GuidePedia

0


Του Μιχάλη Ψύλου
Πληθαίνουν πλέον οι φωνές που αποκαλύπτουν τους πραγματικούς λόγους της υποτιθέμενης «εποικοδομητικής στροφής» του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα με τις εκκλήσεις για συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών.

To Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) προειδοποιεί ότι «ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν επιδιώκει να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή Ενωση γιατί προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει μια ενδεχομένως ακόμη και εχθρική αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Τζο Μπάιντεν».

Ευρωπαίος διπλωμάτης δηλώνει χαρακτηριστικά στο AFP ότι «η νίκη του Μπάιντεν έχει ανακατέψει τα χαρτιά. Η Τουρκία αναμένει ότι η επόμενη αμερικανική κυβέρνηση θα είναι λιγότερο διατεθειμένη να αφήσει τον Ερντογάν να…ξεφύγει». Προσθέτει μάλιστα ότι πλέον «η Άγκυρα δεν μπορεί να αντέξει μια κλιμάκωση τόσο με τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και με την Ευρώπη, ειδικά με μια τόσο εύθραυστη οικονομία».

Όπως λέει η Σίνεμ Αντάρ, συνεργάτιδα στο Κέντρο Εφαρμοσμένων Μελετών για την Τουρκία,στο Βερολίνο, «αυτή η υποτιθέμενη έκκληση Ερντογάν για επαναπροσέγγιση με την ΕΕ μπορεί να ερμηνευθεί απλά ως προετοιμασία ενόψει του Μπάιντεν».

Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν διστάζει να «καρφώσει» τον Τούρκο Πρόεδρο τονίζοντας ότι η «απροσδόκητη» αυτή στροφή του Ερντογάν «γίνεται την ώρα που η επιθετική εξωτερική πολιτική της Άγκυρας έχει απομονώσει διεθνώς τη χώρα». Γι` αυτό το λόγο, « ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας αναζητεί φίλους, οπουδήποτε και με κάθε τρόπο» σημειώνει η Ιλκέ Τοϊγούρ, αναλύτρια στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Εξελίξεων και Ασφάλειας και στο Elcano Royal Institute.

Η Σινέμ Αντάρ λέει ότι «για να θεωρηθεί αξιόπιστο οποιοδήποτε μήνυμα από τον Ερντογάν για βελτίωση των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει η Αγκυρα να αλλάξει… ταχύτητα για το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και για την εξωτερική πολιτική που προκαλεί μόνο αντιπαραθέσεις».

Υπάρχει άραγε τέτοια πρόθεση από τον Τούρκο πρόεδρο; Τα γεγονότα τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας όσο και στο εξωτερικό άλλα δείχνουν. Πολιτική βίαιης καταστολής της αντιπολίτευσης και συνεχείς προκλητικές κινήσεις στην ευρύτερη περιοχή ,είναι η απάντηση Ερντογάν στην πράξη.

Στην παγίδα του Ερντογάν

Δυστυχώς κάποιοι -με ώθηση από το Βερολίνο-ετοιμάζονται να δώσουν «συγχωροχάρτι» στον Ερντογάν, επειδή -όπως είπε- θα κρατήσει δεμένο ως τις 15 Ιουνίου στην Αττάλεια το σεισμογραφικό Oruc Reis.Και δεν βλέπουν ότι με τον τρόπο αυτό πέφτουν στην παγίδα του Τούρκου Προέδρου! «Θα μπορούσαν οι συνομιλίες Τουρκίας-Ελλάδας να έχουν θετικά αποτελέσματα;» διερωτάται η ιστοσελίδα Al Monitor , που ειδικεύεται στην Τουρκική πολιτική. «Οι υπολογισμοί της Αγκυρας φαίνεται να επικεντρώνονται απλά στην εξασφάλιση βραχυπρόθεσμων κερδών στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση» είναι η εκτίμηση της Al Monitor σε εκτενές άρθρο για την επανάληψη των ελληνο-τουρκικών διερευνητικών συνομιλιών. «Τι κρύβεται πίσω από την …εγκάρδια αλλαγή; Οι λόγοι έχουν να κάνουν περισσότερα με εξωτερικούς παράγοντες παρά σε στροφή πολιτικής στην Άγκυρα» εκτιμά η ιστοσελίδα, εξηγώντας επίσης ότι «ο κύριος εξωτερικός παράγοντας είναι η αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο».

Το AFP επισημαίνει μάλιστα με έμφαση ότι ο Μπάιντεν έστειλε ήδη το πρώτο «μήνυμα» στον Ερντογάν διορίζοντας τον ιδιαίτερα επικριτικό έναντι της Αγκυρας ,Μπρετ ΜακΓκούρκ ως επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, όπου θα επιβλέπει τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. «Εντονα επικριτικός της πολιτικής της Τουρκίας στη Συρία, ο Μακ Γκουρκ θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των σχέσεων της Ουάσινγκτον με τον Ερντογάν» γράφει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Al Monitor σημειώνει ότι «στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 17 Φεβρουαρίου,στις Βρυξέλλες, ο νέος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν και οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να εξετάσουν κοινές αποφάσεις για την Τουρκία. Ως εκ τούτου, ο Ερντογάν βιάζεται ώστε να επιδείξει ότι έχει δεσμευτεί για διπλωματική λύση των διαφορών με την Ελλάδα πριν από τη σύνοδο κορυφής, παρόλο που αναμένει λίγα από τις συνομιλίες» Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι «ο Ερντογάν έχει κάνει πολλές προσπάθειες να μιλήσει στο τηλέφωνο με τον Μπάιντεν τον τελευταίο μήνα, αλλά μέχρι στιγμής χωρίς επιτυχία».

