GuidePedia

0


Επαφές της Άγκυρας και με τη λιβυκή Βουλή, η οποία στηρίζει τον Χαφτάρ αποκάλυψε ο Τσαβούσογλου. Οι αποκαλύψεις έγιναν λίγες ημέρες μετά τις απειλές Ακάρ προς τον Λίβυο στρατάρχη και την επίσκεψη υψηλόβαθμων Αιγύπτιων αξιωματούχων στην Τρίπολη.

Για την ώρα μιλάμε και με την ανατολική πλευρά της Λιβύης είπε ο Τσαβούσογλου και, όπως μετέδωσε το libyaobserver.ly, ανέφερε ότι εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αγκίλα Σάλεχ, επισκέφθηκε την Τουρκία πρόσφατα. Οι επαφές αυτές δεν γίνονται πάντως στο επίπεδο που θα επιθυμούσε η Άγκυρα, καθώς ο Τσαβούσογλου έσπευσε να σχολιάσει ότι, αν και ο Σάλεχ είχε προγραμματίσει να στείλει τον αναπληρωτή του τελικά πήγε στην Τουρκία άλλος εκπρόσωπός του.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη Αιγύπτιων αξιωματούχων στην Τρίπολη, η οποία συνέπεσε με την επίσκεψη του Χουλούσι Ακάρ και τις απειλές που εκτόξευσε εναντίον όλων. Κατά τον Τσαβούσογλου οι δύο επισκέψεις δεν σχετίζονται. Εξηγώντας μάλιστα την σχεδόν ταυτόχρονη παρουσία Αιγύπτιων αξιωματούχων είπε ότι το Κάιρο έστειλε τους εκπροσώπους του στη λιβυκή πρωτεύουσα μετά από μια μακρά απουσία.

Στριμώχνουν τον Χαφτάρ

Η αιγυπτιακή αποστολή, επικεφαλής της οποίας ήταν ο υφυπουργός Γενικών Πληροφοριών, ο οποίος προΐσταται και της Επιτροπής που έχει συστήσει το Κάιρο για τη Λιβύη, πήγε στις Τρίπολη λίγες ώρες μετά τις απειλές του Ακάρ προς τον Χαφτάρ να μην επιχειρήσει μια σύγκρουση με τις εκεί τουρκικές δυνάμεις. Ο στρατάρχης είχε δεσμευθεί νωρίτερα ότι θα εκδιώξει τους Τούρκους από τη χώρα του και, σύμφωνα με διαρροές η επίσκεψη του Αιγύπτιου στρατηγού Αιμάν Μπάντι είχε ως στόχο την αποτροπή μιας πιθανής κλιμάκωσης από τον Χαφτάρ.

Το Κάιρο δεν έχει αποσύρει τη στήριξή του στις δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης, ενώ επιμένει στην πολιτική λύση και την αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, κυρίως των Τούρκων. Ωστόσο, μετά τις ήττες του Χαφτάρ στα δυτικά, έχει μετριάσει τη ρητορική του και στο πλαίσιο αυτό ρίχνει μεγαλύτερο βάρος στις πολιτικές διεργασίες. Η αιγυπτιακή αποστολή έγινε βέβαια με το βλέμμα στην Άγκυρα.

Η αιγυπτιακή πλευρά θέλει να αποφύγει το ενδεχόμενο να δοθούν στην Τουρκία οι αφορμές που έτσι κι αλλιώς αναζητά, για να ενισχύσει την στρατιωτική παρουσία της στη Λιβύη. Κάτι για το οποίο, εάν συμβεί, το Κάιρο έχει απειλήσει με εισβολή. Έτσι η επίσκεψη των Αιγύπτιων αξιωματούχων και οι επαφές τους με την κυβέρνηση της Τρίπολης, εκτός από τον Χαφτάρ, αποσκοπούσαν στο να στείλουν αποτρεπτικό μήνυμα και στα Εμιράτα, καθώς το Αμπού Ντάμπι στηρίζει ανοιχτά τον στρατάρχη.

Η επίσκεψη συνοδεύτηκε και με πρόσκληση του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι, προς τον Λίβυο ομόλογό του, Μοχάμεντ Ταχέρ Σιάλα, για μια περισσότερο ουσιαστική συζήτηση στο θέμα της λιβυκής κρίσης. Η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία έκανε άλλωστε τα πρώτα βήματα, συζητώντας με αξιωματούχους της Διοίκησης της Τρίπολης, που υποστηρίζεται από την Άγκυρα, ακόμα και την επιστροφή των Αιγύπτιων διπλωματών στην πρωτεύουσα της Λιβύης.

Τι δεν είπε ο Τσαβούσογλου

Την αποφυγή της επανάληψης των εχθροπραξιών ζήτησε από τον Χαφτάρ και η Γαλλία, ζητώντας του να επικεντρωθεί στην εξεύρεση πολιτικής λύσης. «Η προτεραιότητα επικεντρώνεται στην εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός της 23ης Οκτωβρίου 2020» διαμήνυσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, υπενθυμίζοντας ότι η συμφωνία προβλέπει την αποχώρηση ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων.

Το Παρίσι κάλεσε παραλλήλως όλες τις πλευρές να προχωρήσουν στον ορισμό μιας νέας εκτελεστικής εξουσίας και να επικεντρωθούν στη διοργάνωση των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου 2021, όπως αποφάσισε το λιβυκό πολιτικό φόρουμ υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Σημειώνεται ότι η Γαλλία θεωρείται πως στηρίζει τον στρατάρχη Χάφταρ, αν και το Παρίσι το αρνείται.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η επίσκεψη εκπροσώπων της Βουλής των Αντιπροσώπων που εδρεύει στο Τομπρούκ και, παρά τις διαρροές βουλευτών προς την Τρίπολη στηρίζει την κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης, θα μπορούσε επίσης να θεωρηθεί μήνυμα προς τον Χαφτάρ να μην προχωρήσει σε κάποια παρακινδυνευμένη ενέργεια. Η Άγκυρα θα επιθυμούσε βέβαια να επισκεφθεί την Τουρκία ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής. Ο Σάλεχ όμως, πάντα σύμφωνα με όσα είπε ο Τσαβούσογλου, δεν έστειλε καν τον αναπληρωτή του.

Η αποκάλυψη της επίσκεψης αντιπροσωπείας του Τομπρούκ στην Άγκυρα έγινε πάντως λίγες ημέρες μετά τις απειλές του Ακάρ προς τον Λίβυο στρατάρχη. Και έγινε από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, αν και νωρίτερα σχετικές αναφορές είχε κάνει και αραβική ιστοσελίδα. Ο Τσαβούσογλου, ωστόσο, αν και μαρτυριάρης (από αυτόν μάθαμε και για τις τριμερείς επαφές στο Βερολίνο) δεν αποκάλυψε τι συζητήθηκε ανάμεσα στην τουρκική ηγεσία και τους εκπροσώπους της λιβυκής Βουλής.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top