GuidePedia

0


Οι νέες δηλώσεις Ακάρ, οι αμερκανικές κυρώσεις και η φιλοδοξία της Τουρκίας για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα του αντιαεροπορικού συστήματος SAMP/T, το οποίο είναι συμπαραγωγή Γαλλίας-Ιταλίας

Τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα, S-400 «αγοράστηκαν για να χρησιμοποιηθούν», δήλωσε χτες ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ, ενώ στην προσπάθειά του να απαντήσει σε σκληρούς τόνους στις αμερικανικές κυρώσεις, ανέφερε ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Τουρκία να εγκαταλείψει το πρόγραμμα των S-400.

Η προσπάθεια του Ακάρ συνίστατο στο να δώσει περισσότερο πολιτικές απαντήσεις στις ΗΠΑ και να εμφανίσει την Τουρκία ως μια «ανεξάρτητη», «μεγάλη δύναμη» από τις αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες, καθώς και από άλλες χώρες της Δύσης, όπως τη Γαλλία.

Παρά τους λεονταρισμούς Ακάρ, βέβαια, μόλις πρόσφατα η Τουρκία παρέλαβε το ιταλικό αεροσκάφος ανθυποβρυχιακού πολέμου, του οποίου, ωστόσο, η «καρδιά» και το «μυαλό», και πολύ περισσότερο το ακριβότερο εξάτρτημά του, είναι το ραντάρ του. Κι' αυτό είναι γαλλικό(!).

Ποιος θα πατήσει το κουμπί;

Πέραν, όμως, των συνηθισμένων λεκτικών παλικαρισμών Ακάρ, εύλογα γεννώνται τα ερωτήματα:
Είναι έτοιμη η Τουρκία να χρησιμοποιήσει επιχειρησιακά τους S-400 ή τα όσα λέγει ο Ακάρ είναι απλά φραστικοί παλικαρισμοί;
Και εάν ναι, ποιοι θα είναι οι χειριστές τους; Θα είναι Ρώσοι ή Τούρκοι;

Σε ερώτηση, λοιπόν, που του ετέθη, εάν υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν οι S-400, ο Ακάρ απάντησε πως «οι ειδικοί χειριστές φίλοι μας είναι εκπαιδευμένοι. Βρίσκονται σε επίπεδο χρήστη και εκπαιδευτή. Θα το χρησιμοποιήσουμε μόνοι μας. Η γενική διαχείριση θα είναι υπό τον έλεγχό μας».

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας είπε ότι προς το παρόν δεν είναι έτοιμοι οι Τούρκοι χειριστές να χρησιμοποιήσουν το σύστημα, ενω ουσιαστικά άφησε να εννοηθεί ότι θα το χειρίζονται οι Ρώσοι.

Και μόνον η αναφορά του ότι η «γενική διαχείριση» θα είναι στην Τουρκία, υποδηλώνει ότι η επιχειρησιακή χρήση του βρίσκεται στα χέρια των Ρώσων.

Κάτι, ωστόσο, που δεν εμποδίζει την Τουρκία να αναπτύξει επιχειρησιακά τους S-400. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι, οι οποίοι δεν αποκλείουν να έχουν κιόλας τεθεί σε επιχειρησιακή χρήση. Γεγονός που, ενδεχομένως, επέσπευσε την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων.

Ο Ακάρ, επίσης, πρόσθεσε ότι «υπάρχουν 16 εκτοξευτές, δύο συστοιχίες», ενώ, αναφερόμενος στις διαδικασίες ένταξης του αντιαεροπορικού συστήματος στην αεράμυνα της χώρας, είπε ότι «οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη».

Να σημειωθεί ότι, προ μηνών, το καλοκαίρι, είχε γίνει λόγο περί χρήσης του ραντάρ των τουρκικών S-400, προκειμένου να εντοπιστούν ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, F-16, που έκαναν πτήσεις προς και από την Κύπρο.

Ωστόσο, ελληνικές στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι κάτι τέτοιο, τουλάχιστον στα ελληνικά συστήματα, δεν κατεγράφη, ενώ λίγο μετά ο Τούρκος πρέσβης στις ΗΠΑ είχε σπεύσει, με συνέντευξή του, να διαψεύσει αυτές τις πληροφορίες.

Στη συνέχεια, ωστόσο, η Τουρκία ανακοίνωσε δοκιμές του συστήματος σε πεδίο βολής στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ τώρα, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς Ακάρ, βρίσκεται στα πρόθυρα της ανάπτυξής τους και επιχειρησιακής εκμετάλλευσής τους.

S-400 Vs Patriot

Ως γνωστόν, εξαιτίας της τουρκικής αγοράς του οπλικού συστήματος από τη Ρωσία, την πληρωμή του οποίου, σύμφωνα με έντονη φημολογία, ανέλαβε και ολοκλήρωσε το Κατάρ, οι ΗΠΑ δεν παρέδωσαν τα πρώτα, ήδη έτοιμα, F-35, στην Τουρκία.

Μάλιστα, εάν προβεί στην επιχειρησιακή λειτουργία τους, είναι ορατός ο αποκλεισμός της από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των αμερικανικών αεροσκαφών 5ης γενιάς.

Εκτός των άλλων, οι αμερικανικές κυρώσεις βρίσκονται πλέον πάνω στο τραπέζι.

Βέβαια, ο ισχυρισμός της Αγκυρας, όπως είπε και ο Ακάρ, είναι ότι, ενώ «από το 1982, η Τουρκία είχε πρόβλημα με το θέμα της αεράμυνας», οι ΗΠΑ δεν της προμήθευαν το δικό τους αντιαεροπορικό σύστημα, «Patriot».

