GuidePedia

0

Ελλάδα και Αλβανία συμφώνησαν για την παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη της διαφοράς σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Η συμφωνία ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Νίκου Δένδια στα Τίρανα, από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και τον Αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα.

«Θέλουμε να λύσουμε τις όποιες εκκρεμότητες με αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμό και να καταλήξουμε σε λύσεις επωφελείς και για τις δυο χώρες» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, τονίζοντας ότι «η συμφωνία αυτή βασίζεται στη σταθερή προσήλωση των δύο χωρών στη διεθνή νομιμότητα και την αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών».

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό «έχοντας εξετάσει ενδελεχώς το ζήτημα, συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε Ελλάδα και Αλβανία από κοινού στην υποβολή του ζητήματος αυτού στη διεθνή δικαιοσύνη, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», στο πλαίσιο της διεθνής μονιμότητας και ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, όπως τόνισε.

«Αναφερθήκαμε επίσης στη συμφωνία Ελλάδας και Αλβανίας το 1996 και συμφωνήσαμε ότι αυτή η συμφωνία χρειάζεται εμβάθυνση και ενδυνάμωση. Να προχωρήσουμε από κοινού σε μια νέα συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και να οργανώσουμε G2G συνάντηση και μηχανισμό μεταξύ των δύο φίλων χωρών», συμπλήρωσε ακόμα για να προσθέσει πως οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης τα ζητήματα του εμπόλεμου που αποτελεί, όπως σημείωσε ο κ. Δένδιας, έναν «αναχρονισμό», αλλά δήλωσε βέβαιος για την επίλυσή του.

Παράλληλα ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στο αίτημα της Ελλάδας για την αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας - ΕΕ, σημειώνοντας ότι η γείτονα χώρα παραβιάζει τα κριτήρια ένταξης της Τελωνειακή Ένωσης και για αυτό το λόγο ζήτησε τη λήψη μέτρων.

Για την είσοδο της Αλβανίας στην ΕΕ είπε ότι είναι κοινός στόχος, ενώ υπενθύμισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων. «Αυτό που είναι ο κοινός μας στόχος είναι ένα ειρηνικό μέλλον με ευημερία για όλους. Αυτή την κοινή μας προσπάθεια υπηρετεί η παρουσία μας σήμερα στα Τίρανα», υπογράμμισε.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Ελλάδα «στρατηγικό εταίρο» και «πολύτιμο γείτονα», προσθέτοντας ότι «συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε και να λύσουμε τις διαφορές μας με εποικοδομητικό τρόπο προς όφελος των δυο χωρών», ενώ σχολιάζοντας τις όποιες αντιδράσεις σημείωσε πως θα πρέπει να βρουν άλλους τρόπους για να επιδείξουν τον πατριωτισμό τους.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρίσκονται διμερή θέματα, οι περιφερειακές εξελίξεις και τα Δυτικά Βαλκάνια, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Νωρίτερα σήμερα, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον ασκούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας, Γκεντ Τσεκάι, με τον οποίο συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Σύμφωνα και με τα στοιχεία από τις προηγούμενες φάσεις της διαπραγμάτευσης εάν εφαρμοζόταν απολύτως η μέση γραμμή τότε θα περιέρχονταν στην Ελλάδα περίπου 115 τ. χλμ θαλάσσιας ζώνης και στην Αλβανία 124 τ. χλμ ενώ εκτιμάται ότι στο ρεαλιστικό σενάριο θα αποδοθούν στην Ελλάδα λίγο περισσότερο από 80 τ. χλμ.

Όμως το σημαντικό στοιχείο είναι ότι η όποια προσφυγή στην Χάγη μετά την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ν.μ. σημαίνει ότι ένα σημαντικό τμήμα της ΑΟΖ στο οποίο η Ελλάδα θα ασκούσε κυριαρχικά δικαιώματα, μετατρέπεται σε ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη όπου η Ελλάδα ασκεί πλήρη κυριαρχία.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top