγκυρα και το Ισλαμαμπάντ να συμμαχούν και το Αζερμπαϊτζάν να ακολουθεί, διαμορφώνεται ένας “άξονας του κακού” για την Ελλάδα. Το γεγονός ωθεί την Ελλάδα να εξετάζει τώρα την ενίσχυση των δεσμών της με το Νέο Δελχί. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε συνάντηση με τον Ινδό πρεσβευτή στην Αθήνα Αμρίτ Λούγκουν και λίγο αργότερα ακολούθησε συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Ινδό ομόλογό του Τζαϊσάνκαρ. Ταυτόχρονα, η Ινδία εμβαθύνει τις σχέσεις της με τις χώρες του Κόλπου, με τις οποίες η Ελλάδα έχει πρόσφατα συσφίξει τις σχέσεις της. Ας σημειωθεί ότι και από εκείνη την πλευρά έχουν γίνει νύξεις προς την Αθήνα να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με το Νέο Δελχί.

Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, η διεξαγωγή ελληνο-ινδικών αεροναυτικών ασκήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε να είναι μια καλή αρχή. Δεδομένου ότι οι τουρκο-πακιστανικές ναυτικές ασκήσεις είναι γεγονός, η Ινδία και η Ελλάδα δεν πρέπει να παραμείνουν θεατές. Έχουν αμοιβαίο συμφέρον να αντιδράσουν. Μια τέτοια κοινή άσκηση με τη συμμετοχή και της Αιγύπτου θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή μίας στρατιωτικής συνεργασίας, η οποία θα εξισορροπήσει την πρακτική που έχουν εγκαινιάσει η Τουρκία και το Πακιστάν στην περιοχή μας.

Παράλληλα, μπορούν να εξεταστούν και συμπράξεις στην σχεδίαση και παραγωγή αμυντικού υλικού. Ας αναλογιστούμε ότι οι Ινδοί αυτή τη στιγμή παρέλαβαν τα πρώτα τους Rafale και ενδιαφέρονται να συνασκηθούν με διαφορετικά αεροσκάφη. Δεδομένης της κακής κατάστασης που επικρατεί στην Ινδία στον τομέα της συντήρησης των μαχητικών αεροσκαφών, παρά την αεροπορική της βιομηχανία, υπάρχει χώρος για συμπράξεις και σε αυτόν τομέα.

Το ζητούμενο είναι να υπάρξει η πολιτική βούληση για να αξιοποιηθούν οι κοινοί τόποι με την Ινδία σε μια συγκυρία που οι παραδοσιακοί αντίπαλοι και των δύο χωρών, η Τουρκία και το Πακιστάν συνασπίζονται και σύρουν και άλλους στο άρμα τους, όπως το Αζερμπαϊτζάν.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top