Στην πραγματικότητα, η Τουρκία πρώτα προμηθεύτηκε τους S-400, και μετα άνοιξε, επί της ουσίας, συζήτηση με τις ΗΠΑ για τους «Patriot». Κι' αυτός ο διάλογος, όπως όλα δείχνουν, ήταν προσχηματικός, προκειμένου η Αγκυρα να ροκανίσει τον χρόνο.

Στο μεταξύ, προέβη σε εισβολές και επιθετικές κινήσεις στη Συρία, το Ιράκ, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, την Αφρική, κ.ο.κ., ενώ, σύμφωνα με τους αμερικανικούς ισχυρισμούς, σύσφιγγε τις σχέσεις της με τη Μόσχα.

Το «αγκάθι» του ΡΚΚ

Ολα αυτά μαζί, οδήγησαν τις σχέσεις Ουάσιγκτον Αγκυρας σε πολύ προβληματικό σημείο. Κάτι που εξέφρασε ανοικτά και κατ' επανάληψη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάϊκ Πομπέο, ο οποίος, πλέον, έχει γίνει «κόκκινο πανί» για την Τουρκία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, αναφερόμενος στις αμερικανικές κυρώσεις ο Χ. Ακάρ, είπε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα μεταξύ μας δεν είναι οι S-400, αλλά το εάν το PKK/YPG είναι τρομοκράτης ή όχι».

Προφανώς, στην πραγματικότητα, και τα δύο ζητήματα, όπως και πολλά άλλα, αποτελούν «αγκάθια» στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.

Πάντως, ο Ακάρ δεν παρέλειψε να εκφράσει την ελπίδα ότι «οι Αμερικανοί σύμμαχοί μας θα αναθεωρήσουν αυτήν την ακατάλληλη απόφαση».

Βέβαια, κατά την προσφιλή επικοινωνιακή τακτική της, η Αγκυρα φροντίζει να ταυτίζει το ΡΚΚ, το οποίο προέρχεται και επί σειρά δεκαετιών δρά εντός της Τουρκίας, με το YPG, το οποίο είναι οι ένοπλοι Κούρδοι της Συρίας, όπου, αναμφισβήτητα και εκεί μετέχουν αντάρτες του PKK.

Και, προφανώς, ενοχλείται από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ υποστήριξαν το YPG στο πλαίσιο των σχεδιασμών τους κατα του Ασσαντ, αν και ο απερχόμενος πρόεδρός τους, Ν. Τραμπ, μετά από συνεννοήσεις με τον Τ.Ερντογάν «άδειασε» μεγαλοπρεπώς τους Κούρδους της Συρίας.

Το σύστημα SAMP/T

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας αναφέρθηκε και σε μια ακόμη φιλοδοξία της Τουρκίας. Να μπει συμπαραγωγός στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα του αντιαεροπορικού συστήματος, SAMP/T, το οποίο είναι συμπαραγωγή Γαλλίας-Ιταλίας.

«Η Γαλλία το υποσχέθηκε», είπε ο Χ. Ακάρ και πρόσθεσε: «Κάναμε τις συνεννοήσεις ως προς τη σχεδίαση, αλλά το ανέστειλαν την τελευταία στιγμή».

Οσον αφορά, όμως, τη «σχέση μας με τους Ιταλούς», όπως είπε, «είναι πολύ καλή και δυναμική. Τίποτα δεν έχει παγώσει».

Κατά «Ειρήνης»

Αναφερόμενος, ακόμα, στο θέμα της Λιβύης και της ευρωπαϊκής ναυτικής επιχείρησης, «Ειρήνη», για την τήρηση των αποφάσεων του ΟΗΕ σχετικά με το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, παραβιάζει συστηματικά η Τουρκία, ο Χ. Ακάρ επέρριψε και πάλι την ευθύνη στη Γαλλία.

«Η Γαλλία -είπε- επινόησε την επιχείρηση «Ειρήνη», προκειμένου να καλύψει την ενοχή της στη Λιβύη. Τα έβαλε με την Τουρκία. Κάνει πράγματα που ξεπερνούν το μπόι και τη δύναμή της».

Δεν παρέλειψε, επίσης, να στραφεί και κατά του Καΐρου, λέγοντας πως «η Αίγυπτος έκανε συμφωνία με την Ελλάδα (σ.σ. μερικής οριοθετησης της ΑΟΖ)», από την οποία «έχασαν τόσο η Ελλάδα όσο και ο αιγυπτιακός λαός»(!).

«Ευχαριστούμε» την ΕΕ και επίθεση σε Ελλάδα και Κύπρο

Με απειλές εμφανίστηκε και για την περίπτωση της Κύπρου, αναφέροντας ότι «όπου ήμασταν το 1974, θα συνεχίζουμε να βρισκόμαστε, και, υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο».

Επιπλέον, ο ίδιος εστράφη κατά της Ελλάδας για την «στρατιωτικοποίηση» των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, λέγοντας: «Πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσετε 23 νησιά. Έχετε αναπτύξει στρατεύματα σε 16 εξ αυτών».

Εκτός αυτού, είπε ότι η Ελλάδα δεν δικαιούται να έχει εύρος εναερίου χώρου στα 10 ναυτικά μίλια. «Δεν υπάρχουν χώρες με έξι ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων και 10 ν.μ. εναέριου χώρου», ισχυρίστηκε.

Τέλος, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την ΕΕ που στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της δεν επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία. «Είναι σαφές ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμπεριφέρθηκαν ως επί το πλείστον με κοινή λογική», είπε.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top