Οσο κατανοητή είναι λοιπόν η αιφνίδια βιασύνη του Ερντογάν για την επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών, τόσο ακατανόητη είναι η σπουδή της Αθήνας να αποδεχτεί το παιγνίδι αυτό της Αγκυρας. Οταν μάλιστα υπό την πίεση και των πιο εθνικιστικών κύκλων στην Τουρκία, η Αγκυρα ετοιμάζεται να βάλει στο τραπέζι κάπου 60 θέματα-το σύνολο δηλαδή των προκλητικών διεκδικήσεών της στο Αιγαίο ,τη Θράκη και την Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με διπλωματικές και δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Γείτονα. Ουδείς αρνείται ότι οι ελληνοτουρκικές διαφορές -που αφορούν μόνο ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα- θα λυθούν με άλλο τρόπο ,εκτός του διαλόγου. Προς τι η βιασύνη όμως για την 61η διερευνητική συνάντηση, πέντε χρόνια μετά την 60η; Την ώρα μάλιστα που απέχει μόλις ένα μήνα η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ και 65 ημέρες η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής της 25ης Μαρτίου για την εξέταση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας; Αλλά και οι καταγγελίες ότι δεν αποκλείεται η ανατροπή του Ερντογάν!

Νταβούτογλου: Ετοιμάζουν ανατροπή του Ερντογάν!

Την ίδια ώρα άλλωστε που ο Ερντογάν προσπαθεί να εμφανιστεί συναινετικός στο εξωτερικό, οργιάζει η καταστολή στο εσωτερικό της Τουρκίας. Ο Σελτσούκ Εζντάγκ, αναπληρωτής πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Κόμματος του Μέλλοντος του πρώην πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου ,ξυλοκοπήθηκε άγρια από μέλη της φασιστικής οργάνωσης Γκρίζοι Λύκοι γιατί τόλμησε να επικρίνει τον ακροδεξιό εταίρο του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί .O άτυχος Εζντάγκ δέχθηκε την επίθεση την περασμένη Παρασκευή έξω από το σπίτι του στην Αγκυρα. Την ίδια ημέρα,οι Γκρίζοι Λύκοι επιτέθηκαν και ξυλοκόπησαν τον δημοσιογράφο Ορχάν Ουγκούρογλου και τον δικηγόρο Αφσίν Χατίπογλου. Αλλοι πέντε Τούρκοι δημοσιογράφοι έχουν δεχτεί επιθέσεις τις τελευταίες ημέρες .

Την ευθύνη της φασιστικής οργάνωσης στις επιθέσεις παραδέχτηκε μάλιστα ο ίδιος ο υπαρχηγός του Μπαχτσελί , Σεμίχ Γιαλτσίν ,λέγοντας ότι «το κίνημα Ülkücü (οι Γκρίζοι Λύκοι) έχει πολλούς τρελούς στις γραμμές του. Δεν υπακούουν στις εντολές».

Ο ίδιος ο Γιαλτσίν είχε βέβαια χαρακτηρίσει προηγουμένως το φιλο-Κουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) ως «ένα σμήνος εντόμων που πρέπει να εξολοθρευτεί». Αυτοί είναι δυστυχώς οι κυβερνητικοί εταίροι του Ερντογάν, χάρη στους οποίους διαθέτει πλειοψηφία στη Βουλή και μόνο με τη στήριξή τους ελπίζει να επανεκλεγεί Πρόεδρος το 2023.

Αν και ο Αχμέτ Νταβούτογλου έριξε «βόμβα» την περασμένη Κυριακή υποστηρίζοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται υπό στρατιωτική «κηδεμονία» και σύντομα θα «εξαλειφθεί» από τη φατρία που τον ελέγχει, εννοώντας τους ακροδεξιούς εταίρους του.

«Απευθύνω προειδοποίηση: Ο κ. Ερντογάν σύντομα θα ανατραπεί » είπε ο Νταβούτογλου ,που διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών και από το 2014 ως το 2016 πρωθυπουργός της Τουρκίας και αποχώρησε από το κυβερνών κόμμα το 2019.«Ο κ. Ερντογάν βρίσκεται σε σταυροδρόμι, θα είναι πολύ δύσκολο για αυτόν να κερδίσει τις εκλογές με τη συμμαχία του με τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί» εκτίμησε ο Νταβούτογλου σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Karar. Και την ίδια ώρα κάποιοι στην Ευρώπη προσπαθούν να δώσουν σανίδα σωτηρίας στον Ερντογάν. Τι δεν καταλαβαίνουν;

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top