Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία είναι μια απόδειξη ότι ο Ερντογάν έχει περιορισμένη δύναμη, με τις κόκκινες γραμμές της εθνικής πολιτικής της Τουρκίας να χαράσσονται από τον ακροδεξιό συνεργάτη του, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, και τον διαβόητο αρχιμαφιόζο φίλο του, Αλαατίν Τσακιτζί, σύμφωνα με τον καθηγητή της Σχολής Ανωτάτων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες (ΕΗΕSS-Παρίσι), Hamit Bozarslan.
Hot Pursuit
Ο Bozarslan συζήτησε με τον δημοσιογράφο της Αhval, Yavuz Baydar, τη σημασία του ακροδεξιού κόμματος του Μπαχτσελί (ΜΗΡ), για την ομάδα «κρούσης» του κόμματος (τους «Γκρίζους Λύκους), αλλά και για τον αρχιμαφιόζο Τσακιτζί, άνθρωπο με μεγάλη ανάμειξη στο κόμμα από το παρασκήνιο, πίσω από την κοινοβουλευτική ζωή και μέσα στο πλαίσιο των μεταφυσικών κανόνων που επικρατούν στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τον Bozarslan, ο Ερντογάν «παλεύει» να κρατηθεί στην εξουσία μέσω της αντιστροφής της οικονομικής κατάστασης της χώρας, πλάνο που εκκίνησε με την αποπομπή του γαμπρού του και με την ανακοίνωση μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο ακόμα και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, έχει τόση ευχέρεια κινήσεων όση του επιτρέπει ο Μπαχτσελί και το ΜΗΡ.
Οι κόκκινες γραμμές, τις οποίες ακόμα κι ο Ερντογάν δεν μπορεί να ξεπεράσει, σύμφωνα με τον καθηγητή Bozarslan, δεν καθορίζονται ούτε από νόμους ούτε από θεσμούς. Καθορίζονται από τον Μπαχτσελί και τον Τσακιτζί, με το δεύτερο να βλέπει τον εαυτό του ως την ενσάρκωση του νόμου στην Τουρκία.
Αυτή είναι η δύναμη του «κράτους-καρτέλ», όπως περιγράφεται από τον Bozarslan ·δίκτυα κρατικών υπηρεσιών, ακροδεξιές ομάδες εξαναγκασμού και μαφιόζικη δομή, η οποία έχει στο επίκεντρο της άτομα όπως ο Τσακιτζί .
Αυτό είναι ένα ιστορικό μοτίβο που επικρατεί ανά χρονικά διαστήματα στην Τουρκία.
Το έχουμε παρατηρήσει στις αρχές του 20ου αιώνα, μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τη δημιουργία της Τουρκικής Δημοκρατίας, κατά την ενδυνάμωση της αριστεράς στην Τουρκία του ’60, και τέλος κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της τουρκικής εκστρατείας κατά των Κούρδων τη δεκαετία του ’90.
«Σήμερα γινόμαστε μάρτυρες μιας ακόμα πιο σκληρής καταπίεσης, παρόμοιας δομής και μοτίβου, η οποία εμπεριέχει και συμμορίες με στολές, συμμορίες που σε αρκετές περιπτώσεις καθοδηγούνται από κρατικούς αξιωματούχους» σημειώνει ο Bozarslan.
«Παρόλο που ο Ερντογάν είναι ακόμα πρόεδρος, ο λόγος του έχει «σιγήσει». Ο Τσακιτζί αποφασίζει για τη μοίρα της Τουρκίας. Η τουρκική εξωτερική πολιτική, ειδικά στη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, είναι προφανές ότι έχει επηρεαστεί από ριζοσπαστικές ακροδεξιές και παραστρατιωτικές οντότητες.», λέει ο καθηγητής.
Οι οντότητες αυτές είναι ο λόγος που ο Ερντογάν έχει παραμείνει στην εξουσία, καταστρέφοντας παράλληλα Κουρδικές πόλεις (όπως η Τσίζρε και η Σουρ).
Ο λόγος που ο Ερντογάν είναι ακόμα ο πρόεδρος της Τουρκίας, είναι ότι ο Μπαχτσελί «δεν θα υποβάθμιζε τον εαυτό του σε πρόεδρο». Η προεδρία είναι απλά ένα αξίωμα ενώ ως ηγέτης του ΜΗΡ έχει την απόλυτη ευχέρεια κινήσεων.
Ο ακροδεξιός ηγέτης έχει «αποδείξει ότι η πολιτική στην Τουρκία δεν έχει να κάνει με τη νομιμότητα», ισχυρίζεται ο καθηγητής Bozarslan, ο οποίος εκφράζει την πεποίθηση ότι η Τουρκία κυβερνάται από το «βαθύ κράτος», το οποίο είναι δημιούργημα του ίδιου του Μπαχτσελί.
«Οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να συμμορφωθούν με τους νόμους. Βλέπουν τους εαυτούς τους ως σωτήρες και προστάτες του έθνους. Δεν μπορούν να περιοριστούν από κανενός είδους νομικό, θεσμικό ή συνταγματικό στοιχείο, διότι πιστεύουν ότι έχουν μια ιστορική αποστολή. Κάθε 10-15 χρόνια, μια νέα γενιά τέτοιων σωτήρων προσπαθεί να προκαλέσει κάποιου είδους πραξικόπημα στην Τουρκία».
Μετάφραση: Νίκος Χριστοφορίδης
ahvalnews
Δημοσίευση σχολίου