GuidePedia

0

Και όμως, αν και έχει περάσει πάνω από ένας αιώνας από τότε που σίγησαν τα πυροβόλα, οι κάτοικοι στη βορειοανατολική Γαλλία δεν έχουν συνέλθει από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι συνέπειες εκείνης της τρομακτικής σύρραξης δεν έχουν σβήσει, αλλά επηρεάζουν τις ζωές των ανθρώπων. Ο έμπειρος ναρκαλιευτής Guy Momper και η ομάδα του βρίσκουν πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί από τον πόλεμο. Πρόκειται για μια αποστολή που σύμφωνα με εκτιμήσεις ιστορικών θα χρειαστεί έως και 200 χρόνια για να ολοκληρωθεί!

Στο νέο ερευνητικό ντοκιμαντέρ "Zone Rouge" ο Καναδός σκηνοθέτης Dominique van Olm καταγράφει τις ακούραστες προσπάθειες της μικρής ομάδας των λεγόμενων "démineurs" που είναι επιφορτισμένη με την ασφαλή απομάκρυνση και εξουδετέρωση αντικειμένων, όπλων και πυρομαχικών του Α' Παγκοσμίου Πολέμου από ένα τμήμα της Γαλλίας, γνωστό ως Zone Rouge.

Πρόκειται για μια σειρά περιοχών που βομβαρδίστηκαν τόσο έντονα κατά τη διάρκεια του πολέμου ώστε μετά τον πόλεμο θεωρήθηκαν ακατάλληλες για να κατοικηθούν ξανά από ανθρώπους. Η Ζώνη Ρουζ χαρακτηρίστηκε αμέσως μετά τον πόλεμο ως "Εντελώς Κατεστραμμένη". Πρόκειται για 100% ζημιά στα πάντα και φυσικά στη γεωργία. Ήταν δηλαδή αδύνατον να καθαριστεί!

Τα εδάφη αυτά καλύπτουν περισσότερα από 1.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα (460 τετραγωνικά μίλια), και χαρακτηρίστηκαν επικίνδυνα τόσο για την ανθρώπινη ζωή όσο και για το περιβάλλον. Αντί όμως το γαλλικό κράτος να προχωρήσει σε εκκαθάριση της περιοχής, προτίμησε να αναθέσει αυτή την αποστολή στην... φύση. Έτσι βλέπουμε σήμερα τα πεδία της μάχης πως έχουν επικαλυφθεί από το πράσινο και το χώμα.

Σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, δραστηριότητες όπως στέγαση, γεωργία, δασοκομία απαγορεύτηκαν προσωρινά ή μόνιμα στη Ζώνη Ρουζ, λόγω των τεράστιων όγκων ανθρώπινων και ζωικών υπολειμμάτων, και εκατομμυρίων πυρομαχικών που δεν εξερράγησαν. Τα σκουριασμένα πυρομαχικά ενέχουν κίνδυνο πέρα ​​από τη μόλυνση της γης και του νερού ενώ μερικές χειροβομβίδες και οβίδες εξακολουθούν να είναι ικανές να πυροδοτηθούν από περαστικούς.

Έχουν μάλιστα βρεθεί ακόμα και πυρομαχικά από τον Γαλλοπρωσικό Πόλεμο του 1870 όπως είχε δηλώσει σε παλαιότερο ρεπορτάζ των New York Times ναρκαλιευτής εκείνης της εποχής. Από το 1945 μέχρι το 1990 περίπου 608 Γάλλοι ναρκαλιευτές έχασαν της ζωή τους. Σύμφωνα με τον Guy Momper, οι ναρκαλιευτές του είναι οι τελευταίοι στρατιώτες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου στην περιοχή.

Παρακάτω είναι το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ με αγγλικούς υπότιτλους:




πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top