GuidePedia

0


Η διάσπαση της συμμαχίας του ΝΑΤΟ είναι δυνατή ως αποτέλεσμα της επιβολής κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Τουρκία για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400. Αυτό ανέφερε σήμερα ο αμυντικός αναλυτής Αλεξ Γατόπουλος στο πρακτορείο ειδήσεων Al Jazeera.

Η πρόσφατη απόφαση για την επιβολή κυρώσεων σε κορυφαία μέλη της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας «υποδηλώνει ότι η ρωγμή στις διπλωματικές σχέσεις κινδυνεύει να γίνει ρήγμα καθώς οι στρατηγικές ανάγκες της Τουρκίας αποκλίνουν από αυτές των ΗΠΑ», δήλωσε ο ίδιος.

Σε απόκριση των κυρώσεων, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν İbrahim Kalın δήλωσε ότι η Τουρκία είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με άλλα έθνη για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της.

«Με τις θέσεις να σκληραίνουν ταχύτατα μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας, η πιθανότητα τουρκικής εξόδου από το ΝΑΤΟ είναι πλέον πιθανή», σύμφωνα με τον Γατόπουλο.

Η ιδρυτική αρχή του ΝΑΤΟ ήταν ο περιορισμός της Σοβιετικής Ένωσης κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, με τις ΗΠΑ να επιδιώκουν την ανανέωση αυτής της αποστολής μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

«Ο κόσμος είναι πολύ διαφορετικός από την εποχή που η Τουρκία προσχώρησε στο ΝΑΤΟ το 1952, καθώς η απειλή μιας τεράστιας ρωσικής εισβολής στη Δύση υποχώρησε, για αυτό και η Τουρκία εξετάζει όλο και περισσότερο τις δικές της στρατηγικές ανάγκες και ανησυχίες», δήλωσε ο Γατόπουλος.

Οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει να στηρίξουν εκ νέου τις δυνάμεις των Κούρδων στην βόρεια Συρία, οι οποίες συνδέονται ιδεολογικά με το παράνομο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ), μια οργάνωση που βρίσκεται σε σύγκρουση με το τουρκικό κράτος από την δεκαετία του 1980.

ΗΠΑ και Τουρκία ευρίσκονται σε μεγάλη κόντρα, ειδικά από την στιγμή που ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο είπε ότι “η Τουρκία «πρέπει να επιλέξει» εάν θέλει να παραμείνει ένας κρίσιμος εταίρος στην πιο επιτυχημένη στρατιωτική συμμαχία στην ιστορία ή θέλει να διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της εταιρικής σχέσης λαμβάνοντας απερίσκεπτες αποφάσεις που υπονομεύουν τη συμμαχία μας;».

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Fuat Oktay απάντησε λέγοντας ότι “οι ΗΠΑ πρέπει επίσης να επιλέξουν εάν θα «παραμείνουν σύμμαχοι της Τουρκίας ή θα διακινδυνεύσουν τη φιλία μας, ενώνοντας δυνάμεις τους με τρομοκράτες για να υπονομεύσουν την άμυνα μιας συμμάχου του ΝΑΤΟ ενάντια στους εχθρούς της;».

Η συμμαχία δοκιμάζεται λόγω των νέων εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου που καθιστούν ακόμα πιο ανταγωνιστικές τις τουρκικές αξιώσεις για τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες.

Οι ΗΠΑ επικρίνουν την «υπολογιζόμενη πρόκληση» της Άγκυρας, αλλά έχουν καταβάλει μικρή προσπάθεια για να μεσολαβήσουν μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ ή να βοηθήσουν στην εξεύρεση λύσης την οποία μπορούν να αποδεχτούν και οι δύο πλευρές.

Με πρόεδρο τον Τραμπ, οι ΗΠΑ έγιναν πιο απομονωμένες, αρνούμενες να παίξουν τον συνηθισμένο ηγετικό τους ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις, γεγονός που οδήγησε σε άλλα έθνη, όπως η Τουρκία, να αναλάβουν στρατιωτικούς ρόλους που δεν τους αναλογούν όμως στην Μεσόγειο.

Ο αναλυτής ανέφερε ότι η επιλογή της Τουρκίας που αφορούσε την αγορά ρωσικών πυραύλων S-400, είχε μια λογική, καθώς το ρωσικό σύστημα είναι πιο ευέλικτο από το αντίπαλο σύστημα πυραύλων Patriot , ενώ είναι επίσης φθηνότερο και διαθέτει μεγαλύτερο δραστικό βεληνεκές.

Ωστόσο, οι κυρώσεις των ΗΠΑ θα μπορούσαν να ωθήσουν την Τουρκία να δημιουργήσει πρωτοβουλίες συνεργασίας με άλλες υπερδυνάμεις που διαθέτουν υψηλή τεχνολογία, αποφεύγοντας αμερικανικής κατασκευής στρατιωτικό εξοπλισμό, και ενισχύοντας τη δική του εγχώρια παραγωγή όπλων.

Η Κύπρος πάντως θα δεχθεί πιθανόν πλήγμα αν και εφόσον υλοποιηθεί αυτό το σενάριο, αφού είναι γνωστό ότι η Άγκυρα επιθυμεί διακαώς τον έλεγχο ολόκληρης της νήσου.

Η Τουρκία έχει χαράξει την δική της αυτόνομη πορεία ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ. Αυτή η πορεία όμως, δεδομένης της κόντρας των δύο υπερδυνάμεων οδηγεί στην συρρίκνωση του τουρκικού κράτους λόγω της δημιουργίας του Κουρδιστάν, που είναι το επόμενο μεγάλο σχέδιο της δύσης, κάτι που οι Τούρκοι γνωρίζουν πολύ καλα.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top