Καπούτσης Χρήστος
Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε τηλεφωνική επικοινωνία, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και της Γαλλίδας ομολόγου του Φλοράνς Παρλύ, συμφωνήθηκε το χρονοδιάγραμμα για την ενίσχυση της Ελληνικής πολεμικής Αεροπορίας. Πρόκειται για τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη 4-5 γενιάς, τα Rafale και για την αναβάθμιση των Mirage 2000-5.
Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε επισκεφτεί την Αθήνα η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, το πιθανότερο στις 23 Δεκεμβρίου, προκειμένου να υπογράψει τη σχετική σύμβαση της προμήθειας. Θα έχει προηγηθεί η έγκριση της σχετική συμφωνίας από τη Βουλή στις 17 Δεκεμβρίου, εκτιμάται με ευρεία πλειοψηφία, εκτός απροόπτου. Η επικύρωση από την ελληνική Βουλή, θα επιτρέψει στην κατασκευάστρια εταιρία Dassault, να στείλει στην Αθήνα τους εκπροσώπους της, που θα ρυθμίσουν τις τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες, πριν υπογράψουν οι αρμόδιοι υπουργοί.
Η σύμβαση προβλέπει, την αγορά και την υποστήριξη των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale (6 καινούργια+12 μεταχειρισμένα), την αναβάθμιση και συντήρηση των υφισταμένων Mirage-2000 MK-2. Και ακόμη στη σύμβαση συμπεριλαμβάνεται η βιομηχανική επιθεώρηση, συντήρηση και πιστοποίηση των βλημάτων MICA, EXOCET και SCALP. Το συνολικό κόστος, δεν θα υπερβαίνει τα 2,6 δισεκ. ευρώ.
Το σημαντικό είναι ότι η προκαταβολή θα κατατεθεί πριν από το τέλος του έτους με στόχο να ενεργοποιηθεί άμεσα η σύμβαση και να ξεκινήσει η εκτέλεσή της. Επισημαίνουμε ότι η Γαλλία δεν έχει αποσύρει το ενδιαφέρον της και για το πρόγραμμα ναυπήγησης φρεγατών τύπου Belh@rra (σε ελληνικά ναυπηγεία), για Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.
Η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία (εξοπλιστικά, κοινές στρατιωτικές ασκήσεις), έχει βαρύνουσα σημασία, στις ελληνογαλλικές σχέσεις, καθώς διαστέλλεται και αναβαθμίζει τις διμερείς σχέσεις και στον πολιτικο-διπλωματικό τομέα. Η Γαλλία, αποτελεί μία από τις ισχυρές χώρες της ΕΕ που προτείνουν τη λήψη μέτρων για τη ανάσχεση της προκλητικής και παράνομης δράση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ. Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου), σήμερα και αύριο, αναμένεται, ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν, να ζητήσει από τους Ευρωπαίους ηγέτες την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, ταυτιζόμενος με το ελληνικό αίτημα.
Δημοσίευση σχολίου